Καταγγελίες και για άλλες επιχειρήσεις: 53 Σύλλογοι κατέθεσαν υπόμνημα στην Υπουργό Εργασίας για εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Καταγγελίες και για άλλες επιχειρήσεις: 53 Σύλλογοι κατέθεσαν υπόμνημα στην Υπουργό Εργασίας για εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Οι ενώσεις των εργαζομένων καταγγέλλουν ότι υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες για υπέρβαση του ωραρίου και ζητούν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την υπεργασια και την εφαρμογή της κάρτας ωραρίου.

Ειδικότερα αναφέρονται στην έκταση που έχουν λάβει σε βάρος των δικαιωμάτων τους, αλλά και της υγείας τους, οι εργοδοτικές πρακτικές επιβολής πρόσθετης εργασίας ταυτόχρονα με απειλές για απόλυση σε περίπτωση καταγγελίας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, παρά το γεγονός πριν από μερικά χρόνια ψηφίσθηκε ειδική διάταξη για τη δήλωση της υπερεργασίας/υπερωρίας (αρθ. 36 Ν. 4488/2017).

Παρά το σημαντικό περιεχόμενο της διάταξης αυτής, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, δεδομένου ότι παραμένει ανεφάρμοστη μέχρι να εκδώσετε τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

"Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες προς τα Σωματεία μας από ιδιωτικούς υπαλλήλους – μέλη των οργανώσεών μας, για μη δήλωση και αναγνώριση της αμοιβής συναδέλφων-ισσών μας για τις ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας από εργοδότες, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650€.

Συγκεκριμένα μας καταγγέλλουν ότι μειώθηκαν οι ώρες ημερήσιας απασχόλησής τους πλασματικά, από τις 8 ώρες στις 6 ή και λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούνται 8ωρο – 12ωρο, ενώ κατά την εξόφληση της μηνιαίας μισθοδοσίας δεν υπολογίζονται και δεν καταβάλλονται καθόλου ή μερικώς, οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης, υπερεργασίας και υπερωρίας τους".

Το πρόβλημα δε, εντοπίζεται κυρίως σε κινητές δραστηριότητες και στο προσωπικό που απασχολείται σε τρίτες επιχειρήσεις π.χ εργολαβικές εταιρίες καθαρισμού, φύλαξης κ.λ.π.

Μάλιστα πολλά από τα μέλη προσφεύγουν ανεπιτυχώς στις επιθεωρήσεις εργασίας και τα δικαστήρια, προκειμένου να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές για τις πρόσθετες ώρες εργασίας, καθώς δεν υπάρχει ισχυρό αποδεικτικό υλικό (π.χ. κάρτα εργασίας) για την υπερεργασιακή – υπερωριακή απασχόλησή τους.

Σημειώνοντας ότι με το άρθρο 26 του Ν.3996/2011 για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α' 170/05-08-2011) προβλέφθηκε η θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας.

Με ευθύνη των επιχειρήσεων ενημερώνεται καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για το χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι κλάδοι και το είδος των επιχειρήσεων ανά γεωγραφική περιοχή στις οποίες θα εφαρμοστεί το σύστημα της κάρτας εργασίας και θα ενταχθούν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

Στις επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεούνται να εγκαταστήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας και καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, παρέχεται έκπτωση έως δέκα τοις εκατό (10%) επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται ανά κλάδο, είδος επιχείρησης και γεωγραφική περιοχή, το ποσοστό της έκπτωσης, ύστερα από οικονομική μελέτη που εκπονείται από την Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης πριν από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας διάταξης.

Τα 53 σωματεία

Του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ»,

Της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής,

Του Σωματείου Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Καβάλας,

Του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Καταστημάτων, Γραφείων κ.τ.λ. περιοχής Δήμου Καβάλας,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χρυσουπόλεως και Επαρχίας Νέστου,

Του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις Εργολαβικές Επιχειρήσεις,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Επαρχίας Σαππών,

Του Σωματείου Εργαζομένων Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών, Νέων Τεχνολογιών Μακεδονίας – Θράκης,

Του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις Εργολαβικές Επιχειρήσεις, Του Σωματείο Εκπαιδευτών Ενηλίκων και Εργαζομένων σε Φορείς Διά Βίου Μάθησης Νομού Φθιώτιδας,

Του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σερρών,

Του Σωματείου Εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ της Επιχείρησης Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης – ΑΕΕ-ΒΟΝΟΡΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών,

Του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σερρών, Του Συλλόγου Υπαλλήλων Εμπορικών – Επαγγελματικών Καταστημάτων και Πολυκαταστημάτων Νομού Σερρών,

Του Σωματείου Συμβασιούχων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δήμου Πάργας,

Του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δήμου Πρέβεζας,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θηβών – Σχηματαρίου – Οινοφύτων,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κατερίνης,

Του Σωματείου Εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ Πιερίας,

Του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας,

Του Σωματείου Εργαζομένων Νομού Καστοριάς «Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»,

Του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης,

Του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καλαμάτας,

Του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πύργου,

Του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας,

Του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Έδεσσας,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ναυπλίου,

Του Συνδ. Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου,

Του Σωματείου Φυλάκων Θεσσαλονίκης,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σουφλίου,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πτολεμαΐδας,

Του Σωματείου Υπαλ. Συνετ. Κατ. ΙΝΚΑ,

Του Σωματείου Εργαζομένων Μαρινόπουλος Κρήτης,

Του Μεσσηνιακού Συνδικάτου Εργαζομένων,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ναυπακτίας,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας,

Του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Πιερίας,

Του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Δράμας,

Του Σωματείου Εργαζομένων Lidl Hellas Περιφέρειας Σίνδου – Τρικάλων & Λοιπής Ελλάδας,

Του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Γρεβενών,

Του Συνδέσμου Υπαλλήλων Α.Ε. & Γραφείων Ν. Φθιώτιδας, Σωματείου Υπαλλήλων Γραφείων Επιχειρήσεων & Παροχής Υπηρεσιών Ιδιωτικού Τομέα,

Του Σωματείου Εργ/λων ΛΙΝΤΛ Θήβας, Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας,

Του Κλαδικού Σωματείου Φυλάκων Φθιώτιδας,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας,

Του Σωματείου Εργαζομένων ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ Α.Ε,

Του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα Δήμου Νέστου,

Του Σωματείου Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Μακεδονία,

Του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ν. Έβρου,

Του Σωματείου Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και Μετ. Ν. Έβρου, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δίκτυο: Ο ίσκιος του Τραμπ στις ευρωεκλογές του 2024

Μία συνοπτική προσέγγιση των πολιτικών τις οποίες θα επηρεάσει η εκλογή Τράμπ κάνει το Δίκτυο …