Το πρώτο κύμα αποκλιμάκωσης των μέτρων

Με την καραντίνα να ισχύει στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα της Τρίτης θα αναφερθεί στους βασικούς άξονες και σε ημερομηνίες-κλειδιά για την επόμενη μέρα σε ένα δρόμο που προμηνύεται κακοτράχαλος ιδιαίτερα για τον κόσμο της εργασίας.

Έχοντας διανύσει ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής, η εβδομάδα που ξεκίνησε βρήκε τους πολίτες να εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα, αν και η αίσθηση στους δρόμους είναι εντελώς διαφορετική. Η κυβέρνηση έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλό της την οικονομία, σχεδιάζει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έδωσε το περίγραμμα και πλέον τη σκυτάλη λαμβάνει ο πρωθυπουργός που το απόγευμα της Τρίτης (18.00) θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οδηγώντας μας στο πρώτο κύμα αποκλιμάκωσης των μέτρων.

To Live της ημέρας


Οι μάσκες και η άρση των περιοριστικών μέτρων 

Το πρώτο μήνυμα ήρθε στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Ο καθηγητής επιβεβαίωσε την αλλαγή στάσης στο θέμα των προστατευτικών μασκών. Σύντομα λοιπόν -όπως ανακοινώθηκε- θα έρθουν στη ζωή μας υποχρεωτικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε κλειστούς χώρους που κινείται πολύς κόσμος, όπως τα νοσοκομεία, τα σούπερ μάρκετ, τα κομμωτήρια κ.ά.

Λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραφε τη διαδρομή μέχρι την έξοδο από το τούνελ που προκάλεσε η πανδημία (και) στη χώρα μας. Ο σχεδιασμός προβλέπει επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Συγκεκριμένα σε πρώτη φάση στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής. Το sms και το έντυπο θα καταργηθούν ενώ εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού.

Μια εβδομάδα μετά αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία για τη Γ' Λυκείου, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και για τις υπόλοιπες βαθμίδες σε βάθος χρόνου.

Οι ανακοινώσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων έχει αποφασιστεί να γίνονται ανά 15ήμερο.

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε επόμενη φάση σειρά παίρνουν οι επιχειρήσεις εστίασης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οσον αφορά το ζήτημα του ανοίγματος των εκκλησιών, για το οποίο πιέζει η Εκκλησία και ιδιαίτερα οι σκληροί της ιεραρχίας, ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία, ενώ για τις λειτουργίες ανέφερε ότι θα γίνουν ανοιχτές στους πιστούς σε επόμενο στάδιο, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει κάποιες μέρες αργότερα να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και -αφού διευθετηθεί το θέμα των μεταφορών- θα ακολουθήσουν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο χρόνος προσδιορίζεται από τέλος Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση για το άνοιγμα των σχολείων

Στον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν καθημερινά τις εξελίξεις με τον πρόεδρο του κόμματος να έχει γύρο τηλεφωνημάτων με καθηγητές και επιδημιολόγους. Σύμφωνα με πηγές στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία και έντονες επιφυλάξεις, «που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας -για μόλις είκοσι μέρες- όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια».

EUROKINISSI

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι «τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων».

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η περίπτωση τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών «είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».

Στους 136 οι νεκροί 

Όλα αυτά και ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 2.534. 

Την ίδια στιγμή, 43 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 11 είναι γυναίκες.

Άλλοι δύο ασθενείς κατέληξαν κατά το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 136.

Οι αριθμοί της πανδημίας

  • Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια
  • Η Ευρώπη μετρά 125.000 νεκρούς, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία.

  • Σε όλον τον κόσμο οι νεκροί ανέρχονται στους 207.511

  • Την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 82.000 κρούσματα ημερησίως. Το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και πάνω από το 43% στην Ευρώπη

  • Στην Ασία, όπου καταγράφεται το 7% του συνόλου των κρουσμάτων

  • Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στη Λατινική Αμερική και την Αφρική

  • Έχοντας καταγράψει 6.198 κρούσματα μέσα στο τελευταίο 24ωρο, η Ρωσία έχει ξεπεράσει πλέον την Κίνα φθάνοντας τα 87.147 περιστατικά. Από τα νέα κρούσματα τα μισά έχουν αναφερθεί στη Μόσχα. Όσο για τον αριθμό των θυμάτων, αγγίζει τους 800.

Τέλος το καθημερινό μπρίφινγκ του Λευκού Οίκου

AP PHOTO / ALEX BRANDON

Έπειτα από την τραγελαφική προτροπή του Αμερικανού προέδρου για κατάποση και ενέσεις αντισηπτικών ο Λευκός Οίκος αποφάσισε πώς ήρθε η ώρα να αλλάξει τη συζήτηση. Αφού έπεισε τον πρόεδρο να μη συμμετέχει πλέον στα καθημερινά μπρίφινγκ, τώρα αναστέλλει την ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο «στόχος» αναπροσαρμόζεται...

Οι δημοσιογράφοι θα προσέλθουν στο τέλος της εβδομάδας για να ενημερωθούν σχετικά με τη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜάκΙνανι είπε στους δημοσιογράφους ότι τα επόμενα μπρίφινγκ θα έχουν νέο ύφος και θα επικεντρωθούν σε άλλα ζητήματα.

Πού είναι ο Πούτιν;

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Έχοντας καταγράψει 6.198 κρούσματα μέσα στο τελευταίο 24ωρο, η Ρωσία έχει ξεπεράσει πλέον την Κίνα φθάνοντας τα 87.147 περιστατικά. Από τα νέα κρούσματα τα μισά έχουν αναφερθεί στη Μόσχα, όσο για τον αριθμό των θυμάτων αγγίζει τους 800.

Μέσα σε όλα αυτά, πολλοί αναρωτιούνται πού είναι ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει φροντίσει να κρατήσει αποστάσεις από την... πανδημία, έχει απευθύνει μόνο 4 διαγγέλματα στους πολίτες και μετά αποσύρθηκε στο εξοχικό του, αφήνοντας τον Δήμαρχο Μόσχας και τον άγνωστο στους περισσότερους και πρόσφατα διορισμένο πρωθυπουργό Μισούστιν, να κρατούν τα ηνία και τις ευθύνες για τη διαχείριση. Εν μέσω καταγγελιών ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ότι επισήμως γίνεται γνωστό και καθώς όλοι περιμένουν να δουν πόσο βαρύ θα είναι το πλήγμα στην οικονομία της χώρας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα, πού είναι ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ λοιπόν ο Πούτιν «δεν κρύβεται σε καταφύγιο περιμένοντας να τελειώσει η πανδημία. Εργάζεται από την κατοικία του έξω από τη Μόσχα και κάνει όλες τις επαφές μέσω τηλεδιάσκεψης. πάντα κυκλοφορούν φήμες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Και φυσικά για να τον συναντήσει κάποιος, υπουργοί ή στελέχη τραπεζών, θα πρέπει να κάνει πρώτα το τεστ για τον Covid-19. «Προφανώς είναι αδύνατο να συναντήσει κάποιος τον πρόεδρο χωρίς να έχει κάνει το τεστ», είπε ο Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι αύριο ο Πούτιν θα συναντηθεί με τους κυβερνήτες της περιφέρειας για να εξεταστεί η κατάσταση στη Ρωσία, ωστόσο, τόνισε είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

IOBE: Σταθερός ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Σε καμπή βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ   Στα …