Διαδηλώσεις και επεισόδια στο Βελιγράδι για την απαγόρευση κυκλοφορίας

AP Photo/Marko Drobnjakovic

Στους δρόμους του Βελιγραδίου, με σημείο συγκέντρωσης έξω από τη Βουλή, βγήκαν χθες βράδυ χιλιάδες Σέρβοι που διαμαρτύρονται για την επιβολή γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας με αιτιολογία την έξαρση της Covid-19.

Οργισμένοι πολίτες προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου και τότε ξέσπασαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν συγκεντρωμένες στο σημείο. Κάποιοι κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι του κτιρίου, αλλά πολύ γρήγορα τους απώθησαν οι δυνάμεις καταστολής.

AP Photo/Marko Drobnjakovic

Όπως μετέδωσε το Associated Press, η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές ρίψεις δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, κάποιοι απ' τους οποίους φώναζαν «παραίτηση» προς την κυβέρνηση.

AP Photo/Marko Drobnjakovic

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν και ομάδες διαδηλωτών απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες, μπουκάλια και αυγά. 

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας σημειώθηκαν επίσης μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η δημόσια τηλεόραση, την οποία οι διαδηλωτές κατηγορούν για προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τυλίχθηκαν εξάλλου στις φλόγες ορισμένα οχήματα της αστυνομίας.

AP Photo/Marko Drobnjakovic

Ο διοικητής της αστυνομίας της Σερβίας, Βλαντιμίρ Ρέντιτς, ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθησαν 23 άτομα και ότι συνολικά κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 60 άτομα, εκ των οποίων οι 43 αστυνομικοί και οι 17 διαδηλωτές. Ο ίδιος ανέφερε χθες πως μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Το κύμα οργής προκάλεσε η ανακοίνωση του προέδρου της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα αλλά και και την απαγόρευση των συναθροίσεων πέραν τον 5 ατόμων.

Ο Σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανησυχητική» και «κρίσιμη» την κατατάσταση στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία πλησιάζουν στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάβιτς, κατήγγειλε τη διαδήλωση στο Βελιγράδι, λέγοντας ότι το κράτος θα προστατεύσει τον νόμο και την τάξη, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως κρύβεται πίσω από την απόπειρα εισβολής στο κοινοβούλιο.

«Καταδικάζω απερίφραστα τον βανδαλισμό πολιτικών που βρίσκονται πίσω απ' αυτό το ξέσπασμα βίας στη σερβική Βουλή, την ώρα που το κράτος και το σύστημα υγείας αντιμετωπίζουν την δυσκολότερη κρίση από τον κορονοϊό απ' την αρχή της πανδημίας», είπε η πρωθυπουργός.

Χθες η Σερβία ανακοίνωσε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Συγκεκριμένα κατέγραψε 299 νέα κρούσματα κι άλλους 13 θανάτους. Έτσι, συνολικά μετρά 16.719 κρούσματα και 330 θύματα της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει απαγορεύσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας την πρόσβαση σε Σέρβους πολίτες. Μόνο προχθες καταγράφηκαν 20 εισαγόμενα κρούσματα από τη Σερβία σε σύνολο 36 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα κύριε Μητσοτάκη

"Ξέχασαν ότι το ψέμα έχει ταχύτητα, αλλά η αλήθεια αντοχή" Η ταχύτητα με την οποία …