Γεραπετρίτης και Μπούρα στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού - Φιντάν και Κιλίτς δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο - Θα ακολουθήσουν ξεχωριστές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας
Ως μία «χρυσή» ευκαιρία να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσει το «restart» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντιμετωπίζει τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Η συνάντηση σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, μετά από ενάμισι χρόνο, θεωρείται και από τις δύο πλευρές ως μια εξαιρετική στιγμή για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής. Προσδοκία της Αθήνας είναι να μπουν οι σχέσεις με την Άγκυρα σε μία φάση εξομάλυνσης, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις του παρελθόντος και να ξεπεραστεί ο κίνδυνος που προκλήθηκε τους προηγούμενους μήνες, με τις ευθείες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
Η ατζέντα της συνάντηση των δύο ηγετών περιλαμβάνει κυρίως τη συζήτηση για μία συμφωνία «ηρεμίας» στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με αναλυτές, η διατήρηση του θετικού κλίματος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγει «παράθυρο» για την επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι της συζήτησης και των διαπραγματεύσεων.
Η Αθήνα επιμένει ότι οι όποιες διαβουλεύσεις γίνουν στο μέλλον, θα είναι με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
Η σύνθεση της συνάντησης των δύο ηγετών αναδεικνύει, εν πολλοίς και τους στόχους της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τη διπλωματική του σύμβουλο, κυρία Μπούρα.
Ανάλογη θα είναι η σύνθεση και της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Ερντογάν θα έχει δίπλα του τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Φιντάν και τον σύμβουλό του κ. Κιλίτς.
Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, θα ακολουθήσουν ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.
Τα όρια της ατζέντας όρισε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε: «Είναι γνωστή η μία μόνο διαφορά των θαλασσίων ζωνών η οποία θέλουμε να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, δεν μπαίνει στο τραπέζι καμία άλλη συζήτηση».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.