Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Θετικό πρώτο βήμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Τουρκία ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα και δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός.

«Εφόσον δούμε δείγματα γραφής, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει, -και γιατί όχι σύντομα, έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία», τόνισε απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να μιλήσει για «τη μια μείζονα διαφορά την οποία έχει με την Τουρκία», που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και απέδειξε αυτές τις εβδομάδες ότι είναι διπλωματικά πιο ενισχυμένη σε σχέση με πριν κάποιους μήνες.

«Από τη στιγμή που από την Τουρκία έχουμε ενδείξεις μια ειλικρινούς αποκλιμάκωσης, πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο τραπέζι των συζητήσεων σε επίπεδο διερευνητικών επαφών κατ’ αρχάς οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, για να αφήσουμε πίσω μας αυτή την περίοδο έντασης που σε καμιά περίπτωση δεν ωφέλησε τη συνολική σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως βεβαίως και μπορεί να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και πως δεν είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είπε ότι πάντα είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται.

Πάντα θα υπάρχει η επιλογή των κυρώσεων

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά πάντα θα υπάρχει ως επιλογή «αν η άλλη πλευρά δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικης». Η λίστα των κυρώσεων πρόσθεσε είναι και θα είναι στο τραπέζι έως τις 24 – 24 ΔΣεπτεμβρίου και στη συνέχεια ως μια επιλογή της ΕΕ. 

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η λίστα κυρώσεων σηματοδοτεί ότι το πρόβλημα αφορά συνολικά την Ευρώπη και «δεν είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Επιβεβαιώθηκε και στην Κορσική πρόσθεσε, ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά.

«Αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα», σημείωσε.

Πότε θα φτάσουν τα πρώτα Ραφάλ στην Ελλάδα

Φιλόδοξο αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, χαρακτήρισε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός.

«Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως πρόβλεψη και ελπίδα είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.

Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.

Καμιά μυστική διπλωματία

«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση με αφορμή το άρθρο του στον ξένο Τύπο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και πως ότι αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ' αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. 

Δεν τίθεται θέμα αποστρατικοποίησης νησιών

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, και πως ουδέποτε αποτέλεσε ούτε πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο διερευνητικών επαφών.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες. Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο, σημείωσε. 

Ταμειακά διαθέσιμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την εφημερίδα «Μακεδονία» για την οικονομία και για το αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση, για την οποία του ρίχνει ευθύνες η αντιπολίτευση, τόνισε:

«Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».

Εισφορά αλληλεγγύης: Παραμένει η πρόθεση να καταργηθεί μόνιμα και για όλους

Για την εισφορά αλληλεγγύης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργησή της για όλους και πως γίνεται ένα πρώτο βήμα με την κατάργησή του, για το 2021 στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Εξήγησε ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, καθώς έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, από ότι οι συνταξιούχοι και ο δημόσιος τομέας. «Μακάρι να μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξετάζεται υποχρεωτική στράτευση στα 18

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις για να γίνει υποχρεωτική η στράτευση των νέων στα 18 έτη. Πρόσθεσε ότι εξετάζονται διάφορα ζητήματα που αφορούν τη θητεία αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών.

«Πρέπει να το θέσω, υπάρχει και το ζήτημα που δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω, της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Διευκολύνει τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ισότητα για όλους. Το συζητάμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μόνιμο ΚΥΤ στη Λέσβο χωρίς την κακή παρακαταθήκη της Μόριας

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση και σε κάποιους ακραίους όπως είπε για τη δημιουργία στη Μυτιλήνη ενός μόνιμου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης που δεν θα καβαλάει την κακή παρακαταθήκη της Μόριας.

Τόνισε ότι στη διαχείριση αυτού του κέντρου πρέπει να έχει ανάμιξη και η Ευρώπη,  έτσι  θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα και οι διαδικασίες.

Αποκάλυψε ότι χθες το  βράδυ μίλησε με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για να δει αν η Γερμάνια μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα υποδεχόμενη οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο.  

Υπερασπιστήκαμε τα σύνορα μας

«Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.

«Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα»

Είναι όλα έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς αύριο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι σημαντικό να ανοίξουν στην ώρα τους τα σχολεία. Είπε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι χρήσιμη επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο.

Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές, τόνισε ο πρωθυπουργός.  Έκανε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Εμβόλιο κορωνοϊού: Θα εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου

Μιλώντας για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα».

Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.

Το εμβόλιο, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

Υπογράμμισε πως το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Έχουμε ήδη την πρώτη παρτίδα γρήγορων τεστ τα οποία χρησιμοποιούμε στη Λέσβο και δρομολογούμε και την προμήθεια και άλλων. Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από ότι τα είχαμε πάει στην πρώτη φάση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατρούς και νοσηλευτές και προκηρύσσονται για μόνιμες θέσεις αλλά και στη δημιουργία πολλών νέων εντατικών. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει». Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.

Δεν θα υπάρξει δεύτερο lockdown

Για το κατά πόσο θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση να ξανανοίξει ο τουρισμός και η αγορά και τι απαντά στις επικρίσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα».

Επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ' ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επανέλαβε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες.

«Δείξαμε ότι το Κράτος λειτουργεί και πήραμε άλλη υπεραξία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπήρχε μια εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας». Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πήραμε γρήγορα μέτρα «και τα μέτρα δουλεύουν» αλλά και ότι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown.

«Επειδή είμαι φιλελεύθερος πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος στηρίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόγραμμα Γέφυρα: Δεν θα γίνει καμιά έξωση

«Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. «Πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ένας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Πρόγραμμα πλήρους κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών για ένα εξάμηνο

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα γίνουν από το αρμόδιο υπουργείο ανακοινώσεις για πρόγραμμα πλήρους κάλυψης εργοδοτικών εισφορών ανεξαρτήτου μισθού των εργαζομένων για ένα εξάμηνο, με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Όπως τόνισε πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας και τώρα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό πράξη σε πολύ μεγάλη έκταση. 

Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Λιγνιτικές μονάδες

Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτποποίηση μας δίνει πολλούς πόντους" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι είναι παράξενο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να εξακολουθεί να υποστηρίζει την καύση του λιγνίτη. «Είναι οξύμωρο, είναι αστείο», πρόσθεσε.

112

Για τις πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια, μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως γενικότερα υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου. «Είχαμε μείνει πίσω στον συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στη χώρα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση. Στην Εύβοια κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα έγινε χρήση του στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

«Έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση

Για τις πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια, μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως γενικότερα υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου. «Είχαμε μείνει πίσω στον συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στη χώρα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση. Στην Εύβοια κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα έγινε χρήση του στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

«Έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συντάξεις

«Για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο».

«Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», είπε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νίκος Ανδρουλάκης: Οικογενειακές γιορτές και συναντήσεις για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

«Όσο δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ τόσο θα δυναμώνει η φωνή του λαού απέναντι σε μια κυβέρνηση …