Στην επιτροπή νομοσχέδιο για ψηφιακή διακυβέρνηση και ενίσχυση οπτικοακουστικών παραγωγών

Η άυλη συνταγογράφηση μονιμοποιείται διότι αξιολογήθηκε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». 

«Η άυλη συνταγογράφηση αξιολογήθηκε από τους Έλληνες πολίτες. Ήδη 450.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν εκδοθεί 2 εκατομμύρια συνταγές», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος ωστόσο στα ειδικά αιτήματα του ΕΟΠΥΥ (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κλπ), ο υπουργός είπε ότι η διαδικασία είναι παράλογη, διότι γονείς που τα παιδιά τους κάνουν εργοθεραπείες, ίσως και 4 την εβδομάδα, επειδή δεν υπάρχει μητρώο συμβεβλημένων εργοθεραπευτών του ΕΟΠΥΥ, έπρεπε να στέκονται ξανά και ξανά στις ίδιες ουρές, με τα ίδια απαιτούμενα δικαιολογητικά, για να αποζημιώνονται, και αυτό ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και το μεγάλο ζήτημα εντός των οικογενειών τους. «Είναι απαράδεκτο και δεν τιμάει κανένα μας αυτό που ίσχυε», είπε ο κ. Πιερρακάκης και υπογράμμισε ότι «αυτό θα θεραπευτεί, με την ένταξη αυτής της υπηρεσίας στο gov.gr». Σε πρώτη φάση η διαδικασία ψηφιοποιείται, δεν απλοποιείται, αλλά γίνεται ένα πρώτο βήμα, αφού τα ίδια δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις εργοθεραπείας και λογοθεραπείας, θα ανεβαίνουν από τους γονείς στην πύλη. Οι χρόνοι θα είναι ίδιοι για την αποζημίωση, ενδεχομένως όμως και καλύτεροι, επειδή θα μειωθεί η ροή στα γκισέ και άρα θα απελευθερωθεί προσωπικό. Αυτή η διαδικασία, είπε ο κ. Πιερρακάκης, είναι η πρώτη από πολλές, αφού όλες οι διαδικασίες με τα ειδικά αιτήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες γονείς καθημερινά, πρέπει να απλοποιηθούν και αυτό θα γίνει.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας των πολιτών με το Δημόσιο, στη δυνατότητα του πολίτη να λάβει ψηφιακά αντίγραφο του πτυχίου του, αλλά και στα μέτρα προκειμένου μετά τον Οκτώβριο, να μην απαιτείται η προσκόμιση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από τους συναλλασσόμενους πολίτες και επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην πολιτική ενίσχυσης των οτπικοακουστικών έργων, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο έπρεπε να αλλάξει για την προσέλκυση παραγωγών. «Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο και μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, διότι αυτού του τύπου οι παραγωγές έχουν τέραστιο πολλαπλασιαστή. Δεν είναι σημαντικό μόνο να φέρεις μια κινηματογραφική παραγωγή. Είναι σημαντικό και να δημιουργήσεις μια δική σου παραγωγή που θα εξάγεις», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι σε πλατφόρμες όπως το Netflix, σήμερα μπορεί κανείς να δει τουρκικές ή δανέζικες παραγωγές, αλλά δεν μπορεί δυστυχώς να παρακολουθήσει ελληνικές παραγωγές. «Αυτό είναι κρίμα, διότι έχουμε πλούτο ανθρωπίνου δυναμικού και δυνατοτήτων, για να έχουμε και δικές μας παραγωγές εκεί», είπε ο κ. Πιερρακάκης. Στη συνέχεια δε, αναφέρθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και κινήτρων για τη δημιουργία επενδυτικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση ημεδαπών και αλλοδαπών παραγωγών οπτικοακουστικών έργων. 

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα. Είναι στοίχημα όλων μας. Είναι άσχετο από το ότι αυτή τη στιγμή τυγχάνει να υπηρετούμε εμείς αυτό το υπουργείο, και αυτή η κυβέρνηση να έχει βάλει πολύ ψηλά προτεραιότητα, ότι πρέπει πραγματικά να κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε αυτό το ψηφιακό μετασχηματισμό», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βοηθήσει και αυτούς που ήταν αποκλεισμένοι. Δίνει μια ευκαιρία, μια καινούργια ευκαιρία, όποιοι ήταν αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στο Δημόσιο, όποιοι είχαν μία αναπηρία και δεν μπορούσαν να βρεθούν στα γκισέ του Δημοσίου και να εξυπηρετηθούν, πλέον να εξυπηρετηθούν από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού τους, και από το τηλέφωνό τους». 

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Ταγαράς, υπογράμμισε ότι η τελευταία δοκιμασία της πανδημίας ανέδειξε ανάγκες που το νομοσχέδιο επιχειρεί να καλύψει. Για το καθεστώς ενίσχυσης παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα περισσότερες παραγωγές γιατί αυτό συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δημιουργεί γενικότερα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και τους πολίτες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων, λέγοντας ότι αποτελεί «εμβληματικό έργο» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και «μεγάλη τομή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας», αλλά σήμερα η κυβέρνηση «φαίνεται να τον οδηγεί στην οπισθοδρόμηση». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι πάγωσε σημαντικά έργα (από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας δανείων επιχειρήσεων παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και από το επενδυτικό ταμείο για τις οπτικοακουστικές παραγωγές), στερώντας ρευστότητα από τους ανθρώπους του κινηματογράφου.

«Η κυβέρνηση πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να απαντήσει ποιο υπουργείο θα είναι τελικά υπεύθυνο για τη χάραξη πολιτικής για τον κινηματογράφο, το υπουργείο Πολιτισμού ή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και τάχθηκε κατά της διάσπασης αρμοδιοτήτων. Ο βουλευτής επισήμανε ότι «θα μπορούσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να μετατραπεί σε Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, ή Ελληνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Παραγωγών».

Κατά της αντιμετώπισης των οπτικοακουστικών μέσων με την εμπορευματική τους διάσταση, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής. «Η ίδια η κυβέρνηση, στην εισηγητική της έκθεση, ομολογεί ότι δεν την ενδιαφέρει πια και τόσο πολύ, δεν καίγεται για την ανάπτυξη του εγχώριου οπτικοακουστικού τομέα, αλλά κυρίως για την προσέλκυση επενδυτών», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «δίνει ένα ακόμα αβαντάζ στα ιδιωτικά κανάλια, αποκλείοντας την ΕΡΤ από τη χρηματοδότηση από το ΕΚΟΜΕ, από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων». 

Να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας. Ζήτησε επίσης να υπάρξει διαφάνεια και ενδελεχής έλεγχος στα χρήματα για τις οπτικοακουστικές παραγωγές. Ιδίως τόνισε ότι δεν πρέπει να ενισχυθούν ανθελληνικές παραγωγές αλλά παραγωγές που θα αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

«Οι στόχοι είναι θεμιτοί, όμως τηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, διότι η χάραξη πολιτικής ως προς την προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος, θέλει προσοχή ως προς το ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα και στην πολυφωνία σε σχέση με οποιαδήποτε οικονομική αποτίμηση και έναντι της στεγνής οικονομικής αποτίμησης και των οικονομικών και επενδυτικών κριτηρίων», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: «Είμαστε καχύποπτοι ως προς το δίκαιο και διαφανές μοίρασμα της πίτας, διότι δικαιούχοι χρηματοδότησης είναι τηλεοπτικά κανάλια και εταιρίες παραγωγής, στις οποίες συμμετέχουν συχνά τα ίδια τα κανάλια και η ιδιοκτησία τους». 

«Η παραγωγή ταινιών στη χώρα μας, πέρα από το άμεσο οικονομικό όφελος, μπορεί να έχει και πολλαπλάσια υπεραξία, ως διαφημιστικό προϊόν», ανέφερε ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Μάξιμος Χαρακόπουλος και επισήμανε την τεράστια απήχηση που είχε για τον τουρισμό στις δεκαετίες του 60΄ και του 70΄ η προβολή ταινιών, όπως «Τα κανόνια του Ναβαρόνε». «Δυστυχώς στη χώρα μας, αρκούμαστε μέχρι τώρα, να καταναλώνουμε μαζικά τις τουρκοσειρές, τα τούρκικα σίριαλ, με τις οποίες επιχειρείται μια επίδειξη ήπιας ισχύος της Τουρκίας και προβολής της ως τουριστικού προορισμού. Ελπίζω ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εισάγονται, να επιλύουν πολλά από τα προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στο να ενταχθεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, αλλά και να ανοίξουν το δρόμο σε κάθε είδους παραγωγές, που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», είπε ο κ. Χαρακόπουλος.

Η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, ζήτησε την απόσυρση των άρθρων του σχεδίου νόμου που προβλέπουν ότι με υπουργική απόφαση καθορίζονται η διαδικασία, η χρονική διάρκεια και κάθε σχετικό θέμα με τη σύνδεση των ανηλίκων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων με τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς καθώς και με τους υποψήφιους θετούς γονείς. «Δεν ξέρω πώς διασφαλίζεται το απόρρητο και ταυτόχρονα, πώς μπορεί να διασφαλιστεί η απαίτηση των παιδιών που υιοθετούνται για γενετική ταυτότητα, το οποίο υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι δεν είναι δική σας ευθύνη, είναι μέσα στον δικό σας νόμο, είναι πολλά τα ερωτηματικά. Εγώ θα σας έλεγα, να αποσύρετε τα δύο άρθρα, και η κυβέρνηση, με σοβαρότητα, παίρνοντας και την παλιά νομοθεσία, να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να γίνει πραγματικά. Η υπόθεση είναι καθαρά επιστημονική, δεν μπορούν να την χειρίζονται οποιοιδήποτε, και δεν μπορεί να υπάρχει η θεωρία, ότι 'επειδή εγώ θέλω παιδιά, θα κάνω ό,τι θέλω και παιδιά στα ιδρύματα και θα παίρνω όποια παιδιά θέλω». 

«Προφανώς, δεν αλλάζει τίποτα. Εμείς αναλαμβάνουμε τη διαλειτουργικότητα ως προς αυτό. Θα τοποθετηθεί φυσικά και το υπουργείο Εργασίας, αλλά δεν αλλάζει ο τρόπος της διαδικασίας. Αλλάζει μόνο η σύνδεση των μητρώων και η απλούστευσή τους, αλλά το πώς θα γίνει αυτό, θα το πει το αρμόδιο υπουργείο», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στέφανος Κασσελάκης: Επίσκεψη στους εργαζόμενους της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων

«Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας. Χρόνια πολλά. Καλά Χριστούγεννα!» ευχήθηκε ο ο πρόεδρος του Κινήματος …