Πρεμιέρα συζητήσεων στο ΝΑΤΟ: Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας για έναρξη διαλόγου

Την τρίτη τους συνάντηση θα έχουν σήμερα στο ΝΑΤΟ ο Έλληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος με αξιωματούχο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, αναζητώντας το κοινό πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη του διμερούς διαλόγου για έναν μηχανισμό απεμπλοκής (deconfliction mechanism). Με την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, εκπληρώθηκε η βασική προϋπόθεση που έθετε η Αθήνα για την έναρξη του τεχνικού αυτού διαλόγου.

Ωστόσο, παραμένουν εμπόδια στον δρόμο προς μία διαπραγμάτευση ουσίας επί των μέτρων απεμπλοκής. Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με την Καθημερινή, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με νέα σχόλια επί των σχολίων του ΝΑΤΟ στην πρώτη τοποθέτηση της Αθήνας επί του αρχικού εγγράφου που έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία. Πρόκειται για το έγγραφο που επιδόθηκε από τον γενικό γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από 12 μέρες στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρώτη αυτή συνάντηση διήρκεσε μόνο πέντε λεπτά, με τον Γενικό Γραμματέα να αρνείται να εμπλακεί σε συζήτηση επί της ουσίας. Είχε προηγηθεί –πριν από τη συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη– συνάντηση οκτώ μελών της Συμμαχίας (Ελλάδα, Τουρκία συν οι έξι μεγάλες χώρες) για την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Βάσει των ίδιων πηγών, το υπό διαπραγμάτευση έγγραφο, που είναι περιεχομένου μισής σελίδας, περιλαμβάνει αναφορές στην επαναδέσμευση των δύο πλευρών στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ – και ειδικά το άρθρο 1 του καταστατικού χάρτη της Συμμαχίας που αναφέρεται στην «ειρηνική επίλυση διαφορών» και στη μη απειλή ή χρήση βίας. 

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στον σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και του Δικαίου της Θάλασσας. Στα σημεία αυτά η Τουρκία αναμένεται να προβάλλει ενστάσεις. Ενα από τα μέτρα αποτροπής σύρραξης που αναφέρονται στο κείμενο αφορά γραμμή επικοινωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο μέσω ασφαλούς ΝΑΤΟϊκού καναλιού, για απευθείας συνεννόηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δύο πλευρών. 

Επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων, ούτε χρονοδιάγραμμα περάτωσης των επαφών.

Ερωτώμενος στο χθεσινό briefing για την προοπτική των τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι «αυτό θα το δούμε στην πορεία των επόμενων ημερών», επιμένοντας ότι στις προηγούμενες συναντήσεις «δεν υπήρξε κάποια επαφή απευθείας» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, είπε ότι «οι προϋποθέσεις που μπορεί να θέτει κανείς έχουν να κάνουν μόνο με το πλαίσιο το οποίο είναι γνωστό, το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών» και ότι «ευρύτερο πλαίσιο άλλων θεμάτων και διεύρυνσης της ατζέντας δεν υπάρχει στο τραπέζι».

Πηγή: Καθημερινή


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου: Τι είπε για την οικονομία

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις 10 νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον περιορισμό των τραπεζικών …