Βουλή: Ένταση και διακοπή στη συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών - Δείτε live

photo: Eurokinissi

Συνεχίζεται η συνεδρίαση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας μετά από διακοπή για πέντε λεπτά της ώρας ύστερα απο τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα διαδικαστικά θέματα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης είχε ορίσει τον Σπύρο Δανέλλη στην επιτροπή ενώ η ΝΔ επέμεινε πως θα πρέπει να γίνει κλήρωση μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών. Μάλιστα, ο Κώστας Τσιάρας νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει ως «κοινοβουλευτική εκτροπή» την κίνηση του Προέδρου της Βουλής.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως αφού πραγματοποιήθηκε η κλήρωση ο Σπύρος Δανελλης και ο Γιώργος Μαυρωτας τοποθετούνται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ύστερα από κλήρωση που έγινε στο γραφείο του ΠτΒ. Στην επιτροπή μάλιστα θα συμμετέχει και ο Πάνος Καμμένος καθώς αντικατέστηκε τον κ. Κατσίκη.

Δείτε παρακάτω το live από τη Βουλή καθώς μετά από αίτημα της ΝΔ θα μεταδοθεί ζωντανά η συνεδρίαση.

Με τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για την επεξεργασία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κλίμα δυναμιτίστηκε επικίνδυνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παράνομες μεθοδεύσεις επι διαδικαστικών θεμάτων.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Δουζίνας δήλωσε πως επειδή είναι μια εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση για αυτό θα κρατήσει την ουδετερότητα του και δεν θα επιτρέψει ύβρεις και προσβολές κατά τις συνεδριάσεις.

«Ιστορική» χαρακτήρισε την συνεδρίαση ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ ζητώντας να δοθεί στους βουλευτές το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι τροποποιήσεις συνάδουν με την Συμφωνία και επίσης να κληθεί στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς που διαπραγματεύτηκε την Συμφωνία και να δημοσιοποιηθεί η επιστολή παραίτησης του.

«Παράνομη» χαρακτήρισε ο Πάνος Καμμένος την σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας υποστηρίζοντας πως ο Πρόεδρος της Βουλής πριν κάνει κλήρωση για την πλήρωση των θέσεων από τους ανεξάρτητους βουλευτές όφειλε να στείλει επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές με την οποία θα ζητάει την εκπροσώπηση τους. «Δεν υπάρχει πουθενά τέτοια διαδικασία στον Κανονισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι σήμερα το πρωί διαλύθηκε μια κοινοβουλευτική ομάδα, του Ποταμιού και προβλέποντας πως θα διαλυθεί κι άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο ίδιος προανήγγειλε πως θα καταθέσει αίτημα αντισυνταγματικότητας και ζήτησε να κατατεθεί το τελικό κείμενο της Συμφωνίας μαζί με τις Συνταγματικές αλλαγές. Μάλιστα, χαρακτήρισε «μεθόδευση» απο το ΚΙΝΑΛ την αντικατάσταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου απο τον Κώστα Σκανδαλίδη για την αρχή της πλειοψηφίας. Επίσης, στηλίτευσε το γεγονός πως η Συμφωνία δεν συνοδεύεται απο γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής και πως δεν έχει αποσαφινηστεί αν η Επιτροπή θα αποστείλει στην Ολομέλεια την Συμφωνία ύστερα απο ψηφοφορία ή ύστερα απο την σύνταξη εισηγητικής έκθεσης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απο την ΔΗΣΥ επανέλαβε το αίτημα του για να δοθεί στην δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά καθώς επίσης και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης.

Σωρεία παραβιάσεων επι της διαδικασίας διαπίστωσε και η Χρυσή Αυγή μέσω του Ηλία Κασιδίαρη.

Απο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ξυδάκης τόνισε πως είναι ευθύνη όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου καλώντας τα κόμματα να μην παρασυρθούν απο μισαλλόδοξες απόψεις. Σχετικά με την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά τόνισε πως είναι πολιτικό θέμα και η επιστολή είναι προσωπική προς τον πρωθυπουργό. «Είναι μικροπολίτική αυτό που ζητάτε, το κράτος έχει συνέχεια» διευκρίνησε.

Απο το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για διαδικαστικά κόλπα που κάνει κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. «Βρείτε τα με τους φίλους σας τους Νατοικούς και πείτε στον ελληνικό λαό ότι εκτελείται εντολές τους και τους υπηρετείτε» συμπλήρωσε. Σχετικά με την σύνθεση της επιτροπής και τις ανεξαρτητοποιήσεις τα χαρακτήρισε ως «υποκρισία του συστήματος».

Απο την Ένωση Κεντρώων ο Γιάννης Σαρίδης τόνισε πως «η δημοκρατία δεν ξεπούλησε την Μακεδονία. Αλλά κυβερνήσεις που χειριστήκαν το θέμα του ονόματος έφτασαν σε αυτό το σημείο τα πράγματα» επαναλαμβάνοντας πως το κόμμα του Λεβέντη θα καταψηφίσει την Συμφωνία.

Απαντώντας ο πρόεδρος Κώστας Δουζίνας υποστήριξε πως η σύνθεση της επιτροπής έπρεπε να αλλάξει και για αυτό αυξήθηκαν κατά δυο ανεξάρτητους βουλευτές τα μέλη της επιτροπής.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τέμπη: Προανακριτική ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη σχετικά με το "μπάζωμα …