Αυγενάκης από Έβρο: Επιτάχυνση της καταγραφής των ζημιών από την πυρκαγιά

Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε και τη σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων εντός του ΥΠΑΑΤ

Το πρώτο πακέτο μέτρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου στην Αλεξανδρούπολη του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε τον Έβρο, το Νομό που όπως είπε «δοκιμάστηκε ξανά και ξανά, αυτή τη φορά τα ‘βαλε με τις φλόγες, αλλά δεν γονάτισε».

Δήλωσε πως με τους συνεργάτες, τον υφυπουργό κ. Κελέτση, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Στρατάκο και σε σύσκεψη παρουσία και του κ. Τριαντόπουλου ετοιμάστηκε ένα πρώτο πακέτο μέτρων από πλευράς ΥΠΑΑΤ. Σημείωσε πως ο ΕΛΓΑ έχει προβεί στην άμεση ολοκλήρωση των δηλώσεων, σε ταχεία καταγραφή δεδομένων, άμεση και λεπτομερή καταγραφή και έκδοση πορισμάτων για την άμεση αποζημίωση ασφαλιζόμενης παραγωγής ζωικού και φυτικού κεφαλαίου. Για το ζωικό κεφάλαιο υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής εντός Οκτωβρίου. Για το φυτικό κεφάλαιο με την αξιοποίηση του συστήματος Copernicus προχωρά η σύνταξη με τους δικαιούχους παραγωγούς ενός χρονοδιαγράμματος προκαταβολής για ζημιές πριν το τέλος του '23, σε αντίθεση με άλλα χρόνια, που το διάστημα ανέρχονταν σε ένα, δύο ως και τρία έτη. «Σήμερα είμαστε άμεσοι και αυτό το οφείλουμε στη νέα δομή και λειτουργία του ΕΛΓΑ και στην ενεργοποίηση των στελεχών μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά». Επίσης με συμμετοχή γεωπόνων και κτηνιάτρων του ΕΛΓΑ στις Επιτροπές της κρατικής αρωγής για πυρόπληκτες περιοχές ήδη με μεικτά κλιμάκια οι καταγραφές προχωρούν ταχύτατα.

Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε και τη σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων εντός του ΥΠΑΑΤ υπό την προεδρία του υφυπουργού κ. Κελέτση ώστε σε ζητήματα που διαρκώς θα προκύπτουν να γίνεται μία πρώτη αξιολόγηση, μία πρώτη επεξεργασία και ταχύτατα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ ή άλλων υπουργείων να επιταχύνεται ο ρυθμός αντιμετώπισης αυτών. «Εστιάζουμε στην αλλαγή του συνόλου των επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ αλλά και των τομεακών προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζουμε την αυξημένη μοριοδότηση για την ένταξη των πυρόπληκτων σε αυτά τα προγράμματα, ενώ εξετάζουμε την παράταση του χρόνου υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων - αφορά δηλαδή σε ήδη ενταγμένα προγράμματα, επενδυτικά σχέδια, όπως τα σχέδια βελτίωσης ή οι "νέοι αγρότες"».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι κατόπιν επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα κ. Χαρουτουνιάν αναστέλλεται η πληρωμή τελών για δύο χρόνια, για γάλα και κρέας, μέτρο που αφορά τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, μέσω αναλύσεων του εδάφους θα διερευνηθεί τι μπορεί να καλλιεργηθεί σ' αυτές τις εκτάσεις εφ εξής. Επίσης ανακοίνωσε «τη διοργάνωση ημερίδων και ενημερωτικών συναντήσεων, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού για την παροχή της απαραίτητης βοήθειας και επιστημονικής πληροφόρησης προς τους αγροκτηνοτρόφους με σκοπό να δοθούν κατευθύνσεις για το καλύτερο, το σωστότερο, το ορθότερο». Τέλος έχουν εκδοθεί σχέδια για την αποκατάσταση της ελαιοκαλλιέργειας, αμπελοκαλλιέργειας, των βοσκοτόπων και της μελισσοκομίας, ενώ «σε συνεργασία με την Περιφέρεια και υπό την κατεύθυνση του Περιφερειάρχη, κ. Μέτιου, θα αντιμετωπιστεί με τον πιο γενναίο και ικανοποιητικό τρόπο, το θέμα των ζωοτροφών, κάτι το οποίο θα αναλυθεί σε επόμενο χρόνο από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο, δεν είναι όλοι φίλοι μας, δίπλα δεν μας ρίχνουν γαρύφαλλα

Ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι το αμυντικό μας οικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ το αμελητέο, όπως …