Brexit: Ο Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία μπορεί να τα βγάλει πέρα και χωρίς συμφωνία, αλλά δεν λέει πώς

Υπεραισιόδοξος ότι η Βρετανία μπορεί «εύκολα να αντιμετωπίσει» ένα άτακτο Brexit, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι αποτέλεσμα του «πείσματος» των Ευρωπαίων ηγετών, εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη Σύνοδο της G7 στη Γαλλία, επιμένοντας ωστόσο να τηρεί σιγήν ιχθύος όσον αφορά το σχέδιό του να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με ένα no deal Brexit», επανέλαβε ο Τζόνσον από την Μπιαρίτς, όπου έκανε το ντεμπούτο του στη διεθνή πολιτική σκηνή πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Ινδός πρόεδρος Ναρέντρα Μόντι.

Καθησυχαστικός, όπως συνηθίζει να εμφανίζεται από την ημέρα που διαδέχτηκε την Τερέζα Μέι, ο Τζονσον τόνισε ότι η Βρετανία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, εν μέρει και για να διασφαλίσει μία καλύτερη συμφωνία. Εκτίμησε ωστόσο ότι εάν το «πείσμα» των Ευρωπαίων φίλων οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, η κατάσταση θα είναι «όσο το δυνατόν πιο ήπια».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πιθανότατα ελλείψεις σε τρόφιμα – όπως είχε διαρρεύσει, βάσει κυβερνητικών εγγράφων – ενώ ο ίδιος εγγυήθηκε επίσης ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο οικονομικό σκέλος του σεναρίου της μη συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση η χώρα δεν θα δεσμεύεται να καταβάλει τις 39 δισ. στερλίνες που συμφώνησε η προκάτοχός του και τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν στις προτεραιότητες της χώρας. «Δεν είναι απειλή, είναι απλώς πραγματικότητα», τόνισε ο Τζόνσον.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει από τη Βρετανία να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό μπλοκ ακόμη και μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, απάντησε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποπληρώσει τα χρέη του, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα διαπραγματευθεί μία εμπορική συμφωνία. Μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αυτό θα είναι ο πρώτος όρος για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Της Βρετανίας της αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό», έγραψε στο Twitter ο Γκι Φερχόφστατ, αρμόδιος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η αισιοδοξία του Βρετού πρωθυπουργού πηγάζει πιθανότατα από την «αλλαγή διάθεσης» που ίδιος διαβλέπει εκ μέρους της Ε.Ε. για το backstop, την προϋπόθεση που θέτουν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων. Κατά τις επαφές που είχε τόσο με την Άγκελα Μέρκελ όσο και με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζόνσον έλαβε διορία ενός μηνός προκειμένου να σκεφτεί μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το backstop.

Παραταύτα, όσον αφορά την περιβόητη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Τζόνσον αναγνώρισε ότι μπορεί να μην είναι εφικτή μέσα σε έναν χρόνο, αλλά υποστηρίζει ότι σίγουρα δεν θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επιτευχθεί.

Παρά την αισιοδοξία του Τζόνσον ωστόσο, δεκάδες εταιρείες προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο που ο ίδιος αρνείται να δει. Μεταξύ αυτών, περί τις 100 εταιρείες οι οποίες μετεγκαταστάθηκαν από τη Βρετανία στην Ολλανδία ή ίδρυσαν εκεί γραφεία για να βρίσκονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα ολλανδική κυβερνητική υπηρεσία.

Άλλες 325 εταιρείες, που ανησυχούν ότι θα χάσουν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν παρόμοια κίνηση, ανακοίνωσε η Ολλανδική Υπηρεσία Ξένων Επενδύσεων (NFIA).

naftemporiki.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ερντογάν: Τι δήλωσε στο υπουργικό για τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

«Η απόσταση που διανύσαμε με την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα …