Μεγάλη μείωση των συνταξιούχων που κινδυνεύουν από φτώχεια στην Ελλάδα

Shutterstock.com

Σχεδόν ένας στους δέκα συνταξιούχους στην Ελλάδα κινδυνεύει να διολισθήσει σε κατάσταση φτώχειας, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, όμως το ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το απόγειο της κρίσης και πλέον συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με βάση τα δεδομένα του 2017 η Eurostat εκτιμά πως το 9,5% των συνταξιούχων στην χώρα μας κινδυνεύει να βιώσει ένδεια. Ωστόσο, το σχετικό ποσοστό είναι μειωμένο κατά 0,2 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά περισσότερες από 10 μονάδες συγκριτικά με το 2011, όταν είχε εκτοξευτεί στο 19,9%.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη καλύτερη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη που υπέβαλαν στοιχεία. Στην κορυφή βρίσκεται η Γαλλία, όπου το 7% των συνταξιούχων κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς φτώχειας. Ακολουθούν η Σλοβακία με 8% και οι Δανία, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο (όλες με 9%).
Bar chart of rate by country, 2017
Τα στοιχεία καλύπτουν και άτομα που λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας.
Στην άλλη άκρη του φάσματος βρίσκονται τέσσερα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου περισσότεροι από τρεις ή και τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους κινδυνεύουν να πέσουν σε κατάσταση φτώχειας.
Την αρνητική «πρωτιά» έχει η Εσθονία (46%), κι ακολουθούν η Λετονία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία.
Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ΕΕ το ποσοστό υπολογίζεται στο 14,2% κι ότι ο κίνδυνος για γυναίκες συνταξιούχους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους άνδρες ομολόγους τους κατά δύο έως τρεις μονάδες.
Ως φτώχεια σε κάθε χώρα ορίζεται το εισόδημα που είναι κάτω από το 60% του διάμεσου εθνικού εισοδήματος, μετά την καταβολή συντάξεων, επιδομάτων και άλλων κρατικών βοηθημάτων.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: «Παλιές αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου»

Σημειώνει ότι «η Δημοκρατία μας, δεν ενεργεί με βάση το προφίλ "φίλων ή εχθρών"» και …