Δυστοπικές εικόνες στις ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ πιέζει για στρατιωτική καταστολή

Ο Τραμπ επιμένει στην ενεργοποίηση του στρατού και σέρνει τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς•Πόλη-φρούριο θυμίζει η Ουάσινγκτον Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις•Το Πεντάγωνο αύξησε το επίπεδο συναγερμού• Ανησυχία από την παρουσία οπλισμένων ομάδων ακροδεξιών.

Αμετανόητος εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζοντας τους κυβερνήτες των πολιτειών να αποδεχθούν την πρότασή του να αναλάβουν δράση καταστολής των εξεγέρσεων οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. 

Τη στιγμή που οι περισσότερες πόλεις της χώρας, ετοιμάζονται για ακόμη μία εκρηκτική νύχτα, με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει να αποκαλεί τους διαδηλωτές «αλήτες», «τραμπούκους», «ακροαριστερούς» και «αποβράσματα».

Στρέφοντας τα βέλη του προς τους κυβερνήτες ορισμένων πολιτειών, ο Αμερικανός πρόεδρος ειρωνεύτηκε την αντίδρασή τους στα επεισόδια και υπεραμύνθηκε της πρόθεσής του να δώσει τα… κλειδιά της αστυνόμευσης στον στρατό.

«Η Νέα Υόρκη χάθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, τη Ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές Ρεμαλιών και Αποβρασμάτων. Οι Κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει. Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια» έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παράλληλα, πάντα μέσω Twitter, ο Τραμπ φαίνεται πως προσπαθεί να κινητοποιήσει δυνάμεις κοινωνικού αυτοματισμού κάνοντας λόγο για την σιωπηρή πλειοψηφία.

Τα σχόλια έρχονται μετά από μία ακόμη νύχτα ταραχών σε πολλές πόλεις, όπου υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς αστυνομικών από πυρά. Φυσικά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προσφέρει κανένα στοιχείο πως πίσω από τη βία βρίσκονται μέλη της ριζοσπαστικής αριστεράς, τη στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι βανδαλισμοί γίνονται από ακροδεξιές ομάδας, οι οποίες προσπαθούν όλο και περισσότερο να «καπελώσουν» τον κοινωνικό ξεσηκωμό.

AP Photo

Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για μία εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, η οποία θα τίθεται σε ισχύ από τις 8 το βράδυ κάθε μέρα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, όμως, βρέθηκε στο στόχαστρο του κυβερνήτη της πολιτείας, Άντριου Κουόμο, ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχία της αστυνομίας, κατηγορώντας τον ντε Μπλάζιο ότι αρνήθηκε τη βοήθεια της Εθνοφρουράς.

Μέχρι την Πέμπτη θα ισχύσουν τα απαγορευτικά μέτρα στην Φιλαδέλφεια, ενώ στο Λος Άντζελες έχουν τεθεί σε ισχύ τα πιο αυστηρά μέτρα από το 1992 και τις τότε αντίστοιχες ταραχές στον απόηχο του ξυλοδαρμού του Ρόντνεϊ Κίνγκ.

AP Photo

Δυστοπικές εικόνες στην Ουάσινγκτον

Κι ενώ η αμερικανική κοινωνία παραμένει σε αναβρασμό, η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχει  γίνει το θέατρο για μερικές από τις πιο σκληρές εικόνες καταστολής που έχουν δει οι ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται αυστηρή κριτική για την χθεσινή επίθεση της αστυνομίας κατά ειρηνικής διαδήλωσης έξω από τον Λευκό Οίκο, όμως ο ίδιος επέμεινε ότι «δεν συνέβη τίποτα» χθες το βράδυ.

Σήμερα είναι προγραμματισμένες νέες διαδηλώσεις, όμως η εικόνα της πόλης είναι ακόμη πιο διαφορετική, καθώς γύρω από τον Λευκό Οίκο έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ οι Αρχές να έχουν αυξήσει την απόσταση στην οποία μπορούν να πλησιάσουν οι συγκεντρωμένοι.

Μέσα στη νύχτα στήθηκε κι ένας πανύψηλος μεταλλικός φράχτης στο πάρκο Λαφαγιέτ για να κρατήσει ακόμη πιο μακριά τους διαδηλωτές.

Ο Γενικός εισαγγελέας της χώρας, Ουίλιαμ Μπαρ, σύμφωνα με την Washington Post, επενέβη προσωπικά για να πραγματοποιηθεί η χθεσινή βίαιη επέμβαση κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά, αποκάλυψη που αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση.

Οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς συνεχώς αυξάνονται στην πρωτεύουσα, ενώ σήμερα αναμένεται να βρεθούν στην Ουάσινγκτον περισσότερα από 1.000 επιπλέον μέλη της.

AP Photo
AP Photo

Ανησυχία από την παρουσία οπλισμένων ακροδεξιών

Καθώς οι διαμαρτυρίες συμπληρώνουν μία εβδομάδα, οι αναφορές για την ύπαρξη οπλισμένων ακροδεξιών ομάδων που απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους δημιουργούν νέες, τρομακτικές συνθήκες για το άμεσο μέλλον.

Εκτός από τις πολλές αναφορές ότι πίσω από τα περισσότερα περιστατικά βανδαλισμών βρίσκονται ακροδεξιές ομάδες, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και ένοπλες πολιτοφυλακές υπέρμαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής που απειλούν να απαντήσουν με τα όπλα στους διαδηλωτές, εφόσον η αστυνομία δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη.

Ήδη στη Φιλαδέλφεια η αστυνομία δέχεται αυστηρή κριτική, καθώς, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν πολλές συλλήψεις διαδηλωτών που κυκλοφορούσαν μετά την επιβολή του lockdown, δεν συνέβη το ίδιο και με ακροδεξιές οπλισμένες ομάδες.

Η απάντηση του αρχηγού της αστυνομίας ήταν «δεν γνωρίζω τίποτα και θα το ερευνήσω. Δεν συμφωνούμε με τέτοιες πρακτικές».

Το Πεντάγωνο αύξησε το επίπεδο συναγερμού

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας την πρωτεύουσα, εναρμονιζόμενο πλήρως με τις απαιτήσεις του προέδρου, αλλά και την επιδίωξή του να χαρακτηρίζονται οι διαδηλώσεις ως… τρομοκρατικές πράξεις.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας το συγκεκριμένο επίπεδο συναγερμού με την κωδική ονομασία “Charlie” εφαρμόζεται όταν υπάρχει περιστατικό ή πληροφορίες για περιστατικό που σχετίζεται με τρομοκρατική δράση.

Αυτό θα σημάνει και επιπλέον κανόνες ασφαλείας στις αμυντικές εγκαταστάσεις της περιοχής. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

IOBE: Σταθερός ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Σε καμπή βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ   Στα …