Αλλάζει ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων - Μεγαλώνει κατά πολύ η συμμετοχή

Με τους νέους συσχετισμούς τα τρία κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, αριθμούν 202 ψήφους, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας δεν φαίνεται αντίθετη στο να στηρίξει τη ρύθμιση.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να τρέξει τις διαδικασίες με την ψήφο των αποδήμων. Με το νέο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος, ώστε όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι όμως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία όπου και αν κατοικούν.

Όσοι έχουν το δικαίωμα ψήφου, θα μπορούν να εγγράφονται στους καταλόγους εξωτερικού και να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε πρεσβείες και προξενεία.  

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η Νίκη Κεραμέως, δεν πρόκειται για μια νέα διαδικασία, αλλά για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και συνεπώς διατηρούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία».  Το νομοσχέδιο έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση. Στις 18 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου μέχρι τα τέλη του μήνα να ψηφιστεί.

Αίρονται δυο βασικοί περιορισμοί που υπήρχαν στον νόμο του 2019 (είχε λάβει 288 ψήφους). Οι ομογενείς για να ψηφίσουν θα έπρεπε τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει τουλάχιστον τα δυο στην Ελλάδα. Και παράλληλα να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Υπενθυμίζεται πως είχε ακολουθήσει νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των αποδήμων χωρίς κανέναν περιορισμό που δεν είχε παράξει κάποιο αποτέλεσμα. Είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και την  Ελληνική Λύση συγκεντρώνοντας 190 θετικές ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία.

Με τους νέους συσχετισμούς τα τρία κόμματα αριθμούν 202 ψήφους, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας δεν φαίνεται αντίθετη στο να στηρίξει τη ρύθμιση.

Η νομοθετική παρέμβαση θα είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που είχε κατατεθεί. Υπέρ της ψήφου των απόδημων τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» χωρίς να διευκρινίζεται αν βάζουν όρους και προϋποθέσεις. Σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος θα συναντηθεί με την Νίκη Κεραμέως και τον Θεόδωρο Λιβάνιο στη Βουλή και μετά θα ανακοινώσει τους όρους που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόλις 22.800 Έλληνες του εξωτερικού. Στις 25 Ιουνίου αυξήθηκαν στους 25.600. Συνολικά οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους εκτιμάται πως είναι πάνω από 800.000. 600.000 υπολογίζονται τα ΑΦΜ των Ελλήνων του εξωτερικού (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων).

Για να επικυρωθεί το  σχέδιο νόμου πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους. Είναι γεγονός πως από τη στιγμή που θα περάσει το εκλογικό σώμα αναμένεται να αλλάξει σημαντικά. Και αυτό είναι κάτι που ζυγίζουν όλα τα κόμματα. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε πως «το ζήτημα επιστολικής λόγω κάποιων τεχνικών θεμάτων δεν είναι σε αυτή τη φάση στη συζήτηση, εμείς θέλουμε να διασφαλίζεται πλήρως η εκλογική διαδικασία».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Οι πέντε βασικές προτεραιότητες για το 2025

Αναμένεται να περιλαμβάνονται στον «μπλε φάκελο» με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο για το επόμενο έτος …