Χωρίς νερό, θέρμανση και επαρκή τρόφιμα οι πολίτες του Τέξας λόγω χιονιά

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στο Τέξας παραμένουν για περισσότερα από τρία 24ωρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, ενώ πλέον πολλές χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα. Οι πολικές θερμοκρασίες στην πολιτεία αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον έως το Σάββατο.

Η διαχείριση της κακοκαιρίας και τα προβλήματα που προκάλεσε βρίσκονται στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς οι ώρες περνούν και οι αρχές της πολιτείας δεν μπορούν να ανακουφίσουν τους κατοίκους.

Σύμφωνα με την Ηλεκτρική Συνεταιριστική Εταιρεία ERCOT, που καλύπτει το 90% των καταναλωτών στο Τέξας, σήμερα Πέμπτη περίπου 490.000 κατοικίες παραμένουν χωρίς ρεύμα, από 2,7 εκατομμύρια το βράδυ της Τετάρτης.

Εξαιτίας της απουσίας ηλεκτρισμού, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζεσταθούν, το τρόφιμά τους χαλάνε και δεν μπορούν να καταναλωθούν, οι δρόμοι σε πολλές περιοχές είναι κλειστοί και δεν μπορούν να πάνε να αγοράσουν τρόφιμα, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν ούτε νερό, εξαιτίας της διακοπής του ηλεκτρικού και της αδυναμίας να λειτουργήσουν τα συστήματα ύδρευσης.

Οργή είναι το συναίσθημα που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων, τόσο για την ERCOT, που δεν προχώρησε σε βελτίωση των υποδομών έπειτα από ανάλογα καιρικά φαινόμενα το 2011, που προκάλεσαν κατάρρευση του δικτύου, αλλά και για τον κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ, γιατί δεν έχει διατάξει ΕΔΕ.

AP Photo/David J. Phillip

Επίσης στο στόχαστρο βρέθηκε και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, που όπως αποκάλυψε το δίκτυο Fox, πήρε την οικογένειά του και πήγαν σε θέρετρο στο Κανκούν του Μεξικού.

Το πρωί της Πέμπτης, οι 154 από τις 254 κομητείες του Τέξας είχαν προβλήματα υδροδότησης, γεγονός που επηρεάζει περίπου 13,2 εκατ. ανθρώπους, ενώ και σε περιοχές που είχαν νερό οι αρχές τους είπαν ότι δεν πρέπει να το πιουν πριν το βράσουν, γιατί μπορεί να είχε αλλοιωθεί.

Ταυτόχρονα, έχουν διακοπεί ή γίνονται με μεγάλα προβλήματα οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού. 

Προβλήματα λόγω της υδροδότησης αντιμετωπίζουν και μεγάλα νοσοκομεία στο Χιούστον και άλλες πόλεις του Τέξας, ενώ περίπου δέκα θάνατοι έχουν αποδοθεί στο ψύχος.

Οι αρχές φοβούνται ότι υπάρχουν κι άλλοι νεκροί, αλλά ακόμη δεν τους έχουν εντοπίσει.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χιονόπτωση έχουν επηρεάσουν και άλλες πολιτείες, όπως η Βιρτζίνια, η Δυτική Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και η Πενσιλβάνια.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Παντελώς αχρειάστη η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Στο σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη …