Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη στήριξη στην αγροτική πολιτική και το μεταναστευτικό

Με τρεις βασικές θέσεις προσήλθε η Ελλάδα στην διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην Σύνοδο Κορυφής, η οποία οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση «εξαιρετικά δύσκολη» και «σύνθετη». 

Εξήγησε ότι η Ελλάδα διαφώνησε με όσες χώρες υποστήριζαν ότι μπορούμε να προωθήσουμε πιο φιλόδοξες ευρωπαϊκές πολιτικές με λιγότερα κονδύλια. Οι βασικές θέσεις της Αθήνας στην διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ήταν:

• Η ανάγκη να προστατεύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους βοηθήσουμε να κάνουν την μετάβαση σε μία παραγωγή πιο φιλική προς το περιβάλλον, δηλαδή ένα μεγαλύτερο εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ.

• Η ανάγκη να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους για να κάνουμε πράξη την δίκαιη μετάβαση για την απολιγνιτοποίηση.

• Η ανάγκη να έχουμε πολιτικές που στηρίζουν τις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

«Επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τον προϋπολογισμό δεν μπήκαμε και σε ουσιαστική συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές. Είχαμε λοιπόν μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του εξαιρετικά δύσκολου σταυρόλεξου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τόνισε ότι η προσδοκίες να πετύχουμε συμφωνία στην πρώτη απόπειρα «ήταν εξαιρετικά περιορισμένες».

«Είναι χρήσιμο να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση» τόνισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο «χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας» σε κάποια επόμενη προσπάθεια. «Η ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια. Αυτή είναι η ιστορία της Ευρώπης. Καταλήγει σε λύσεις οι οποίες μερικές φορές παίρνουν πολύ κόπο, πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σαφώς και έχουν τεθεί στόχοι αλλά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω Brexit. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ένα πλαίσιο εξαιρετικά φιλόδοξο πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση σε μια οικονομία τελικά εκπομπών άνθρακα έως το 2050, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας. Και όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το σύνθετο μήνυμα είπε πως προστέθηκε και η επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, συνεισφορέων, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Με άλλα λόγια, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.

 

 

Πηγή: skai.gr



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νίκος Ανδρουλάκης: Θα αγωνιστούμε να γίνουμε πρώτο κόμμα

«Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε χρυσός χορηγός απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ο …