Βραβευμένα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία σε έκθεση στο Φετιχιέ Τζαμί

Φετιχιέ Τζαμί

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Αθήνα έργα αποκατάστασης βραβευμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Europa Nostra.

Στο εξαιρετικά αναστηλωμένο κτήριο του Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά, Αθηναίοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για εμβληματικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία αλλά και έργα που έλαβαν πανευρωπαϊκή διάκριση για την υψηλή ποιότητά τους, στην έκθεση «Europa Nostra Βραβεία 1978 - 2019» που διοργανώνεται από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, από την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη. Η είσοδος μπροστά από το Φετιχιέ Τζαμί, επί της οδού Πανός, θα ανοίξει ειδικά για τα εγκαίνια.

Κόκκινη Εκκλησιά - Βουργαρέλι

Η έκθεση παρουσιάζει βραβευμένα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία (1978 -2018) στον ευρωπαϊκό χώρο και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και μία επιλογή πρόσφατων Ελληνικών βραβευμένων έργων (2012 -2019).

Βυζαντινή εκκλησία - Άγιος Γεώργιος

Στοχεύει στον διάλογο και την ανάδειξη της ποιότητας και της διατήρησης, διαφύλαξης, καινοτόμου επαναχρησιμοποίησης και ενίσχυσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ώστε να είναι κτήμα όλων. Περιλαμβάνει 22 βυζαντινά μνημεία και σύνολα που βρίσκονται στην Ελλάδα, στον Βαλκανικό και τον Ευρωπαϊκό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας τη σημασία που έχει ο Βυζαντινός Πολιτισμός για την Ιστορία και την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης. Τα μνημεία αυτά παρουσιάζουν συγγένειες με τη βυζαντινή τέχνη και αρχιτεκτονική, ως τεκμήρια της ακτινοβολίας του Βυζαντινού πολιτισμού σε έναν μεγάλο γεωγραφικό χώρο. Το τμήμα αυτό της έκθεσης αποτελεί μεταφορά της ιδιαίτερα επιτυχημένης δράσης του Παραρτήματος της ΕΛΛΕΤ στην Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, για τη συμμετοχή στον εορτασμό του 2018, ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η έκθεση στην Αθήνα εμπλουτίζεται με έξι βραβευμένα από την Europa Nostra μνημεία του Ελληνικού χώρου και το πρόσφατα, το 2019, βραβευμένο έργο «Μονοπάτια Πολιτισμού», ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Τα μνημεία που εκτίθενται αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μνημείων της αρχαιότητας, νεότερων και προβιομηχανικών κτηρίων, ώστε ο επισκέπτης να αποκτήσει μια γενικότερη εικόνα των ποικίλων κατηγοριών μνημείων και έργων που βραβεύονται από την Europa Nostra.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα αποσπά σημαντικότατο αριθμό διακρίσεων, δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μικρό της μέγεθος, συναγωνιζόμενη χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία. Η ΕΛΛΕΤ ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισε τη σημασία της ορθής αποκατάστασης -από την ίδρυσή της και στη διάρκεια των δεκαετιών ’70 και ’80- εξασφαλίζοντας σειρά υποτροφιών για νέους Έλληνες αρχιτέκτονες, με στόχο την ειδίκευση σε αναστηλώσεις στη Βρετανία (York) και την Ιταλία (Restauro). Συνέβαλε, έτσι, ώστε να δημιουργηθεί μια γερή «μαγιά» αρχιτεκτόνων-αναστηλωτών, που από τότε υπηρετούν τον μνημειακό πλούτο της χώρας μας είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 08:00 έως 18:00.
Η είσοδος στο Φετιχιέ Τζαμί γίνεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς -Πολυγνώτου και Διόσκουρων.

Για τη διοργάνωση της έκθεσης, η ΕΛΛΕΤ συνεργάστηκε με το Παράρτημά της στη Θεσσαλονίκη, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η έκθεση υλοποιείται με την ευγενική χορηγία των Γεωργίου και Αλεξάνδρας Προκοπίου, Οίκου Δαλκαφούκη και των Ξενοδοχείων Ηλέκτρα.

gkoul@naftemporiki.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Live: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και των άλλων ηγετών της Συνόδου Βορρά-Νότου από τη Φινλανδία

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι 4 ηγέτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ συζήτησαν …