Δένδιας - Ντι Μάιο: Ταχεία οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ Ιταλίας, μετά την συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του στην Ρώμη. 

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε τρία πεδία:

1.    Το πρώτο αφορά τον αγωγό Eastmed που θεωρούν και οι δύο χώρες ως ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος 
2.    Δεύτερο η σαφής καταδίκη του τουρκολιβυκού συμφώνου 
3.    Τρίτον ταχεία οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας 

Η επόμενη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων σχετικά με την ΑΟΖ θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ μετά  την Ιταλία ο κ. Δένδιας πάει Μάλτα, Αλγερία και Τυνησία. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ιταλίας αναλυτικά:

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη για να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και θέματα μετανάστευσης, την κρίση της Λιβύης, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ενεργειακά ζητήματα.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι καθοριστικοί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος των οποίων  θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για δίκαιες και δομικές λύσεις, κατάλληλες για την πρόληψη και την κατάλληλη διαχείριση των ροών που μπορεί να προκύψουν από την αστάθεια σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Ένωση.
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα που συνδέονται με την ενέργεια, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη γενική αρχή ότι μόνο με πραγματική και καλόπιστη συνεργασία οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς της περιοχής.
Ως εκ τούτου, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν πλήρως το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, να προωθήσουν ενεργά τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, και με την ιδιότητά τους ως ιδρυτικά μέλη του East Med Gas Forum, και ως μέρη του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Σε αυτό το ευρύτερο σενάριο, και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν τον αγωγό EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο ευρύτερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ομοίως, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, και με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους.
Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν επίσης ότι το Memorandum που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει καμία νομική συνέπεια για τρίτες χώρες (Δεκέμβριος 2019). Μόνο μέσω μίας πραγματικής και καλόπιστης συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή».
 

Πηγή: skai.gr



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεωργιάδης στη Βουλή: «Αραιώσατε λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν στεναχωριέμαι. Με κόπο θα συγκρατήσω τα δάκρυά μου»

Την παρουσία στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της συζήτησης των περίπου 10 βουλευτών του …