Αμερικανός αναλυτής στον ΣΚΑΪ: Πώς η Σούδα αλλάζει τις ισορροπίες στην σχέση ΗΠΑ-Άγκυρας

Τον τρόπο με τον οποίο η Σούδα αλλάζει τις ισορροπίες στην σχέση ΗΠΑ-Άγκυρας εξηγεί ο Δρ. Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute  μέσω αποκλειστικής συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Πομπέο στην Αθήνα που θα επισκεφθεί και την Σούδα.

Α. Μαγγηριάδης: 
Δρ. Ρούμπιν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας και βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών δεν προβλέπεται κάποιο ταξίδι στην Άγκυρα. Αναρωτιέμαι τι είδους μηνύματα εκπέμπει μια τέτοια επίσκεψη. 

Δρ. Μάικλ Ρούμπιν 
 
Κοιτάξτε, προφανώς η επίσκεψη ενισχύει το μήνυμα πως οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας στην πρόσφατη διένεξη που έχει προκαλέσει η Τουρκία. Κι αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει επιλέξει να μεταβεί στη βάση της Σούδας όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός είναι ένας απόλυτα ειρηνικός, διπλωματικός τρόπος να εξηγήσεις στην Τουρκία πως δεν πρέπει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή. 

Α. Μαγγηριάδης: 
Σωστά, αλλά ο κ. Πομπέο θα επισκεφτεί όπως είπατε τη βάση της Σούδας και διαβάζοντας τις δηλώσεις του Γερουσιαστή Ρον Τζόνσον για ενίσχυση – χρησιμοποιώ ακριβώς τη φράση του – της Αμερικανικής παρουσίας στη Σούδα λόγω αβεβαιότητας για το μέλλον της αμερικανικής βάσης στο Ινσιρλίκ, αναρωτιέμαι εάν η Σούδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική σε όσα προσφέρει η βάση του Ινσιρλίκ, λαμβάνοντας υπόψη και τη γεωγραφική της θέση. 

Δρ. Μάικλ Ρούμπιν 

Κοιτάξτε, προφανώς η βάση της Σούδας βοηθά τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Δεν θα μπορούσαμε να βασιστούμε στη βάση της Σούδας με τον ίδιο τρόπο που αυτό γίνεται στο Ινσιρλίκ. Κανείς για παράδειγμα δεν μιλά για μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Σούδα. Αυτό είναι εκτός συζήτησης από όσο καταλαβαίνω. Αλλά πρέπει να σκεφτείτε ότι δεν ενισχύουμε μόνο τη Σούδα. Λόγω της στάσης της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της μείωσης της επιρροής του Ινσιρλίκ τα τελευταία 17 χρόνια υπό τον Ερντογάν, έχουμε ενισχύσει την παρουσία μας στην Ιορδανία. Το ίδιο κάναμε και στη Ρουμανία. Οπότε η βάση της Σούδας είναι ένα σημαντικό συστατικό της εναλλακτικής μας στρατηγικής. 

Α. Μαγγηριάδης:
Για να το ξεκαθαρίσουμε. Το να αντικαταστήσουν οι ΗΠΑ το Ινσιρλίκ με τη Σούδα δεν είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Σωστά; 

Δρ. Μάικλ Ρούμπιν 

Κοιτάξτε, συζητιέται έντονα και γνωρίζετε το πώς λειτουργεί η Ουάσιγκτον. Πρώτα ξεκινούν οι συζητήσεις… Έχουμε περάσει τη φάση που η πρόταση έπεσε για να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις. Το γεγονός και μόνο ότι συζητιέται είναι σημαντικό. Οι αξιωματούχοι στο Ινσιρλίκ έχουν αρνηθεί ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να κάνουν αυτή την κίνηση, αλλά δεν θα είχαν μπει στη θέση να το αρνηθούν εάν δεν υπήρχε μια συζήτηση υπό εξέλιξη. Οπότε η Τουρκία θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τα όσα είπε ο Γερουσιαστής Τζόνσον, ακόμη κι εάν το Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να οριστικοποιήσει και να επισημοποιήσει την κίνηση αυτή τώρα. 

Α. Μαγγηριάδης:
Δρ. Ρούμπιν, έχω κάπως μπερδευτεί από την Αμερικανική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Φαίνεται πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να μειώσουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα σε ολόκληρο τον κόσμο και να ρίξουν το κέντρο βάρους τους στη διπλωματία, όμως η Αμερική δεν έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Αναρωτιέμαι ποια είναι η άποψή σας για το μελλοντικό ρόλο των ΗΠΑ στην γειτονιά μας. 

Δρ. Μάικλ Ρούμπιν 
 
Όταν μιλάμε για διπλωματία, νομίζω το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατευθύνεται σε Ελλάδα και Κύπρο είναι σημαντικό. Και προφανώς δεν πρόκειται για μια εφάπαξ κίνηση. Διατηρούμε εδώ και καιρό ένα Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πλέον συνεπή διπλωματική προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να βελτιώσει την Αμερικανική θέση. Με αυτό ως δεδομένο, κοιτάξτε, οι ΗΠΑ θέλουν να αποσύρουν την στρατιωτική τους παρουσία από ολόκληρο τον κόσμο. Οι μεγαλύτερες ποσότητες αερίου και πετρελαίου του Περσικού Κόλπου μεταφέρονται στην Κίνα και στην Ινδία. Για ποιο λόγο να τις προστατεύουν οι Αμερικανικές Δυνάμεις; Η περίπτωση όμως της Ανατολικής Μεσογείου είναι διαφορετική. Η περιοχή είναι σημαντική για τους συμμάχους μας όχι μόνο λόγω των ενεργειακών ζητημάτων. Οι ΗΠΑ διαχρονικά αναμειγνύονται οποτεδήποτε ένα κράτος απειλεί την ισορροπία των θαλασσίων διαύλων ή της διεθνούς τάξης. Και μην έχετε καμία αμφιβολία. Με αυτά που τώρα κάνει η Τουρκία, αμφισβητεί ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάνης και την τάξη πραγμάτων που διαμορφώθηκε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. 

Α. Μαγγηριάδης: 
Δρ. Ρούμπιν, σας ευχαριστώ που ήσασταν απόψε μαζί μας. 

Δρ. Μάικλ Ρούμπιν 

Εγώ σας ευχαριστώ.  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία

Η επένδυση της United Group στη Βουλγαρία περιλαμβάνει τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και ένα αιολικό …