Μπαρούτι μυρίζει και η σημερινή νύχτα στη Λωρίζα της Γάζας και το Ισραήλ, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με την ίδια ένταση και δηλωμένο στόχο τις υποδομές και τα στελέχη της Χαμάς. Από την άλλη πλευρά, από το πρωί σήμερα έχουν εκτοξευθεί πάνω από 150 ρουκέτες προς το Ισραήλ.
Ο νεότερος απολογισμός των Παλαιστινίων είναι 103 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών και 11 γυναικών, και 580 τραυματίες από το βράδυ της Δευτέρας. Στην ισραηλινή πλευρά, η εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς έχει αφήσει επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Σε θέσεις μάχης
Στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί ήδη ισχυρές δυνάμεις του στρατού και ο υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντζ ενέκρινε την επιστράτευση άλλων 9.000 εφέδρων, ανεβάζοντας τον αριθμό τους συνολικά στις 16.000. Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών ΜΜΕ.
Ο Γκαντζ διέταξε επίσης την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.
Ο Abu Ubaida, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εισβάλει στη Γάζα. «Εν μέσω προτάσεων για επίγεια επιχείρηση, λέμε: Οποιαδήποτε επίγεια επίθεση στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας θα είναι μια ευκαιρία να αυξήσουμε το μερίδιο μας σε νεκρούς και και αιχμάλωτους στρατιώτες από τον εχθρό και είμαστε έτοιμοι να διδάξουμε σκληρά μαθήματα [στο Ισραήλ].
Το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο και κατέληξαν σε ακατοίκητες περιοχές κοντά στις ακτές του βόρειου Ισραήλ. Δεν σχολίασε ποιος μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση αυτή, αλλά στρατιωτικές πηγές από τον Λίβανο είπαν στο τοπικό κανάλι MTV, ότι μάλλον πρόκειται για μικρές ομάδες Παλαιστινίων και όχι για την οργάνωση Χεζμπολά.
Ο στρατός είπε ότι περίπου 1.750 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα το βράδυ.
Απ' την άλλη πλευρά, εκτός από στόχους της Χαμάς, ο ΟΗΕ είπε ότι απ' τα ισραηλινά πυρά επλήγησαν τέσσερα δημόσια κτήρια εκ των οποίων τα δύο σχολεία.
Χωρίς ρεύμα σχεδόν όλη μέρα
Εν μέσω πανδημίας, η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία για τους κατοίκους. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου υπό καθεστώς ανωνυμίας- γράφει η εφημερίδα Haaretz- εκτιμά ότι τα αποθέματα καυσίμων θα εξαντληθούν μέχρι την Κυριακή.
Όπως αναφέρει, τρεις από τις τέσσερις γεννήτριες που προμηθεύουν με ρεύμα τη Γάζα είναι ήδη εκτός λειτουργίας και η τέταρτη παρέχει ρεύμα μόνο για 5 ώρες την ημέρα. Η έλλειψη καυσίμων επηρεάζει και την λειτουργία των αντλιών νερού.
Ξέσπασμα βίας σε πολλές πόλεις
Εκρυθμη και απόψε είναι η κατάσταση σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, με μικτές κοινότητες, Αράβων και Εβραίων.
Ένας άντρας άνοιξε πυρ σήμερα το βράδυ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον μιας ομάδας Εβραίων, τραυματίζοντας ένα άτομο, στην ισραηλινή πόλη Λοντ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια ομάδα ένοπλων Εβραίων περιπολούσε μια περιοχή όπου η κατάσταση είναι τεταμένη, στην πόλη αυτή, όταν ένας άντρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο τραυματίζοντας έναν άνθρωπο στο πόδι.
«Στην πόλη Λοντ σημειώθηκαν πυροβολισμοί με στόχο μια ομάδα Εβραίων. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, η αστυνομία αναζητεί υπόπτους», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.
Η Λοντ, που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, είναι μια πόλη ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με 77.000 κατοίκους, εκ των οποίων 47.000 Εβραίοι και 23.000 Άραβες Ισραηλινοί.
Την Τετάρτη το βράδυ, ένας 33χρονος Άραβας Ισραηλινός λιντσαρίστηκε από ακροδεξιούς στο Μπατ Γιαμ, κοντά στο Τελ Αβίβ. Από την επίθεση, ο άντρας κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και κατάγματα στο πρόσωπο, σύμφωνα με το νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία.
Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους όταν ιδρύθηκε το εβραϊκό κράτος το 1948.
Πολιτική αστάθεια με ωφελημένο τον Νετανιάχου
Στο μεταξύ βαθαίνει η πολιτική κρίση στο εσωτερικό του Ισραήλ, αλλά ωφελημένος τελικά φαίνεται πως είναι ο Νετανιάχου, παρά την αρχική αδυναμία του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Ο ηγέτης του κόμματος Γιαμίνα, Naftali Bennett, δήλωσε σε μια κλειστή συνάντηση μεταξύ των μελών του κόμματός του και των εκπροσώπων του Λικούντ ότι μια «κυβέρνηση αλλαγής», αποτελούμενη από τα κόμματα που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου είναι εκτός συζήτησης.
Είπε ότι, δεδομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε μικτές αραβικές-εβραϊκές πόλεις, η προγραμματισμένη σύνθεση της κυβέρνησης με επικεφαλής τον αρχηγό του Γες Ατίντ, Yair Lapid και τον Bennett δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση, διότι έχει καταστεί απαραίτητη η ανάπτυξη στρατιωτικών στρατευμάτων και οι συλλήψεις. Είπε ότι αυτό θα ήταν αδύνατο με τον Μανσούρ Αμπάς και το κόμμα του την Ενωμένη Αραβική Λίστα. Ο Bennett είπε ότι τώρα προτιμά μια κυβέρνηση ενότητας.
Δηλώσεις Μπάιντεν και διπλωματικές πρωτοβουλίες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε έκκληση σήμερα για αποκλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι θέλει να δει μια σημαντική μείωση στις πυραυλικές επιθέσεις, αν και έδειξε πιο πολύ να απευθύνεται στους Παλαιστίνιους.
«Ένα από τα πράγματα που έχω δει μέχρι στιγμής είναι ότι δεν υπήρξε σημαντική υπερβολική αντίδραση [από το Ισραήλ]», απάντησε ερωτηθείς σχετικά με την ανάφλεξη στην περιοχή, σε συνέντευξη Τύπου. «Το ερώτημα είναι πώς θα φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα υπάρχει σημαντική μείωση των επιθέσεων, ιδιαίτερα των επιθέσεων ρουκετών που εκτοξεύονται αδιακρίτως σε πληθυσμιακά κέντρα, αλλά αναμένω να κάνω μερικές ακόμη συζητήσεις», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι διάφορα γραφεία της διοίκησής του είχαν συχνές επαφές με όχι μόνο τους Ισραηλινούς, αλλά και τους Αιγύπτιους, τους Σαουδάραβες και άλλους σχετικά με το θέμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε ως «σύντομο» το τηλεφώνημα του, χθες, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε ότι η Αίγυπτος, η Τυνησία και άλλες χώρες μπορούν να παίξουν βραχυπρόθεσμα κάποιον ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Στο μεταξύ, Κίνα, Νορβηγία και Τυνησία τονίζουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να πραγματοποιήσει άμεσα ανοιχτή συνάντηση για την κλιμακούμενη βία μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Τα τρία έθνη ζήτησαν συνεδρίαση του συμβουλίου την Παρασκευή.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει σιωπήσει για το θέμα και η Κίνα είπε ότι δεν θα υπάρξει ανοιχτή συνάντηση. Οι διπλωμάτες του Συμβουλίου δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τα μέλη ότι δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το αίτημα εν μέσω τρεχουσών διπλωματικών προσπαθειών. Οι ΗΠΑ δήλωσαν πάντως ότι θα υποστηρίξουν μια ανοιχτή συνάντηση την Τρίτη, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Νομίζω ότι εξετάζουμε τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ελπίζω ότι θα δώσει λίγο χρόνο στη διπλωματία για να φέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του για τη βία στους δρόμους του Ισραήλ», με τις συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων να συνοδεύουν τη νέα σύρραξη μεταξύ της Χαμάς και του εβραϊκού κράτους.
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι «πρέπει να συμμετέχουν χωρίς τον φόβο της βίας στις γιορτές» που συνδέονται με το τέλος του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους και με τη γιορτή του Σαβουότ, της εβραϊκής Πεντηκοστής, πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Επανέλαβε ότι πρέπει να σταματήσουν οι ρίψεις ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές προς το Ισραήλ, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον ήταν ξεκάθαρη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Η Νορβηγική αποστολή στον ΟΗΕ έγραψε στο Twitter ότι εργάζεται για να επιτύχει συναίνεση για συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το συντομότερο δυνατό. «Μην αφήνετε αθώους πολίτες να υποφέρουν», τόνισε.
Η Αίγυπτος και η Ρωσία κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει να επιτίθεται στη Λωρίδα της Γάζας και να θέσει τέρμα στην αιματοχυσία εν μέσω φόβων για περαιτέρω κλιμάκωση. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψαν, σε τηλεφωνική κλήση που είχαν νωρίτερα σήμερα, πλήρη κατάπαυση του πυρός για να σωθούν ζωές και να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές διαβουλεύσεις.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών τόνισαν τη σημασία «να σταματήσει η στρατιωτική αντιπαράθεση και η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει σοβαρά για να προτείνει μια λύση προς μία δίκαιη ειρήνη».
Οι δύο ΥΠΕΞ μάλιστα συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να εντείνουν τις επαφές τους για τον τερματισμό της κρίσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω βιντεοκλήσης που είχαν σήμερα μεταξύ τους, απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, «καταδίκασε κατηγορηματικά τις επιθέσεις που ισχυρίστηκε ότι εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες» που «θέτουν σε κίνδυνο τον λαό του Τελ Αβίβ» και υπονομεύουν «την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.