Photo 134363270 © 3rdkey | Dreamstime.com
Πέντε ντοκιμαντέρ Ελλήνων κινηματογραφιστών, που μας άγγιξαν, θυμόμαστε σήμερα με καλή ευκαιρία τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και κακή αφορμή την τελευταία ζωονόσο, η οποία έχει σκορπίσει το θάνατο σχεδόν κάθε γωνιά της γης, έχει οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση τις οικονομίες και απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπους, κι απειλεί ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και ελευθερίες, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η νέα κρίση τονίζει τις επιπτώσεις της υπέρβασης των ορίων ανθρώπου, που διακινεί παράνομα άγρια ζώα, υπερθερμαίνει τον πλανήτη με αποτέλεσμα τη μετανάστευσή τους, καταστρέφει οικοσυστήματα και εκμεταλλεύεται τη φύση με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την εξάπλωση ασθενειών σε εκείνον από τα ζώα. Προβλήματα που προφανώς συνδέονται με τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα αλλά και με τον εαυτό του.
«Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» (2020)
Η ταινία της Αγγελικής Αντωνίου «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» παρακολουθεί για χρόνια τη ζωή των σκύλων στο κέντρο Αθήνας και τη σχέση τους με τους ανθρώπους και τον χώρο γύρω τους. Πρόκειται για ένα συγκινητικό ταξίδι στις διαδρομές ζώων και ανθρώπων, καθώς η σκηνοθέτις ανακάλυψε παράλληλα τους ευεργέτες τους, που ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να τα φροντίσουν. Η ταινία ήταν υποψήφια για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Προλαβαίνετε να την δείτε σε κάποια θερινά της Αθήνας.
«Greek Animal Rescue» (2017)
Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη κατέγραψε τραγικές ιστορίες σκυλιών στον Ασπρόπυργ το έργο της «Greek Animal Rescue», μιας οργάνωσης από το Λονδίνο, και της «Φαντάσματα του Ασπρόπυργου», μιας οργανώσης στην Ελλάδα, που τα φροντίζουν, αλλά παράλληλα αποτελεί μια κινηματογραφική αλληγορία όσων συνέβησαν στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.
«Αδέσποτα στην καρδιά της Αθήνας» (2013)
Ο Ηλίας Χωραφάς δημιούργησε ένα το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ζωή σκυλιών χωρίς αφέντη στην Αθήνα, είτε πρόκειται για ζώα που εγκαταλείφθηκαν είτε για εκείνα που γεννήθηκαν στο δρόμο. Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί εν μέσω κρίσης, να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα και να ενδυναμώσει όσους τα φροντίζουν και παλεύουν για την ευζωία τους κάθε μέρα.
«City of Dog» (2015)
«Όλα τα σκυλιά πάνε στον παράδεισο» γράφει ένα γκράφιτι που προβάλλεται στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «City of Dog» του φωτογράφου και σκηνοθέτη, Δημήτρη Λαμπρίδη, μία ακόμα ταινία για τα αδέσποτα της πρωτεύουσας, την ίδια την πόλη αλλά και την κοινωνία στην οποία ζουν.
«Humanimals» (2019)
Τέλος, το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Humanimals» των Αγγελικής Πετροπούλου, Λίζας Φίσερ και Γιώργου Περράκη, φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Επικοινωνίας Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πέρυσι βραβεύτηκε στο τρίτο Wonderful World International Student Public Welfare Media Art Exhibition και προβλήθηκε στο 10o Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου, συνιστά ένα βίντεο-δοκίμιο πάνω στις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους, καθώς και για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους προβάλλουμε τις ανάγκες, την ηθική και τον πολιτισμό μας πάνω στα ζώα.