Αυξήσεις μέχρι 45% στο ρεύμα:Από που και πότε θα τις δούμε

Νέα σημαντική επιβάρυνση για τους καταναλωτές ρεύματος φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η κατακόρυφη άνοδος στην τιμή της της χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΝΕΧ) φαίνεται πως προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Βάσει προβολών για την πορεία των τιμών που έχουν στα χέρια τους μεγάλοι προμηθευτές της αγοράς, η τάση για τη χονδρική είναι να πάει εντός μηνός στα 83-84 ευρώ/ MWh, να ανέβει τους επόμενους μήνες στα 85 ευρώ και προς τα τέλη του έτους να φτάσει στα 92 ευρώ/ MWh.

Ο όρος στα συμβόλαια και το ύψος των αυξήσεων σε βάθος έτους

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιωτικοί παίκτες στην παροχή ενέργειας περιλαμβάνουν στα συμβόλαια που συνάπτουν με τους καταναλωτές τη λεγόμενη ρήτρα χονδρικής, προβλέποντας αυξήσεις σε περίπτωση που αυτή αυξηθεί πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα και με βάση τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, αν ένας μέσος οικιακός πελάτης συγκρίνει το τι πλήρωνε τον Μάιο σε σχέση με αυτά που θα πληρώσει τον Ιούνιο, μπορεί να δει αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού του, ακόμη και 20%

Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια σωρευτική επιβάρυνση των καταναλωτών της τάξεως του 35% από τις αρχές του τέτους, ενώ εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ως τον Δεκέμβριο του 2021 μπορεί να δούμε επιπλέον αυξήσεις 10%.

Το παιχνίδι των ιδιωτών και η αισχροκέρδεια της διοίκησης της ΔΕΗ

Όπως επισημαίνουν μάλιστα μιλώντας στο tvxs.gr παράγοντες με βαθιά γνώση της αγοράς ενέργειας οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο τους καταναλωτές της ΔΕΗ αλλά και εκείνοι που έχουν συμβόλαια με ιδιωτικούς προμηθευτές ενέργειας. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι περισσότεροι από τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας  «έχουν ήδη προβεί σε αυξήσεις πάνω από 20%, επικαλούμενοι τις εν λόγω ρήτρες».

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ επισημαίνουν πως η διοίκησή της οφείλει να αποφύγει την μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές, τονίζοντας πως «μέχρι τώρα αισχροκερδούσε εις βάρος τους».

Όπως διευκρινίζουν κάτι τετοιο ισχύει, καθώς «όλο το προηγούμενο διάστημα πουλούσε 111 σεντς την κιλοβατώρα στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, στα μικρά δηλαδή νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που την αγόραζε γυρω στα 60 σεντς. Αυτός είναι κι ο λόγος που εμφάνισε κέρδη τόσο το 2020 αλλά και το 2021».

Υπενθυμίζουν δε πως τον Σεπτέμρβιο του 2019, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης της επιχείρησης υπό τον Γιώργου Στάσση «είχε επιβληθεί αύξηση της τάξεως του 22% στα τιμολόγια της ΔΕΗ με την επίκληση των ζημιών που εμφάνιζε η επιχείρηση. Την ίδια στιγμή, ακολούθησε κατάρρευση των τιμών των καυσίμων, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, αντίστοιχη πτώση στις τιμές της χονδρικής. Οι αυξήσεις όμως στα τιμολόγια δεν αποσύρθηκαν ούτε καν ψαλιδίστηκαν, με αποτέλεσμα να εμφανίσει μεγάλα κέρδη η επιχείρηση».

«Η αύξηση δεν έγινε τυχαία, καθώς με αυτό τον τρόπο “έκλεισε το μάτι” στους ανταγωνιστές. Αυτός είναι κι ο λόγος που η ΔΕΗ έχασε εκείνο το διάστημα ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, πάνω από 10%» καταλήγουν.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νίκος Ανδρουλάκης: Οικογενειακές γιορτές και συναντήσεις για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

«Όσο δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ τόσο θα δυναμώνει η φωνή του λαού απέναντι σε μια κυβέρνηση …