Λαγοί...από τα LIDL

 

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική εταιρεία LIDL, οι οποίοι φαίνεται να συνεχίζουν και τη Μεγάλη Εβδομάδα τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Βασικό αίτημά τους η υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και ουσιαστικές αυξήσεις για το προσωπικό. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Ergasianews το αντιπροσωπευτικό σωματείο των εργαζομένων με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα προκηρύξει 48ωρη απεργία την Μ. Τετάρτη με ενδεχόμενη παράτασή της και τις επόμενες ημέρες.

Και ενώ οι εργαζόμενοι διεκδικούν το αυτονόητο μερίδιό τους στα υπερκέρδη της πολυεθνικής (σ.σ. ακούγεται στην πιάτσα ότι έχει επιβληθεί και σχετικό πρόστιμο), φαίνεται ό,τι κάποια ακριβοπληρωμένα golden boys της πολυεθνικής αξιοποιούν κάθε μέσο για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που επικοινωνούν μαζί μας και μας αναφέρουν με λεπτομέρειες όλα τα "μαγικά" που βγάζουν από το καπέλο τους οι επίδοξοι "μάγοι" του βραβευμένου ως "κορυφαίου εργοδότη", με σκοπό να ενισχύσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό τους. Τηλε-μεταφερόμενοι εργαζόμενοι από άλλες περιοχές, φαστ τρακ αλλαγές συμβάσεων εργασίας, έξτρα μπόνους και διατακτικές, ταχυεκπαιδεύσεις, πληρωμές εξόδων μετακίνησης, μέχρι και..."λαγούς" φαίνεται να βγάζουν από το καπέλο τους οι "μάγοι"...

Το τελευταίο, δηλαδή τους "λαγούς", οφείλουμε να το αναλύσουμε λίγο παραπάνω. Πληροφορηθήκαμε από εργαζόμενους ότι την ίδια στιγμή που το αντιπροσωπευτικό σωματείο αγωνίζεται για ουσιαστικές αυξήσεις και αξιοπρεπείς όρους εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων, ένα άλλο σωματείο στην επιχείρηση κατηγορείται από τους εργαζόμενους ως "λαγός της εργοδοσίας". Πρόκειται για ένα σωματείο με έδρα το λεκανοπέδιο της Αττικής που κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έσπευσε (όλως τυχαίως...) να εκμεταλλευτεί τη χρονική περίοδο της απεργίας και να κλείσει συλλογική σύμβαση εργασίας με υποδεέστερους όρους. Αυτήν τη συλλογική σύμβαση εργασίας, μας καταγγέλλεται ότι αξιοποιούν από χθες επικοινωνιακά οι "μάγοι" της πολυεθνικής προκειμένου να διασπάσουν το αρραγές μέτωπο των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα δεύτερο σωματείο που όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μας αναφέρουν, ο πρόεδρός του όλο το προηγούμενο διάστημα επικοινωνούσε με τα μέλη του προεδρείου του αντιπροσωπευτικού σωματείου και εξέφραζε την αλληλεγγύη του στον αγώνα. Η αριθμητική  δύναμη αυτού του σωματείου δεν υπερβαίνει σε μέλη το 10-15% του "μεγάλου" σωματείου. Οι εργαζόμενοι της LIDL το καταγγέλλουν ως διασπαστικό και εκφράζουν εντόνως τις υποψίες τους ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζε προσχηματικά την αλληλεγγύη του στον αγώνα με σκοπό την άντληση κρίσιμων πληροφοριών για την εξέλιξη και τη στρατηγική των κινητοποιήσεων.

Όπως και να έχει το πράγμα, δεκάδες εργαζόμενοι της πολυεθνικής που επικοινωνούν με τη συντακτική ομάδα του Ergasianews μας λένε χαρακτηριστικά ότι: "Δεν τσιμπάμε στα τυράκια της εργοδοσίας και των ανθρώπων της. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που βγαίνουμε σε απεργία για εμάς και τις οικογένειές μας.  Διεκδικούμε αυξήσεις για όλους, ίσους όρους αμοιβής και εργασίας για νέους και παλιούς εργαζόμενους, να περιλαμβάνονται τα πάντα μέσα στη συλλογική σύμβαση εργασίας και να μην είμαστε επαίτες των δικαιωμάτων μας. Στηρίζουμε το σωματείο μας, δεν μας πτοούν οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί της εργοδοσίας. Ξέρουμε ότι χάνουμε κάποια μεροκάματα τώρα. Κανένας αγώνας όμως δε γίνεται χωρίς κόστος. Όλες και όλοι είμαστε συνειδητοποιημένοι.  Όταν βλέπουμε την εταιρεία να αρνείται σε εμάς για χρόνια να βάλει λεωφορεία για τη μετακίνησή μας στην εργασία και την ίδια στιγμή να πληρώνει μπόνους μετακίνησης σε απεργοσπάστες, τότε πεισμώνουμε περισσότερο. Καλύτερα να χάσουμε τώρα ένα μηνιάτικο από την απεργία, παρά να χάνουμε κάθε μήνα 100 και 200€ από αυτά που δικαιούμαστε". 

Σύμφωνα με πληροφορίες της συντακτικής μας ομάδας, τη Μεγάλη Τετάρτη οι δυνάμεις των εργαζομένων θα ενισχυθούν πανελλαδικά και από Εργατικά Κέντρα και από σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων με παρουσία και στα καταστήματα LIDL όλης της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι κλιμακώνεται η αντιπαράθεση, η οποία αναβαθμίζεται και ως όλα δείχνουν περνά σε ένα άλλο επίπεδο. Ίσως η πολυεθνική να πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο προσωπικό διότι ήδη μετά και τα περιστατικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την ηλικιωμένη που οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και τις καταγγελίες για διακρίσεις σε βάρος γυναικών, το κλίμα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο βαραίνει για τη LIDL.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νόμος 5108/2024 Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των δικαστηρίων

Νόμος 5108/2024 – ΦΕΚ Τεύχος Α 65/02.05.2024Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων …