Εκτός επιδόματος, στην πείνα, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, επιστήμονες

Θολό παραμένει το τοπίο της οικονομικής ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση τους εντάσσει μαζί με όλους τους επιχειρηματίες στην 4η εκδοχή της επιστρεπτέας προκαταβολής, χωρίς όμως ακόμα να έχει εκδώσει την ΚΥΑ που θα ορίζει τα ποσά και τις ημερομηνίες καταβολής, ενώ για τους «επιστήμονες» ο Γιάννης Βρούτσης έχει υποσχεθεί ένα επίδομα που μένει να νομοθετηθεί.

Τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής «4» δεν έχουν οριστεί, οπότε κανείς δεν μπορεί να βγάλει ακόμα τα κομπιουτεράκια και να υπολογίσει αν οι πληττόμενοι από την πανδημία αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βγουν κερδισμένοι ή χαμένοι με καθαρά λογιστικούς όρους από την επιλογή της κυβέρνησης να τους αντιμετωπίσει όπως όλους τους επιχειρηματίες. Αυτό που μοιάζει πιο σίγουρο είναι ότι σε επίπεδο κάλυψης των τρεχουσών αναγκών τους αυτοί οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν πάρα πολύ.

Η κυβέρνηση φαίνεται να μη λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι μεγάλη μερίδα των πληττόμενων από την πανδημία αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι είτε «με μπλοκάκι», δουλεύουν δηλαδή με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας, είτε τα όποια κέρδη τους είναι τόσο μικρά που δεν επιτρέπουν να περνά μήνας χωρίς έσοδα. Με άλλα λόγια, όπως ενδεχομένως να το διατύπωνε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι εξαρτημένοι από το εισόδημά τους.

Για να δοθεί απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες ως μισθωτοί και ως εκ τούτου να έχουν τις εξής βοήθειες:

  • εφάπαξ ενίσχυση των 800 ευρώ (με ειδική αναφορά σε επιστήμονες- ελεύθερους επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους καθώς και τους επιστήμονες των κλάδων της υγείας, των κατασκευών, της γεωργίας/περιβάλλοντος και των οικονομολόγων που πλήττονται από το lockdown)
  • απαλλαγή του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης (με άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων)
  • απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος του έτους (31-12-2020)

Θεωρούμε απαράδεκτο τον αποκλεισμό αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από το επίδομα ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 800 ευρώ και θεωρούμε ότι η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής «δεν καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες» και

  • απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους, που αντίστοιχα έχει μειωθεί δραματικά ο τζίρος τους, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης και
  • όσοι δικαιούνται και καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτή, θα κληθούν κατά το ήμισυ να την αποπληρώσουν, μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις σε εφορία, ταμείο, τράπεζες, ιδιώτες κλπ που έχουν προς το παρόν ανασταλεί.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Καραμανλής στον ΣΚΑΪ: Η Γραμμή 4 του Μετρό το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που εκτελείται

Ως το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που αρχίζει και εκτελείται χαρακτήρισε τη Γραμμή 4 του Μετρό …