Ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Στην ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές ενώ 140 βουλευτές καταψήφισαν.

Στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι η διαδικασία δημοπράτησης των έργων θα μπορεί να ξεκινά πριν την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων και οι δύο διαδικασίες θα προχωρούν παράλληλα, «υπέρ» τάχθηκαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν. Στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπό-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, «υπέρ» ψήφισαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν. Στην τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, «υπέρ» ψήφισαν 158 βουλευτές, 119 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και 21 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία προσδοκά ότι θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που δημιουργεί ο νέος νόμος, ώστε με διαφάνεια να προχωρήσει γρήγορα η απορρόφηση της «ιστορικής πρόκλησης» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τηρεί στάση «θολή», ως προς την τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, διότι απέφυγε να απαντήσει στην προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να δηλώσουν οι βουλευτές του, «αν πρέπει αύριο κιόλας να βάλουν μπροστά οι μπουλντόζες της κατεδάφισης». «Πατάτε πάλι σε δύο βάρκες. Με το ένα πόδι στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και με το άλλο πόδι στους ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιών και συνεχίζετε έτσι τη θολή πορεία σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος.

Οι διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και, προκάλεσαν επικρίσεις, ως «περιβαλλοντοκτόνες», μονοπώλησαν μεγάλο μέρος στην τελική φάση της συζήτησης.

«Κυβερνούσατε, από τον Ιανουάριο του 2015 και για να γκρεμίσετε τα πρώτα αυθαίρετα, στις 3.9.2018, χρειάστηκε να έχει μεσολαβήσει το Μάτι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θυμήθηκε να γκρεμίσει αυθαίρετα στον Μαραθώνα, για να ενισχύσει το αφήγημα της για το Μάτι.

Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε εξάλλου ότι το 2018, με διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ανασταλεί πρωτόκολλα κατεδάφισης των κατασκευών στο Μικρολίμανο. «Να πως εσείς ως κυβέρνηση, ερχόσασταν, λίγο προτού τελειώσει η προθεσμία της αναγκαστικής εκτέλεσης κατεδάφισης και δίνατε παράταση. Αυτό κάναμε σήμερα και εμείς. Τότε όμως χωρίς πανδημία και χωρίς κρίση του κορονοϊού», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε ότι είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεψε την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλούς αλλά αποκλείστηκαν ειδικά τα ιδιωτικά τουριστικά καταλύματα. «Αυτό έγινε από τη γνωστή ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ, στον ιδιωτικό τομέα», σχολίασε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία θα οδηγηθούν στην καταστροφή υφιστάμενες επιχειρήσεις ιδιωτικών τουριστικών καταλυμάτων, εν μέσω κορονοϊού, που δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα ακίνητα τους, βάσει του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. «Εν μέσω κορονοϊού, που λέμε πώς θα σώσουμε τις επιχειρήσεις, από το οριστικό λουκέτο, είναι τώρα η στιγμή να πάμε να τις καταστρέψουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ρυθμίσουν εκείνη την εκκρεμότητα; Το πρόβλημα το έχει εντοπίσει ο ΣΕΤΕ και έχει προειδοποιήσεις ότι πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στην καταστροφή. Αυτά όμως είναι θέσεις εργασίας. Γι΄αυτό πάμε στον Οκτώβριο για να μην καταστρέψουμε κάποια επιχείρηση που πρέπει να σωθεί, εφόσον πρέπει και μπορεί να σωθεί. Αν δεν πρέπει να σωθεί τότε θα κατεδαφιστεί. Μέχρι τότε δεν θα πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη η δημοκρατία και το περιβάλλον», είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σέβεται τις αγωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά θεωρεί ότι έχει εντάξει στο άρθρο όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να μην κινδυνεύσει το περιβάλλον και υπάρχει και ο έλεγχος του ΣτΕ, και θα σταματήσει την κυβέρνηση «αν είναι μια τόσο κακή και ειδεχθής κυβέρνηση, που πάει να καταστρέψει τις περιοχές NATURA».

«Εμείς, που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, θέλουμε πρωτίστως η ανάπτυξη που θα φέρουμε στην Ελλάδα να είναι αειφόρος. Να μην καταστρέφει το περιβάλλον αλλά να συμβιώνει αρμονικά με το περιβάλλον. Αυτή είναι η έννοια της σύγχρονης ανάπτυξης των οικονομιών», είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε: «Θα δείτε, όταν ολοκληρωθούν τα έργα στο Ελληνικό, εσείς που κάνατε προσφυγή με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να σταματήσετε την επένδυση, όταν θα βλέπετε πόσο όμορφο θα έχει γίνει αυτό το μέρος, θα ντρέπεστε και δεν θα μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά σας, για ποιον λόγο πήγατε στο δικαστήριο. Τόσο ωραίο θα γίνει και τόσο φιλικό στο περιβάλλον», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης απευθυνόμενος στο ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

«Παρών» τελικά από Σπαρτιάτες στην υποψηφιότητα Τασούλα για ΠτΔ

«Παρών» τελικά θα δηλώσουν οι βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» στην υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα - …