Αστερίσκος από Κομισιόν στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Η Έφη Αχτσιόγλου στην Βουλή (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Την προσοχή της Αθήνας για τα σχέδια αύξησης του κατώτατου μισθού επέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις σημερινές επαφές ανάμεσα στους θεσμούς και στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η οικονομία μπορεί να αντέξει αύξηση του βασικού μισθού κατά 5 έως 10%.
Το κλιμάκιο της Επιτροπής προειδοποίησε πως όποια αύξηση πρέπει να γίνει ιδιαίτερα λελογισμένα, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας το «καμπανάκι» που είχε κρούσει τον Νοέμβριο, στην πρώτη μετα-Μνημονιακή έκθεση των θεσμών, όταν είχε υπογράμμισε πως πρέπει να διαφυλαχτούν η ανταγωνιστικότητα και η καθοδική πορεία της ανεργίας.
Οι δύο πλευρές αντήλλαξαν οικονομικά και νομικά επιχειρήματα για την επίδραση που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με διαρροές η κ. Αχτσιόγλου είπε πως η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση ενδέχεται αν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό κατά την έναρξη υπουργικού συμβουλίου.
Επί τάπητος τέθηκαν κι άλλα ακανθώδη ζητήματα, όπως η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και οι διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η αποστολή των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσει από την χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας, ενώ η έκθεσή τους κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: «Στον πάτο της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά»

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου «Ουραγός στην …