"Πρακτικά ανεφάρμοστος ο νέος τρόπος δήλωσης των υπερωριών!"

Οι ρυθμίσεις του νόμου 4487/2017 για τη διαδικασία ελέγχου της υπερεργασίας και την υπερωριακής εργασίας είναι ανελαστικές και πρακτικά ανεφάρμοστες.

Νέα γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων δημιουργούν οι ρυθμίσεις του νόμου 4487/2017 για τη διαδικασία ελέγχου της υπερεργασίας και την υπερωριακής εργασίας, που ισχύουν από 1η Σεπτεμβρίου 2018.

Πρόκειται για ανελαστικές και πρακτικά ανεφάρμοστες ρυθμίσεις με τις οποίες το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να καταπολεμήσει το φαινόμενο της αδήλωτης και της ημιδηλωμένης εργασίας και να διορθώσει τα κακώς κείμενα μιας νομοθεσίας για το ωράριο εργασίας που είναι ούτως ή άλλως δύσκαμπτη.

  • Ο νόμος 4488/2017 καταργεί τα βιβλία υπερωριών και οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται πλέον να καταχωρίζουν την υπερεργασία και την υπερωρία μόνο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Ως εδώ καλά.

Το μεγάλο αγκάθι της ρύθμισης είναι ότι η καταχώριση θα πρέπει υποχρεωτικώς να πραγματοποιείται πριν από την υπερεργασία ή την υπερωρία, χωρίς καμία εξαίρεση.

  • Θα πρέπει δηλαδή να προβλέπεται πότε θα γίνει υπερωρία και να ενημερωθεί εγκαίρως ο λογιστής, ώστε να μπορέσει να το δηλώσει ηλεκτρονικά στο σύστημα της Εργάνη πριν αυτή ξεκινήσει.

Για την καταχώρηση της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωρίας έχει αναθεωρηθεί το Έντυπο Ε8, που συμπληρώνεται και υποβάλλεται στο σύστημα Εργάνη, ενώ παράλληλα θεσπίζεται και η δυνατότητα γνωστοποίησης της εν λόγω πρόσθετης απασχόλησης μέσω κινητού τηλεφώνου με αποστολή SMS εφόσον ο εργοδότης έχει δηλώσει στο ΣΕΠΕ τον αριθμό τηλεφώνου.

  1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τα πρόστιμα είναι βαριά και φθάνουν και τα 10.000 ευρώ ανά εργαζόμενο σε όσες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν αυστηρά τα προβλεπόμενα.
  2. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι αυτοί που νομοθετούν δεν έχουν καμία γνώση της πραγματικότητας της αγοράς και του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σε μια περίοδο, μάλιστα, που το ζητούμενο είναι η αύξηση των επενδύσεων προχωρούν σε ανελαστικές ρυθμίσεις αυξάνοντας το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις με την επιβολή νέων υποχρεώσεων και δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων.

Αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψη στο υπουργείο Εργασίας είναι ότι η ανάγκη για την υπερεργασία ή την υπερωρία προκύπτει εξαιτίας απρόβλεπτων γεγονότων.

Τις περισσότερες φορές ούτε οι εργοδότες ούτε οι εργαζόμενοι μπορούν να προβλέψουν τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί μία έκτακτη εργασία.

Πώς γίνεται, λοιπόν, να δηλωθούν εκ των προτέρων οι ώρες της επιπλέον απασχόλησης;

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται να δηλωθούν ηλεκτρονικά οι υπερωρίες σε επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι ενδεχομένως δεν θα απασχοληθούν τις ίδιες επιπλέον ώρες.

  • Επίσης σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και γενικότερα επαγγέλματα που οι ώρες εργασίας δεν συμπίπτουν με τις ώρες γραφείου λογιστές και εργοδότες πρέπει να βρίσκονται με το κινητό ανά χείρας βράδια και ενίοτε και ξημερώματα για να στείλουν SMS... στο σύστημα.

Σαφώς η πολιτεία πρέπει να προστατεύει τον εργαζόμενο από καταχρήσεις αλλά οι ρυθμίσεις πρέπει να είναι λειτουργικές, ώστε να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμες.

Σε διαφορετική περίπτωση λειτουργούν εις βάρος του εργαζόμενου και της επιχείρησης και αντί να περιορίζουν την παρανομία δυστυχώς την ενισχύουν.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μειώθηκαν οι καθαροί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 2020-2024!

Για πέντε συνεχή χρόνια (2020-2024) ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 14,25% ενώ ο φόρος εισοδήματος …