Βλάσης: Η Ελλάδα είναι εδώ για τους αποδήμους

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η δημιουργία συνθηκών επιστροφής στην Ελλάδα επιστημόνων και επαγγελματιών που έφυγαν κατά την περίοδο της κρίσης, η στήριξη της εκπαίδευσης στην ομογένεια και η συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας συνιστούν τους βασικούς άξονες πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την ελληνική παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε από το Λονδίνο ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αποδήμων Κώστας Βλάσης.

Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές στη βρετανική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει «ιδιαίτερη ευαισθησία» για τους αποδήμους. «Θέλουμε να τους δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι εδώ, ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Και παράλληλα με την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους να τους πούμε ότι τους θελουμε δίπλα μας στη νέα προσπάθεια», είπε ο κ. Βλάσης.

Χαρακτήρισε την ομογένεια ανά τον κόσμο «μια δεύτερη Ελλάδα έξω από την Ελλάδα» και σημείωσε ότι υπάρχει η βούληση να γίνει προσπάθεια ανατροπής του 'brain drain' κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου πολλοί Έλληνες «νιώθουν ότι δεν έχουν πραγματικά φύγει».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει να δώσει το μήνυμα ότι είναι εκεί ακόμα και για όσους επιλέξουν να μην επιστρέψουν.

Ο κ. Βλάσης στάθηκε στην πρόθεση ενίσχυσης των προξενικών γραφείων της Ελλάδας σε χώρες με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό, λέγοντας ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο το σχετικό σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί από κοινού τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών.

Όπως είπε, βασικός στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για τον Έλληνα πολίτη στο εξωτερικό. «Είναι ανεπίτρεπτο να χρειάζονται μήνες για να εκδοθεί ένα χαρτί που θα έπρεπε να βγαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού», σχολίασε ενδεικτικά.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, είπε ότι υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στη στελέχωση με δασκάλους των ελληνόφωνων σχολείων, αλλά και ότι μελετώνται νέες μέθοδοι εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τα ελληνόπουλα σχολικής ηλικίας, όπως το e-learning.

Χαρακτήρισε δε «μεγάλο και σημαντικό» για την ομογένεια το ρόλο της Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι είναι «μεγάλη τύχη» που ο προκαθήμενος της Αρχιεπισκοπής στο Λονδίνο είναι ο κ. Νικήτας, και ο ίδιος απόδημος Έλληνας εξ Αμερικής. Ο υπουργός χαρακτήρισε τον σεβασμιώτατο «χαρισματική προσωπικότητα».

Είπε επίσης ότι θα υπάρξει συνεργασία σε διάφορους τομείς με την οργανωμένη και πολυπληθέστερη κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των αποδήμων είπε ότι ο νόμος είναι προϊόν συμβιβασμού με άλλα κόμματα προκειμένου να προχωρήσει το νομοσχέδιο και συνιστά «το πρώτο μεγάλο βήμα» που εξασφαλίζει την ψήφο «τουλάχιστον του brain drain», δηλαδή των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφυγαν τη δεκαετία της κρίσης από τη χώρα, αλλά και των Ελλήνων που τα τελευταία 35 χρόνια πέρασαν αθροιστικά δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται για μία ημέρα το Λονδίνο προερχόμενος από το Δουβλίνο, όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, ενώ θα έχει και συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες της Βρετανίας. Είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ην. Βασιλείου Χρίστο Καραολή.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

K. Xατζηδάκης: Δεν είμαστε έθνος αποτυχημένο - 5 συλλογικές εθνικές επιτυχίες

«Αλλά μία στιγμή. Η τάση ορισμένων να τα βλέπουν όλα μαύρα θα δημιουργήσει το τέλος …