Επιστρατεύεται ο Τειρεσίας για 20.000 δανειολήπτες

Μέσα από την πλατφόρμα του Τειρεσία οι τράπεζες ψάχνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εκείνους δηλαδή που ενώ έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη αρνήθηκαν να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο. Πρόκειται για περισσότερους από 20.000 «μπαταχτσήδες» που θα μπουν στο μικροσκόπιο των τραπεζών, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί θα γίνουν «φύλλο και φτερό» και θα ελεγχθεί διεξοδικά κάθε κίνηση που έχει να κάνει με μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, ή μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μάλιστα το " mononews.gr" υποστηρίζει πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ενημέρωση της πλατφόρμας του Τειρεσία, με τα ονόματα εκείνων των δανειοληπτών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, και οι υποθέσεις τους πρόκειται να εκδικαστούν.

Οπως σημειώνουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η κάθε τράπεζα «φορτώνει» στην πλατφόρμα τα ονόματα των δανειοληπτών της που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου. Καταχωρεί το «τραπεζικό» τους προφίλ και στη συνέχεια ζητά να πληροφορηθεί -πάντα μέσω της πλατφόρμας- για τυχόν άλλες υποχρεώσεις που έχει ο ίδιος δανειολήπτης στις άλλες συστημικές τράπεζες. Το κύριο ερώτημα είναι αν ο συγκεκριμένος οφειλέτης διατηρεί τραπεζικές καταθέσεις και το ύψος αυτών.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και μάλιστα σε βάθος πενταετίας πριν από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Αν διαπιστωθεί ότι ο δανειολήπτης είχε σημαντικά ποσά σε καταθέσεις τα οποία απέσυρε, ή μεταβίβασε ακίνητα σε συγγενικά του πρόσωπα, ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί και πέραν της πενταετίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας εκκρεμούν περί τις 160.000 αιτήσεις δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια. Οι συνολικές οφειλές που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας -δεν μπορούν δηλαδή να κινηθούν διαδικασίες πλειστηριασμού για τα υποθηκευμένα ακίνητα- είναι περί τα 13 δισ. ευρώ (με τα 8,5 δισ. ευρώ να είναι στεγαστικά).

Ηδη οι δανειολήπτες που δεν επιθυμούσαν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, γνωστοποίησαν αυτήν την απόφαση τους -μέσω των δικηγόρων τους- στα Ειρηνοδικεία που είχαν καταθέσει το αίτημα υπαγωγής. Με την πράξη αυτή βρέθηκαν ουσιαστικά «εκτός νόμου». Διότι ενώ μπορούν να περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους, όμως χάνουν την προστασία, δηλαδή την παύση όλων των αναγκαστικών μέτρων, όπως η κατάσχεση λογαριασμών ή ο πλειστηριασμός του ακινήτου. Και αυτοί ακριβώς οι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο…

Στόχος των τραπεζών –όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές- δεν είναι να εντοπίσουν τις 5.000 ή 10.000 ευρώ, αλλά εκείνους τους δανειολήπτες που συστηματικά απέφευγαν να πληρώσουν, μεθοδικά έκρυψαν περιουσιακά στοιχεία και μετά ζήτησαν και την προστασία του νόμου Κατσέλη».

Ετσι μέσω της πλατφόρμας του Τειρεσία θα γίνουν διασταυρώσεις, που θα αφορούν το ύψος των δανείων, την αξία των υποθηκευμένων ακινήτων, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθούν άμεσα και οι διαδικασίες πλειστηριασμού. Μάλιστα οι δανειολήπτες αυτοί είναι πολύ πιθανό να πληρώσουν αναδρομικά και όλους τους τόκους που είχαν «παγώσει» μέχρι την εκδίκαση της αίτησης τους. Διότι ο επαναϋπολογισμός των τόκων και μάλιστα αναδρομικά, είναι μία από τις πρόσφατες αλλαγές του νόμου Κατσέλη.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σαμαράς: Τα ορόσημα της θητείας του Σημίτη, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία

«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο κύριος πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της Παράταξής μας και ταυτόχρονα …