Υστερα από αναμονή εβδομάδων και μηνών και έπειτα από ατέρμονες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες, οι δύο αποκαλυπτικές έρευνες που είχαν κοπεί από τις «Ειδικές Αποστολές», με άνωθεν εντολή, θα προβληθούν απόψε. Επαιξε ρόλο και η σημερινή συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ (θα γίνει στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου) στην οποία θα μπει και το θέμα της λογοκρισίας στις «Ειδικές Αποστολές».
● «Φάκελος αστυνομική αυθαιρεσία» το πρώτο κομμένο ρεπορτάζ, που μας φέρνει πίσω στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. «Ο Γιάννης Σουλιώτης, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην πλατεία Νέας Σμύρνης, ερευνά περιστατικά αστυνομικής βίας και επιχειρεί να αναδείξει τα βαθύτερα αίτια του ευαίσθητου αυτού κοινωνικού ζητήματος».
● «Ποιος φυλάει τους φύλακες», το δεύτερο κομμένο ρεπορτάζ και η Μάχη Νικολάρα «αναδεικνύει το ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης του περιεχομένου του Facebook και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Εδώ επιστρέφουμε στην εποχή της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ελάτε να θυμηθούμε τι είχε πει τότε, προ μηνός, η Μάχη Νικολάρα: «Ημουν στο μοντάζ όταν έμαθα ότι το ρεπορτάζ μου κόβεται και ετοιμάζεται εσπευσμένα άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το δικό μου. Ακολούθως ενημερώθηκα και επισήμως ότι το ρεπορτάζ μου δεν θα παίξει αν και ήταν πλέον έτοιμο και προγραμματισμένο για το επεισόδιο της εκπομπής “Ειδικές Αποστολές” που προβλήθηκε τη Δευτέρα 12/4. Γιατί κόπηκε ένα θέμα για τη λογοκρισία στα social media; Εξήγηση σοβαρή και τεκμηριωμένη δεν έλαβα, αν και το ζήτησα πολλές φορές και γραπτώς και προφορικά. Εχω τις υποψίες μου, βέβαια, για τους πραγματικούς λόγους που κόπηκε όχι μόνο το συγκεκριμένο θέμα αλλά και άλλα. Αλλωστε, τόσα χρόνια στην ΕΡΤ, γνωρίζω και για τον φόβο και για την άγνοια και για τον υπερβάλλοντα ζήλο και για την προκατάληψη που σκιάζουν τα γραφεία όπου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις».
Απόψε στις 23.00, στην ΕΡΤ1.
▶ Βομβαρδίστε το Al Jazeera
«Αψογη» η Νίκη Τζαβέλλα, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, δεν ενοχλήθηκε στο Twitter από τις βόμβες που έριξαν τα ισραηλινά στρατεύματα, ισοπεδώνοντας το κτίριο που στέγαζε το Al Jazeera και το πρακτορείο Associated Press στη Γάζα. «Το ότι οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν κτίρια που στεγάζουν δημοσιογραφικά πρακτορεία λέει τα πάντα για το τι έχουν σκοπό να κάνουν στην Παλαιστίνη. Εχθρός τους η εικόνα ακόμα και των δυτικών πρακτορείων» έγραψε κάποιος στο Twitter, με την κ. Τζαβέλλα να παίρνει θέση: «Εδώ που τα λέμε, ας προσέχει λίγο το Αλ Τζαζίρα στην αξιοπιστία των ειδήσεών του».
«Η κυρία Τζαβέλλα μάς λέει ότι δεν είναι κακό να βομβαρδίζονται ΜΜΕ όταν δεν αρέσουν οι ειδήσεις τους!» γράψαμε και η πρώην βουλευτής απάντησε δίνοντας, ας πούμε, μία εξήγηση: «Για Μέση Ανατολή συζητάμε. Δεν υπάρχουν κανόνες και το ξέρετε. Οπως σίγουρα το Αλ Τζαζίρα ήξερε ότι ήταν στόχος. Μονόπλευρη ενημέρωση, δεν είναι ενημέρωση σε εχθρικό έδαφος. Την ωμή αλήθεια λέω, δεν επικρότησα».
«Ο βομβαρδισμός του κτιρίου όπου στεγαζόταν το Al Jazeera και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτελεί το δεύτερο μήνυμα που στέλνει το Ισραήλ προς τη διεθνή κοινότητα, μετά τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων του ΟΗΕ στη Γάζα», είπε ο Αρης Χατζηστεφάνου, χθες το πρωί, στην εκπομπή του Διονύση Ελευθεράτου στο «105,5 Στο Κόκκινο». Και υπενθύμισε στο info-war ότι το Al Jazeera αποκάλυψε το τεράστιο δίκτυο που είχε στήσει η ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο προκειμένου να προωθεί τις θέσεις του Τελ Αβίβ και να εκβιάζει πολιτικούς οι οποίοι ασκούσαν κριτική στο κράτος του Ισραήλ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ενωσης Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, το Ισραήλ έχει δολοφονήσει περίπου 46 δημοσιογράφους από το 2000 ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 500-700 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης.
▶ Τα «Στέκια» του Νίκου Τριανταφυλλίδη
«Τους δύο πρώτους κύκλους από τα “Στέκια” τούς κάναμε μαζί με τον Νίκο» είπε σε συνέντευξή της στη Lifo η σκηνοθέτρια Μαρίνα Δανέζη για την εκπομπή της ΕΡΤ «Στέκια», που γύρισε μαζί με τον πρώην σύντροφό της, τον αξέχαστο Νίκο Τριανταφυλλίδη.
«Οταν έφυγε από τη ζωή εκείνος, έπρεπε να πάρω μια απόφαση, αν θα συνεχίσω ή όχι. Επειδή σκηνοθετούσα τα μισά επεισόδια και επειδή η παραγωγή ήταν δική μου, θεώρησα ότι δεν είχε κάνει τον κύκλο της και ότι ο Νίκος θα ήθελε να συνεχίσω. Ετσι, ζήτησα από την ΕΡΤ να πάρω ξανά τα “Στέκια”, όπερ και εγένετο. Εγιναν συνολικά εβδομήντα δύο ντοκιμαντέρ. Ενας τεράστιος αριθμός, με μια θεματολογία που σιγά σιγά άνοιγε. Μέχρι που αισθάνθηκα ότι αυτό το πράγμα έκανε τον κύκλο του. Ετσι τον Σεπτέμβριο του ’20 κάναμε το τελευταίο “Στέκι”, τα “Στέκια του Νίκου Τριανταφυλλίδη”, ένα επεισόδιο αφιερωμένο στον Νίκο. Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε αυτή η πολύ ωραία ιστορία για μένα, που είναι μια ιστορία ζωής. Πάρθηκαν πάνω από 1.400 συνεντεύξεις συνολικά και νομίζω ότι όλο αυτό θα μείνει στη δημόσια τηλεόραση ως προίκα. Είναι μια πολύ ωραία καταγραφή ενός αγοραίου πολιτισμού που σπανίως και δύσκολα προσεγγίζεται από τα μέσα».
▶ Ελεύθερη ΕΡΤ στην περιφέρεια
Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις η πρόθεση της κυβέρνησης να τοποθετήσει κομματικά αρεστούς προϊσταμένους στους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ. «Είμαστε σαφώς και παγίως υπέρ της ενίσχυσης με προσωπικό των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών της Περιφέρειας.
«Ζητούμε επί σειρά ετών την πρόσληψη προσωπικού, λόγω προβλημάτων υποστελέχωσης, εξαιτίας και συνταξιοδοτήσεων. Υπάρχουν πολλά κενά στις ειδικότητες δημοσιογράφων και τεχνικών. Θα πρέπει να προβλεφθούν οργανικές θέσεις και να καλυφθούν με δημοσιογράφους, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, ενέργεια που θα αποδείξει τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και θα καταδείξει την προοπτική της εταιρείας. Δυστυχώς όμως με τις “αλχημείες” που διαπιστώνονται για την τοποθέτηση των προϊστάμενων, θα μας επιτρέψετε να κάνουμε διάφορους συνειρμούς, σημειώνοντας ότι οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΤ δεν έχουν την πολυτέλεια για να γίνουν χώροι και εργαστήρια… “πειραμάτων”».