MED7: Στήριξη σε Ελλάδα-Κύπρο, προειδοποιήσεις προς Τουρκία

Η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποτέλεσαν από τα βασικά ζητήματα στη διάρκεια των συζητήσεων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος τοποθετήθηκε για το φλέγον ζήτημα της Μόριας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι Γαλλία και Γερμανία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν φυσικά οι γεωτρήσεις. Δεν είμαστε αφελείς αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν διάλογο καλή τη πίστει με την Τουρκία».

Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Την ικανοποίησή του εξέφρασε για τα συμπεράσματα της συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει εφόσον αποδείξει στην πράξη η Τουρκία ότι τον θέλει.

«Σε ό,τι μας αφορά ισχύει αυτό το οποίο εδώ και πολύ και καιρό έχουμε διατυπώσει: τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων» είπε και κατέστησε σαφές πως ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη» και τόνισε πως η στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν είναι μια έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι πλέον εδώ πέρα διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην Μόρια, τόνισε ότι κάποια στιγμή όμως, πρόσθεσε, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, καθώς η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος.

Την «ομόφωνη θέση, αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των Ευρωπαίων ηγετών, όπως αποτυπώνονται στη σημερινή κοινή διακήρυξη για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδα»,  χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Στη δήλωσή του μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, τόνισε ότι «με την κοινή διακήρυξη συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλοκή στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο, καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Την αλληλεγγύη της Ισπανίας και του ισπανικού λαού στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη Μόρια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Μιλώντας για την Τουρκία, είπε πως πρέπει να παίξουμε το χαρτί της αποκλιμάκωσης και σημείωσε: «Εδώ υπάρχει η ενέργεια έναντι δύο κρατών της ΕΕ, ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, στην ΕΕ, αλλά υπάρχει και κάτι πέρα απ' αυτό, έχουμε κοινές δυσκολίες, υπάρχει πίεση, υπάρχουν δυσκολίες από την τουρκική πλευρά».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του ύπατου εκπροσώπου Ζ. Μπορέλ . Ο Αντόνιο Κόστα ανέφερε πως στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα πρέπει «να λάβουμε αποφάσεις ωστε η αλληλεγγύη να μην είναι ευχολόγια αλλά να είναι κάτι αποτελεσματικό».

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα εξέφρασε και αυτός την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Αναστασιάδη. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με μεγαλη ανησυχία» ανέφερε.

Σημείωσε ότι «η Μάλτα σύμφωνα με το Σύνταγμά της έχει μια ρήτρα ουδετερότητας και, υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε ότι η εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο διάλογος είναι ο μόνος διάλογος προς τα εμπρός και θα πρέπει να επικρατήσει», τόνισε ο κ. Αμπέλα ενώ για το μεταναστευτικό ανέφερε πως «είμαστε τρομοκρατημένοι με ότι συμβαίνει στη Λέσβο και πως το ζήτημα αξιζει μια σοβαρής δράσης» .

Τέλος, την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Έλληνες και τους Κύπριους οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία» εξέφρασε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική.

«Οι εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου «μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε», τόνισε ο Κόντε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θέλει να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες για να προωθηθεί ο διάλογος.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κόντε είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταπολεμήσει τους διακινητές ανθρώπων αλλά και να θεσμοθετήσει μηχανισμούς τέτοιους που θα επιτρέπουν τον γρήγορο επαναπατρισμό των μεταναστών.

Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Η στήριξη των κρατών της Μεσογείου σε Αθήνα και Λευκωσία καταγράφεται και στο κείμενο συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) που αφορά στην Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Ακολουθεί στα αγγλικά το κείμενο της παραγράφου 6 στη Διακήρυξη της ομάδας MED7:

6-We reiterate our full support and solidarity with Cyprus and Greece in the face of the repeated infringements on their sovereignty and sovereign rights, as well as confrontational actions by Turkey. We call upon all the countries in the region to abide by international law, in particular international law of the sea, and encourage all parties to resolve their disputes through dialogue and negotiation. In this respect, we welcome the mediation efforts of the HR/VP and Germany in order to achieve a resumption of the dialogue between Greece and Turkey on the maritime zone issue. In addition, we call on Turkey to respond to the invitation of the Government of Cyprus for delimitation negotiations in good faith, in full respect of international law, as well as submitting the issue of delimitation of maritime boundaries to the ICJ [AGREED LANGUAGE FAC CC JULY 2019 + GYMNICH STATEMENT AS AGREED BY MINISTERS]. In line with recent European Council and EU Council conclusions, we regret that Turkey has not responded to the repeated calls by the European Union to end its unilateral and illegal activities in the Eastern Mediterranean and the Aegean Sea. We reaffirm our determination to use all adequate means at the disposal of the European Union in response to these confrontational actions. In line with the latest Informal Meeting of EU Foreign Ministers (Gymnich), we agree to speed up work on the additional listings based on the proposals tabled so far, with a view to a rapid adoption. We maintain that in absence of progress in engaging Turkey into a dialogue and unless it ends its unilateral activities, the EU is ready to develop a list of further restrictive measures that could be discussed at the European Council on 24-25 September 2020.

Σύμπνοια Μητσοτάκη-Μακρόν

Είχε προηγηθεί τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο όπου συμφώνησαν στην κεντρική στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην Τουρκία.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Οι πέντε βασικές προτεραιότητες για το 2025

Αναμένεται να περιλαμβάνονται στον «μπλε φάκελο» με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο για το επόμενο έτος …