Ο Τζορτζ Φλόιντ θα «αλλάξει τον κόσμο»

AP Photo/Christian Monterrosa

Ημέρα μνήμης η 25η Μαΐου καθώς συμπληρώνεται ένα έτος από την αποφράδα ημέρα που ο Αφροαμερικανός πολίτης Τζορτζ Φλόιντ ξεψύχησε κάτω από το γόνατο του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που ο άτυχος Αφροαμερικανός έχασε τη ζωή του ασφυκτιώντας κάτω από το γόνατο του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν. Η απελπισμένη έκκληση του Φλόιντ, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», χαλύβδωσε τον αγώνα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για ισότητα και ελευθερία και πυροδότησε ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Οι Αμερικανοί σήμερα τιμούν την πρώτη επέτειο της δολοφονίας Φλόιντ βγαίνοντας και πάλι στο δρόμο και προγραμματίζοντας αγρυπνία στον τόπο που δολοφονήθηκε ο Αφροαμερικανός.

Στη Μινεάπολη, ένα ίδρυμα, που δημιουργήθηκε στη μνήμη του Φλόιντ από συγγενείς του, οργανώνει ένα απόγευμα μουσικής και φαγητού σε ένα πάρκο, κοντά στο δικαστήριο, όπου ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα για τη δολοφονία του Φλόιντ, σε μια δίκη ορόσημο για την αστυνόμευση στις ΗΠΑ.

Και η πολιτική ηγεσία συμμετέχει στη μέρα μνήμης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να υποδέχεται συγγενείς του Φλόιντ προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο νομοσχέδιο για την αστυνόμευση, στο Κογκρέσο.

Παγκόσμιο μήνυμα

Ο Τζορτζ Φλόιντ θα «αλλάξει τον κόσμο», διαβεβαίωσε η κόρη του Τζιάνα, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την πρόεδρο των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Είναι αποφασισμένοι ότι κάτι θα συμβεί», σχολίασε η Πελόζι.

Shawn Thew/Pool via AP

Οι συγγενείς του Τζορτζ Φλόιντ θα μεταβούν, αργά το απόγευμα ώρα Αμερικής, στην πλατεία «Black Lives Matter Plaza», τόπο συγκεντρώσεων και μνήμης στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, τα μέλη της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ συναντήθηκαν με Αμερικανούς νομοθέτες, προτρέποντάς τους να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας.

«Πρέπει να το ολοκληρώσουμε αυτό», είπε ο Φιλονάις Φλόιντ, ένας εκ των αδελφών του Τζορτζ Φλόιντ, σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, καθώς στεκόταν στο πλευρό της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κι άλλων βουλευτών, που υποσχέθηκαν να διασφαλίσουν την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει «παγώσει» στο Κογκρέσο.

Πυροβολισμοί

Με τις εκδηλώσεις μνήμης να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στη Μινεάπολη, κοντά στο σημείο όπου ακριβώς πριν από έναν χρόνο σκοτώθηκε ο Φλόιντ, την ώρα που δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη του.

AP Photo/Julio Cortez

Πολλοί πυροβολισμοί ακούστηκαν τις πρωινές ώρες (Αμερικής) με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στο πλήθος. Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι ακούστηκαν περίπου 30 πυροβολισμοί στο σημείο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ένα αυτοκίνητο να απομακρύνεται «με μεγάλη ταχύτητα» σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αστυνομίας.


Στις 25 Μαΐου 2020 ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ άφησε την τελευταία του πνοή έξω από ένα παντοπωλείο, αφού ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στον λαιμό του για περίπου 9 λεπτά. Ο Σόβιν κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και η ποινή του θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησε η υποβολή από χθες - Όλες οι αλλαγές

Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2023 Ξεκίνησε …