Επίδομα θέρμανσης 2021-2022 για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα, πέλετ

Επίδομα θέρμανσης 2021-2022 για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα, πέλετ

Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης

 

Συγκεκριμένα μετά τον νόμο 4756/2020 προβλέπεται χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές όλων των ειδών καυσίμων θέρμανσης 

 

Νόμος 4756/2020 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 235/26.11.2020
Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων

Άρθρο 79
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

1. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης που καθορίζονται με αυτήν. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα, τα δικαιούχα πρόσωπα, η αρμόδια για τη χορήγηση του επιδόματος αρχή, ο Ειδικός Φορέας και ο Κωδικός Αριθμός Εξόδου του προϋπολογισμού σε βάρος του οποίου καταλογίζεται η σχετική δαπάνη, η διαδικασία πληρωμών και ελέγχου αυτών, ο τρόπος δέσμευσης των αναγκαίων πιστώσεων, τα αρμόδια όργανα για την εκκαθάριση και πληρωμή της δαπάνης αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η ευθύνη των εκκαθαριστών, των αρμόδιων για την πληρωμή οργάνων και των αχρεωστήτως λαβόντων, ο τύπος των τίτλων πληρωμής και ο τρόπος εξόφλησης αυτών, κατά παρέκκλιση του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), τυχόν έξοδα πληρωμής του επιδόματος, η διαδικασία εμφάνισης της σχετικής δαπάνης στη δημόσια ληψοδοσία, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής.

2. Η ανωτέρω δαπάνη δεν υπόκειται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται η παρ. 8β του άρθρου 36 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152).

 

 

Το επίδομα θέρμανσης και για την χειμερινή περίοδο 2021-2022 θα καταβληθεί, όπως το προηγούμενο έτος και στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο και σε νοικοκυριά ορεινών περιοχών, τα οποία καταναλώνουν ξύλα ή pellet

Ο πρωθυπουργός  έχει εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%

Το επίδομα θα καταβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο 2021, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021 θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση με τις τελικές λεπτομέρειες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος θα είναι να πληρωθούν με ηλεκτρονικό τρόπο τα καύσιμα: πετρέλαιο θέρμανσης, ξύλα, pellet, φυσικό αέριο ή υγραέριο, ανάλογα με το τι χρησιμοποιεί ο καθένας.

Επίσης, οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αντιστοιχούν σε διπλάσια αξία του επιδόματος που θα αντιστοιχεί στο κάθε νοικοκυριό.

 

 

Επιδότηση των καταναλωτών για το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο

Μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την επιδότηση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ως προς την ηλεκτρική ενέργεια, έχει αποσαφηνιστεί ότι η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα καταβληθεί σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα, στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται παράταση αν χρειαστεί.

Για το φυσικό αέριο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με παραπλήσιο ποσό ανά μεγαβατώρα, και πάλι με όριο στην κατανάλωση και με κοινωνικά κριτήρια

 

Ενεργειακή κρίση και σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές

Σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών, η κρίση έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, το οποίο κυμαίνεται σε επίπεδα – ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το οικιακό τιμολόγιο μεγάλου προμηθευτή στην Αττική διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στα 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020 όταν οι τιμές είχαν πέσει στο ναδίρ λόγω της κρίσης του κορονοϊού και 0,02995 το φετινό Μάιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης που κόστιζε πέρυσι τον Οκτώβριο – σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης – περί τα 0,8 ευρώ το λίτρο, αυξήθηκε τον Απρίλιο κοντά στο 1 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο η περίοδος θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι η τιμή διάθεσης θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς εκείνης της περιόδου. Τονίζεται ακόμη ότι πολλά νοικοκυριά προχώρησαν την άνοιξη σε αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι στην έναρξη τουλάχιστον της περιόδου η ζήτηση – η πορεία της οποίας εξαρτάται και από τον καιρό – προβλέπεται να είναι σχετικά μειωμένη.
 



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το Περιστέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης

To πρόγραμμα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αναλυτικά Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στις …