Πώς η χάραξη ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου μπλοκάρει το τουρκολυβικό μνημόνιο

Επόμενη στάση για την ελληνική διπλωματία η Αίγυπτος. Έχοντας στις αποσκευές του τη συμφωνία για κήρυξη AOZ με την Iταλία, αύριο μεταβαίνει στο Κάιρο για επαφές ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτές παρατηρούν πως οι συνθήκες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι όλο και ευνοικότερες λόγω της επεκτατικής στρατηγικής της τουρκίας και των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί. 

Συγκεκριμένα η νέο-οθωμανική συμπεριφορά του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Αίγυπτο για το ενδεχόμενο μιας ιστορικής συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Σε αυτό το πλαίσιο μεταβαίνει την Πέμπτη στο Κάιρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο, η τυχόν υπογραφή συμφωνίας είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί θα καλύπτει την ίδια έκταση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα το ακυρώνει.

Ενδεικτικός είναι ο χάρτης της περιοχής. O καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου διαγράφει επί της ουσίας την ζώνη του τουρκολιβικού συμφώνου.

«Δημιουργείται εκ των πραγμάτων μία διεθνής νομική διαφορά την οποία εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να υποχρεώσουμε Τουρκία και Λιβύη να προσέλθουν στο Διεθνές Δικαστήριο. Η συμφωνία επικαλύπτει το Κάιρο αναγνωρίζει και πιστοποιεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Οι ενέργειες για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου ξεκίνησαν το 2004 χωρίς επιτυχία μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο η υποστήριξη του Ερντογάν στον Σάρατζ, οι διακηρύξεις της Άγκυρας για γεωτρήσεις και η παρουσία του τουρκικού στόλου στην Λιβύη αλλάζουν τις προτεραιότητες της αιγυπτιακής κυβέρνησης, όπως λένε οι ειδικοί.

«Στοιχεία που διαφοροποιούν την κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν το πιο σημαντικό είναι η δυναμική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη που απειλεί την εξουσία του Σίσι» αναφέρει ο Άγγελος Συρίγος.

«Οι αυθαιρεσίες του Ερντογάν στην Λιβύη φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα και Αίγυπτο. Υπάρχουν δυσκολίες που ξεπερνιούνται και για αυτό το ταξίδι Δένδια είναι εξαιρετικά κρίσιμο» τονίζει από την πλευρά του Δημήτρης Καιρίδης, Διεθνολόγος και Βουλευτής της ΝΔ.

«Η ενίσχυση του Σάρατζ σημαίνει ότι θα υπάρχει πηγή Μουσουλμανικής Αδελφότητας δίπλα στην Αίγυπτο που έχει σχέσεις με τον Ερντογάν και ταυτόχρονα τον αμφισβητεί και θέλει να τον ανατρέψει στο εσωτερικό του» τονίζει παράλληλα ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει έναν ρεαλισμό και έναν δυναμισμό πολύ σημαντικό για την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα μας διέφευγαν έτσι είχαμε την επιτυχία με την Ιταλία και επιδιώκουμε τώρα την ακόμη σημαντικότερη επιτυχία με την Αίγυπτο.

Εάν υπογραφεί η συμφωνία με την Αίγυπτο θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία και με την Κύπρο λένε οι αναλυτές, όποτε και θα κλείσει όλη η περιοχή των ελληνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει ο Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αφού μεταβεί, αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου, στην Αίγυπτο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah el-Sisi). 

Αμέσως μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukri), με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο κος Δένδιας, θα μεταβεί μαζί του στο Κάιρο όλη η ελληνική τεχνική ομάδα προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

K. Xατζηδάκης: Δεν είμαστε έθνος αποτυχημένο - 5 συλλογικές εθνικές επιτυχίες

«Αλλά μία στιγμή. Η τάση ορισμένων να τα βλέπουν όλα μαύρα θα δημιουργήσει το τέλος …