Αίγυπτος: Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη - Αλ Σίσι

Κατά το ταξίδι «αστραπή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το στρατηγικό βάθος και την ισχυρή δυναμική των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου

Της Πηνελόπης Γκάλιου

 
Θετικά αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι στο Ελ Αλαμέιν, η οποία παρότι σύντομη, χαρακτηρίζεται πολύ αποδοτική, αντίστοιχη της κρίσιμης περιόδου 2019-2020, όταν κατά την διάρκεια της έξαρσης της τουρκικής παραβατικότητας, Αθήνα και Κάιρο βρήκαν κοινό τόπο και κεφαλαιοποίησαν τη νέα διπλωματική τους σχέση με την συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία αποτέλεσε ένα βήμα έμπρακτης αμφισβήτησης του παράνομου του τουρκολιβυκού μνημονίου.
 
Κατά το ταξίδι «αστραπή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το στρατηγικό βάθος και την ισχυρή δυναμική των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου συναποφασίζοντας  και τη συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. «Ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας  ότι «οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον Πρόεδρο Σίσι».
 
Γεωπολιτική και ενεργειακή  συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα του μεταναστευτικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ατζέντας Μητσοτάκη – Σίσι, με αιχμή την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, που καθιστά τις δύο χώρες κομβικούς παίκτες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

«Να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .
 
Στο τραπέζι της συζήτησης ετέθη και το ζήτημα των μεταναστευτικών πιέσεων που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη, ενώ συμφώνησαν στην επίσπευση του σχεδίου νόμιμης μετανάστευσης εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο στη χώρα μας. «Αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευές. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι πολλές φορές έχει δηλώσει την πρόθεση «να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση».
 
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έκαναν επίσης επισκόπηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναβεβαιώνοντας το ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Με δεδομένο μάλιστα ότι τον τελευταίο καιρό η Τουρκία επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με χώρες όπως η Αίγυπτος αλλά και το Ισραήλ, είναι η ώρα και για την Ελλάδα να συνεχίσει να στρώνει το έδαφος των ισχυρών συνεργασιών και συμμαχιών και να επιβεβαιώσει – εν προκειμένω- αυτή τη στρατηγική σχέση βάθους που διατηρεί με το Κάιρο και αποτυπώθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας – Αιγύπτου.

Στον αντίποδα, είχε προηγηθεί η ακύρωση από τον Αλ Σίσι, της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στις 27 Ιουλίου, γεγονός που ενόχλησε ιδιαίτερα την Άγκυρα, και έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τις δομικές διαφορές που χωρίζουν την Τουρκία από την Αίγυπτο και παρά τις προσπάθειες προσέγγισης από τουρκικής πλευράς, προσώρας αυτό δεν κατέστη δυνατό. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 322,37 μονάδων (+0,85%), στις 38.225,66 μονάδες …