Εκλογές 25ης Ιουνίου: Πιο πιθανό σενάριο η επτακομματική Βουλή

Με αξιώσεις κυνηγούν την είσοδό τους στη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας και η ΝΙΚΗ που στις προηγούμενες εκλογές άγγιξαν το 3%

Του Αντώνη Αντζολέτου

Πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τα κομματικά επιτελεία πέρα από τις έντονες αντιμαχίες για τη Θράκη και το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και κάνουν υπολογισμούς.

Στη Νέα Δημοκρατία ψάχνουν ποιο είναι το ποσοστό που θα τους εξασφαλίσει μια ισχυρή αυτοδυναμία. Η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου επιτρέπει τους σχεδιασμούς της η «γαλάζια παράταξη» να τους κάνει με κατώτερη αφετηρία τους 158 βουλευτές της κάλπης του Ιουλίου του 2019.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ζητούμενο είναι το νούμερο με το οποίο δεν θα αμφισβητηθεί η ηγεμονία του στο χώρο της κεντροαριστεράς για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και βέβαια ένα ποσοστό που δεν θα προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό.

Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να ανεβάσει και άλλο τη δύναμή του με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2024, όπως και το ΚΚΕ. Όσον αφορά την Ελληνική Λύση δείχνει να πιέζεται από τα δεξιά της και προσπαθεί να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται. Με αξιώσεις κυνηγούν την είσοδό τους στη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας και η ΝΙΚΗ που στις προηγούμενες εκλογές άγγιξαν το 3%.

Τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα δεν δείχνουν ιδιαίτερες μεταβολές. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019 μπορεί το ποσοστό του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα να είχε πέσει στο 23,75% καταγράφοντας μια τάση, ωστόσο αυτή «διορθώθηκε» στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν δυο μήνες μετά (31,53%). Τώρα τέτοιες μεγάλες αποκλίσεις δεν αναμένονται.

Τον τελευταίο λόγο, πάντα τον έχουν οι πολίτες που θα προσέλθουν ή δεν θα προσέλθουν στα παραβάν των σχολείων. Στην αντιπολίτευση υπάρχει μια αναδιάταξη των δυνάμεων που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πιο ειδικά στο χώρο της κεντροαριστεράς που είναι ευρύς και ξεκινά από το ΠΑΣΟΚ και φτάνει μέχρι και το ΚΚΕ.  

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να έχει τις λιγότερες διαρροές και τη μεγαλύτερη συσπείρωση από όλες τις δυνάμεις. Ποιο αναμένεται να είναι το ιδιαίτερο στοιχείο από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Η πιθανότητα να προκύψει επτακομματική Βουλή. Την τελευταία φορά που πήραν το «εισιτήριο» για την Ολομέλεια ο ίδιος αριθμός κομμάτων ήταν τρεις συνεχόμενες φορές, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αν η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 40,5% - 41% θα εκλέξει 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν πλησιάσει το 19,5% - 20% θα λάβει 54 έδρες, και το ΠΑΣΟΚ με 11,5% 32 βουλευτές.

Από εκεί και πέρα το ΚΚΕ αποτυπώνεται στο 7% (19 έδρες) και η Ελληνική Λύση κάτω από το 4% (10 έδρες). Άνω του 4% καταγράφεται η Πλεύση Ελευθερίας (13 έδρες) και η ΝΙΚΗ πάνω από 3,5% (10 έδρες). 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: πρόταση νόμου για την ακρίβεια

 Τα μέτρα χωρίζονται σε βραχείας, μέσης και μακράς διάρκειας εφαρμογής, έως ότου διασφαλιστεί το αναγκαίο …