Παππάς: Είναι αναγκαίο ένα πλέγμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο Ν. Παππάς κάνει λόγο σε δήλωσή του για ανυπολόγιστες ζημιές και για απαράγραπτες ευθύνες, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση

Την ανάγκη να εφαρμοστεί «ένα πλέγμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος» τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς σε σημερινή του παρέμβαση για τη στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και των περιοχών που επλήγησαν.

Ο Ν. Παππάς κάνει λόγο σε δήλωσή του για «ανυπολόγιστες ζημιές» και για «απαράγραπτες ευθύνες», καλώντας τον πρωθυπουργό να «σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση».

«Σε κανέναν δεν θα επιτραπεί η μικροπολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης. Ούτε σε όσους/ες τη διαχειρίζονται ούτε σε όσους/ες κρίνουν τα πεπραγμένα των "ανευθυνο-υπεύθυνων". Οι ευθύνες να αναληφθούν και να καταλογιστούν τώρα. Όχι σε κάποιο απροσδιόριστο "μετά"», σημειώνει και υπογραμμίζει πως «η διαχείριση των συνεπειών του Ιανού, με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και σε ενισχύσεις που κατευθύνθηκαν σε κάθε άλλο πέραν από πληγέντες, με τα αναγκαία έργα που δεν έγιναν, δεν δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και διαφάνειας».

«Πρωτοφανείς καταστροφές απαιτούν πρωτοφανή δημόσια παρέμβαση. Σε όλα τα επίπεδα. Σε μεγάλη κλίμακα. Αντίστοιχη των αναγκών», αναφέρει.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Παππάς προτείνει τα εξής, μεταξύ άλλων:

-Να εξαιρεθεί κάθε δαπάνη αποκατάστασης και δημιουργίας νέων υποδομών, όπως και στήριξης των πληγέντων περιοχών και κοινωνιών από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

-Να αναθεωρηθεί το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης για την ένταξη όλων των έργων ανασυγκρότησης δικτύων και αντιπλημμυρικών.

-Με την πύκνωση της εκδήλωσης έκτακτων και ακραίων φαινομένων, οφείλουμε να μελετήσουμε ένα νέο σχέδιο στήριξης των πληγέντων (κατοίκων και επιτηδευματιών). Σε συνέχεια των -ανεπαρκών σε πολλές περιπτώσεις- μέτρων στήριξης (600 ευρώ έκτακτο επίδομα, 6.000 ευρώ για αντικατάσταση οικοσκευής, 4.500 ευρώ για τραυματισμό - αναπηρία, άτοκα δάνεια, κ.ο.κ.), θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για σταθερό εισόδημα από την πρώτη μέρα και μέχρι την πλήρη επάνοδο των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

-Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, θα πρέπει, με αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG COMP), επικαλούμενοι έκτακτη ανάγκη, να ζητήσουμε εξαίρεση από την Οδηγία Κρατικών Ενισχύσεων, εφαρμόζοντας το μοντέλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με το 50% επιδότηση, όπως έγινε και στην πανδημία. Παράλληλα, να εκκινήσει άμεσα η παροχή δανείων, κατά 80% εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στις πληγείσες περιοχές.

-Να αναληφθεί από δημόσιο φορέα υλοποίησης στεγαστικής πολιτικής (στα πρότυπα του πρώην ΟΕΚ ή μέσω διεύρυνσης των σκοπών της ΚΤΥΠ Α.Ε.) η υποχρέωση αναδόμησης των περιοχών που επλήγησαν σε πιο ασφαλείς θέσεις. Και να γίνει η παροχή των νέων κατοικιών με άτοκα μακροπρόθεσμα δάνεια, αυστηρά στην τιμή κόστους. Να υπάρξει πρόβλεψη για δωρεάν παροχή οικημάτων σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και σε όσους/ες καλύπτουν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια (αριθμός μελών οικογένειας, ύψος εισοδήματος, κ.ο.κ.).

-Να αντικατασταθεί πλήρως το ζωικό κεφάλαιο με ευθύνη της Πολιτείας.

-Να υπάρξει άμεση παρέμβαση στην ΕΕ για άμεση συνδρομή στις πληγείσες περιοχές μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης. Γεννάται, επίσης, η ανάγκη για την, εκ του παράλληλου, δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Απωλειών και Ζημιών από την Κλιματική Αλλαγή, με δανεισμό της Κομισιόν από την αγορά, στο πλαίσιο αμοιβαιοποίησης του χρέους (ευρωομόλογο) που εγκαινίασε. Ενίσχυση 100% της ζημιάς και κεφάλαιο κίνησης για μια νέα αρχή (new start). Στο πλαίσιο αυτό και με πόρους που θα εξασφαλίσει με τον παραπάνω τρόπο, η Ε.Ε. να κινητοποιήσει το αποθεματικό κρίσεων της ΚΑΠ και να προτείνει ένα έκτακτο μέσο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο, ούτως ώστε να λάβουν άμεσα έκτακτη ενίσχυση οι αγρότες που πλήττονται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές. Αυτά θα γίνουν ασφαλώς μέσω ενός νέου ευρύτερου ΕΛΓΑ.

-Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις. Να αρθούν οι κατασχέσεις λογαριασμών. Να υπάρξει παροχή ακατάσχετου λογαριασμού επιχειρήσεων. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, με παρέμβαση της, να εγγυηθεί υπάρχοντα δάνεια. Να υλοποιηθεί, επίσης, η πρότασή μας, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται προστασία της πρώτης κατοικίας νοικοκυριών, επιχειρηματιών και επιτηδευματιών (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων κ.ά.).

-Να προχωρήσουν κρατικές επενδύσεις μέσω του εθνικού ΠΔΕ για τη δημιουργία υποδομών ενεργειακών κοινοτήτων και ΑΠΕ, που θα παραδοθούν για διαχείριση στους κατοίκους, με ευθύνη των τοπικών αρχών. Να υπάρξει προνομιακή τιμολόγηση ηλεκτρικού ρεύματος την επόμενη πενταετία.

-Να προβλεφθούν ποινές αποκλεισμού σε περίπτωση καθυστέρησης ολοκλήρωσης δημοσίων έργων. Αυστηρές όμοιες προδιαγραφές σε συμβάσεις Δημοσίου που αφορούν την πρόληψη δυστυχήματων, σχετιζόμενων με την κλιματική κρίση. Ανεξάρτητη αρχή για την ταχύτητα των δημοσίων έργων που να χαράξει στρατηγική για τη χώρα. Επιτήρηση και των ελεγκτικών υπηρεσιών της κρατικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιφορτισμένων και με την επιβολή κυρώσεων σε εργολήπτες.

-Εννοείται ότι τα μέτρα του Ιανού που δεν επικαλύπτουν τα ανωτέρω εντάσσονται κανονικά στο πρόγραμμα.

«Η απαίτηση για κλιματική πολιτική και ανθεκτικότητα είναι πιο ηχηρή από ποτέ. Δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά οφείλουμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό και να θωρακίσουμε τις περιουσίες του, τα χωριά και τις πόλεις, τις υποδομές μας. Οφείλουμε να παραμείνουν όρθιοι. Με σχέδιο και αποτελέσματα», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τι αλλάζει στην μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών (εμβάσματα)

Τράπεζες: Τι αλλάζει στην μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών (εμβάσματα). Με διατάξεις του νόμου 5167/2024, τίθεται …