Τη μεταβίβαση σε κρατικό φορέα και την επαναμίσθωση της κύριας κατοικίας δανειοληπτών που πτώχευσαν και θεωρούνται οικονομικά ευάλωτοι, προβλέπει το νέο πτωχευτικό δίκτυο που προωθεί η κυβέρνηση και θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία συζητήθηκε εκτενώς σε τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών τη Μεγάλη Τετάρτη, θα συσταθεί κρατικός φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.
Σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης πτωχεύσει, αφού εκποιηθεί η υπόλοιπη περιουσία του και υπό την προϋπόθεση ότι πληρεί συγκεκριμένα, αυστηρά οικονομικά κριτήρια, θα μπορεί να μεταβιβάσει την κύρια κατοικία του σε αυτόν τον φορέα με τίμημα την εμπορική της αξία.
Στη συνέχεια θα μπορεί να διαμένει σε αυτήν για 12 χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο.
Εντός τριών ετών από την έναρξη της μίσθωσης θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη μετατροπή της σύμβασης σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς και 20ετή διάρκεια.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο leasing, με το οποίο ο εκμισθωτής αφού καταβάλει κανονικά τις δόσεις – ενοίκιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το αντικείμενο της μίσθωσης, εν προκειμένω το ακίνητο καταβάλλοντας ένα προκαθορισμένο ποσό.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που συζητείται μεταξύ κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων, η σύμβαση θα λύεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλλει τρία μισθώματα.
Τα κεφάλαια του φορέα θα προέλθουν από το Δημόσιο και από τιτλοποίηση απαιτήσεων ενώ η διαχείρισή του θα ανατεθεί σε εταιρεία διαχείρισης πιστώσεων.
Πηγή: Καθημερινή