Αραχωβίτης: Η Συμφωνία των Πρεσπών προωθεί και προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα

Photo: Eurokinissi

Την 11η Διεθνή Έκθεση Zootechnia εγκαινίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την ομιλία του ,στην αίθουσα Α του Συνεδριακού Κέντρου "Νικόλαος Γερμανός", αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και στο σχεδιασμό του υπουργείου από εδώ και πέρα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

"Φιλοδοξία μας είναι να δώσουμε κίνητρα για μια ζωή με αξιοπρέπεια", τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην πίεση του Έλληνα κτηνοτρόφου στα χρόνια της κρίσης περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον παραγωγό.

"Είναι ο άνθρωπος, που δεν μπορεί να φύγει ούτε μία μέρα από το κοπάδι, ο παραγωγός, που είναι πιο ταλαιπωρημένος από τις διακυμάνσεις των τιμών και πια αντιμετώπιζε, εκτός από τις εισαγόμενες ασθένειες, την κλιματική αλλαγή",σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός έκανε λόγο και για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου καθώς και για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών.

Στη συνέχεια ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην πληρωμή κρατικών ενισχύσεων de minimis σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους ύψους 5 ευρώ ανά ζώο είναι μέσα σε αυτά.

Παράλληλα μίλησε για τη νέα Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα ελέγχου στο γάλα, η οποία προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, ακόμα και κλείσιμο ή αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων, ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί από αθέμιτες πρακτικές.

Όπως είπε η προστασία των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 ευρώ πέρα και πάνω από το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ για κάθε μήνα, ήταν επίσης μέσα στις υλοποιήσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Ακόμα αναφέρθηκε στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο νωπό γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων ελεγκτικών φορέων, η οποία όπως είπε ήταν άλλη μια επιτυχία που ήδη τα αποτελέσματα των εντατικών ελέγχων έχουν αποδώσει καρπούς.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε και την πρόσληψη περισσότερων από 200 κτηνιάτρων, στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να μην "λύσαμε όλα τα προβλήματα του αλλά προσπαθούμε" για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στη Συμφωνία τη Πρεσπών, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι μέσω αυτής προωθούνται σε μεγάλο βαθμό τα ελληνικά προϊόντα και προστατεύονται στη διεθνή αγορά όπως είναι το γιαούρτι και η προώθηση της φέτας ΠΟΠ, στο οποίο συμφώνησε και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλουκατά την ομιλία της.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικωστας τόνισε ότι τα ελληνικά προϊόντα με τον όρο "μακεδονικά" βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σε έναν ακόμη κίνδυνο που εγκυμονεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικωστας κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 11ης Zootechnia.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υποστήριξε ότι τα ελληνικά προϊόντα που δεν έχουν κατοχυρώσει το brand της Μακεδονίας κινδυνεύουν από επιχειρήσεις της πΓΔΜ.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, επιχειρήσεις της γείτονος είναι έτοιμες να κινηθούν εναντίον διαφόρων εταιρειών της Βόρειας Ελλάδας που δεν κατοχύρωσαν διεθνώς τον όρο "Μακεδονία" και "μακεδονικός" στο σήμα τους.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα που θα δυσκολέψει στην ανάκαμψη της οικονομίας στην Βόρεια Ελλάδα.

Ακόμα, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε και στην τροπολογία του ν. 4492/2017 του Δεκεμβρίου 2018 με την οποία θωρακίστηκε η εφαρμογή του για την υποχρεωτική πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 ημέρες.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της φετινής Zootechnia, αφού, όπως υποστήριξε, διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συμμετέχουν όλοι οι φορείς του κτηνοτροφικού και πτηνοτροφικού κλάδου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δένδιας: Επισκέφθηκε φυλάκια στο Καστελλόριζο

Ο υπουργός αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη και τους οπλίτες και τους ευχαρίστησε για την …