Ρυθμός ανάπτυξης: Έρχεται αναθεώρηση προς τα πάνω - Πώς «φουσκώνει» το ΑΕΠ

Στο 1,5 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους τα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 - Κομβικός ο ρόλος της αποκλιμάκωσης των τιμών στην ενέργεια

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η χώρα μπορεί να μπαίνει – κι επίσημα από το Σάββατο – σε προεκλογική περίοδο, όμως για την οικονομία είναι... Δευτέρα. Η καλή της πορεία συνεχίζεται απρόσκοπτα, σε ρυθμούς μη αναμενόμενους, υποχρεώνοντας αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ να μιλούν ήδη για νέα αναθέωρηση επί τα βελτίω του ρυθμού ανάπτυξης, μόλις ένα μήνα αφότου ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ φέτος θα μεγεθυνθεί τελικά 2,3% έναντι 1,8% των προβλέψεων του προϋπολογισμού.  

Μια πρώτη ένδειξη ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα του αναμενομένου είναι η πορεία των εσόδων. Τους 3 πρώτους μήνες εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα φορολογικά έσοδα είναι ήδη 1,5δισ€ πάνω από τους στόχους ( στην ουσία 1δισ€ αν αφαιρεθούν τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας που μετράνε στο 2022). Στο ΥΠΟΙΚ τρίβουν χέρια και μάτια με τις εισπράξεις από ΦΠΑ, οι οποίες τους 2 πρώτους μήνες του έτους ξεπέρασαν το στόχο κατά 330εκατ€ γεγονός.  

Κομβικό ρόλο φυσικά παίζει και η αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια. Τα 40€/Mwh στα οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου, είναι 3 φορές χαμηλότερα από τις παραδοχές του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα η χώρα έχει περιορίσει και τις εισαγωγές του φυσικού αερίου γιατί αυξάνονται οι ΑΠΕ και όλη αυτή η ελάφρυνση επηρεάζει ευθέως το ΑΕΠ. Οι πρώτοι συντηρητικοί υπολογισμοί που έχουν γίνει μιλούν για επιπλέον 3δισ€ στο ΑΕΠ. Ενισχυτικά λειτουργεί και η τιμή του πετρελαίου η οποία πέρυσι κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 95$/βαρέλι. Φέτος όμως βρίσκεται 10$ χαμηλότερα, στα 85$. 

Επιπλέον σε κανένα από τα σενάρια του Υπουργείου Οικονομικών δεν απαιτούνται πόροι από τον Προϋπολογισμό προκειμένου να επιδοτούνται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκούν οι πόροι του πράσινου ταμείου.  

Σημαντική ώθηση στο εθνικό ακαθάριστο προϊόν θα δώσουν και οι επενδύσεις. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ έλεγε ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα επενδύσεων στο ταμείο ανασυγκρότησης ενώ σημαντικός αριθμός έρχεται και από το παρελθόν. Οι ιδιωτικές επενδύσεις χρειάζονται περίπου 2 χρόνια για να δώσουν αποτελέσματα και περίπου 3 χρόνια απαιτούν οι δημόσιες επενδύσεις. Από το 2019 οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 9δισ€ στα 28,5δισ€ και σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη θα είναι αυτές που θα αποτελούν τον κύριο παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια αντικαθιστώντας την κατανάλωση.  

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν αναμένεται επίσημα να αλλάξει την εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα αποστείλει στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα. Η αναθεώρηση θα γίνει αργότερα καθώς θα αξιοποιηθεί ως «εργαλείο» ως μια ακόμη έκπληξη στις αγορές που θα σιγουρέψει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  

Όλα αυτά – σύμφωνα με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης -υπό την αίρεση ότι οι κάλπες δεν θα... γεννήσουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γέλεν: Η ανεξαρτησία της Fed, «κλειδί» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Στην ομιλία της την ερχόμενη Παρασκευή η Γέλεν θα επιχειρηματολογήσει ως προς τη διατήρηση της …