859 συλλήψεις σε μία παγκόσμια επιχείρηση για...παράνομα φάρμακα

Σε μια γιγαντιαία επιχείρηση υπό τη «στέγη» της Ιντερπόλ, και στην Ελλάδα, κατασχέθηκαν επικίνδυνα για την υγεία φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 14 εκατ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, διεθνής επιχείρηση υπό τον συντονισμό της Ιντερπόλ, για την πάταξη κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση και εμπορία φαρμάκων για σοβαρές χρόνιες ασθένειες, που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καθώς και ιατρικών μηχανημάτων, μέσω διαδικτύου, πραγματοποιήθηκε σε 116 χώρες του κόσμου, με τη συμμετοχή και της ελληνικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 859 άτομα, ελέγχθηκαν περίπου 1.000.000 αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι με περισσότερα από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. περίπου.

Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.α., τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Επίσης κατασχέθηκαν πάνω από 11.000 οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.α.

Πρόκειται για την 11η κατά σειρά διεθνή επιχείρηση, με την ονομασία «Pangea XI», η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018 και συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα υγείας, των 116 χωρών που έλαβαν μέρος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίσθηκαν και διερευνήθηκαν 16.218 παράνομοι ιστότοποι-ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι, από τους οποίους απενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.671, από τους οποίους 2.688 ιστοσελίδες και 983 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφημίσεις.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν 84 ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι 16, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές έξι ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων.

Σημειώνεται ότι στη φετινή επιχείρηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές. Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ., δημιούργησαν ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό (infographics και text images) τα οποία αναρτήθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και Youtube).

Επιπρόσθετα, το σχετικό ενημερωτικό υλικό ενσωματώθηκε στις ενημερωτικές ημερίδες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούνται σε σχολεία, οργανισμούς και άλλους φορείς.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το «στοίχημα» της ελληνικής Οικονομίας για το 2025 -Τα τρία καθοριστικά μέτωπα

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου …