Την Παρασκευή 21-9-2018, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) υποστήριξε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θηβών υπόθεση εμπορίας ανθρώπων (trafficking), με θύμα ανήλικο εξυπηρετούμενο της οργάνωσής μας, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2016 κατακρατήθηκε από τον εργοδότη του με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας του σε κρεμμυδοχώραφα στην περιοχή της Θήβας. Ο ανήλικος, αφού απασχολήθηκε με δυσμενείς όρους εργασίας, ουδέποτε έλαβε αμοιβή για την απασχόλησή του, ενώ όταν τη διεκδίκησε, αφού απειλήθηκε και χτυπήθηκε, κατακρατήθηκε σε υπόγεια οικία, μετά από αφαίρεση των προσωπικών του αντικειμένων.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της κατακράτησής του, οι άνθρωποι οι οποίοι τον επιτηρούσαν τον παρενόχλησαν και σεξουαλικά. Ο ανήλικος κατόρθωσε να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία και συνελήφθησαν οι άμεσοι συνεργοί των πράξεων, ενώ ο βασικός αυτουργός διέφυγε της σύλληψης.
Στις 21-9-2018 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θηβών καταδίκασε ομόφωνα τους άμεσους συνεργούς για την τέλεση του αδικήματος του άρθρου 323 Α παρ. 4 Ποινικού Κώδικα (εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας και με θύμα ανήλικο) σε πολυετείς καθείρξεις και χρηματικές ποινές.
Η ως άνω απόφαση αποτελεί μία από τις ελάχιστες αποφάσεις ποινικών Δικαστηρίων που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας, θυμίζοντας την περίφημη υπόθεση της Μανωλάδας, την οποία είχε υποστηρίξει το ΕΣΠ, και για την οποία η χώρα καταδικάστηκε για ελλιπή προστασία των θυμάτων και μη αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών, τα οποία αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα σε τομείς εργασίας όπως ο αγροτικός, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.
Έρχεται, δε, αμέσως μετά τις πρόσφατες συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) (βλ. http://www.nchr.gr/index.php/2013-04-03-10-23-48/2013-04-03-10-36-10 ) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων για σκοπούς εργασιακής εκμετάλλευσης ή/και αναγκαστικής εργασίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας παρακολούθησης της ελληνικής Κυβέρνησης από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως προς τα μέτρα πρόληψης υποθέσεων όπως της «Μανωλάδας».
Το ΕΣΠ εκφράζει την ικανοποίησή του για την δικαστική έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, όμως αναμένει μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος, στο πλαίσιο και των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
- Δανάη Λειβαδά
- Υπεύθυνη Επικοινωνίας
- Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
- Σολωμού 25, Τ.Κ. 10682, Αθήνα
- Τηλ.: +30 210-3800990
- Ε-mail: d.leivada@gcr.gr