Kakeibo: το Iαπωνικό κόλπο για να αποταμιεύσετε λεφτά εύκολα

Σύμφωνα με το CNBC, το kakeibo δημιουργήθηκε το 1904 από την πρώτη γιαπωνέζα γυναίκα δημοσιογράφο, Χάνι Μοτόκο και είναι ο πιο απλός τρόπος για να διαχειριστεί κανείς τα οικονομικά του.

Η ιαπωνική μέθοδος kakeibo, προφέρεται κά – κε – μπο και μεταφράζεται ως το «σημειωματάριο οικιακών οικονομικών».

Καμία τεχνολογία, μόνο ένα σημειωματάριο και ένα μολύβι

Η ιδέα πίσω από το kakeibo είναι να βοηθήσει τον καταναλωτή να καταλάβει την πραγματική του σχέση του με τα χρήματα, καταγράφοντας όλες τις οικονομικές του κινήσεις σημειώνοντας τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδά του, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Αυτό που κάνει τη μέθοδο kakeibo να ξεχωρίζει, είναι πως δεν απαιτεί καμία εφαρμογή, καμία οικονομική ή τεχνολογική γνώση, παρά μόνο ένα χαρτί και ένα στυλό / μολύβι, καθώς δίνει έμφαση στη φυσική, χειρόγραφη καταγραφή των εξόδων και την παρατήρηση των καθημερινών σου σπαταλών.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως το να σημειώνει κανείς τα έξοδά του ή τις αγορές του χειρόγραφα, μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές, ενθαρρύνοντας σας να είστε πιο παρόντες και συνειδητοί στις αγορές σας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τους παράγοντες που προκαλούν τις κακές σας καταναλώτικές συνήθειες.

Σύμφωνα με τη μέθοδο kakeibo, ο καθένας πρέπει να κάνει μία σειρά από ερωτήσεις στον εαυτό του, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά μη απαραίτητου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις κάτι:

  • Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό;
  • Μπορεί η οικονομική μου κατάσταση να υποστηρίξει αυτή την αγορά;
  • Θα το χρησιμοποιήσω πραγματικά;
  • Έχω χώρο για αυτό;
  • Το χρειάζομαι ή θέλω να το αγοράσω επειδή το είδα σε μία διαφήμιση;
  • Το χρειάζομαι ή θέλω να το αγοράσω εξαιτίας της ψυχολογίας που βρίσκομαι σήμερα;
  • Πώς θα αισθανθώ αν το αγοράσω και πόσο θα διασκέσει αυτό το συναίσθημα;

Πηγή: CNBC


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Οι πέντε βασικές προτεραιότητες για το 2025

Αναμένεται να περιλαμβάνονται στον «μπλε φάκελο» με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο για το επόμενο έτος …