Μεταναστευτικό: Επί τάπητος στο ΚΥΣΕΑ - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στη συνεδρίαση αναμένεται να ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με την Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, αλλά και τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με θέμα την έξαρση των μεταναστευτικών ροών θα συνεδριάσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), προκειμένου σύμφωνα με πληροφορίες να συζητηθεί τόσο η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της χώρας όσο και η πορεία των συζητήσεων με την Τουρκία σχετικά με τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα και ειδικά των λιμενικών σωμάτων των δύο χωρών, αλλά και για την προωθούμενη νέα συμφωνία με την Άγκυρα.

“Βιώνουμε μια επιδείνωση στο μεταναστευτικό” παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κάνοντας μια πρόβλεψη 30.000 ροών το επόμενο διάστημα και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα “επιστρέψουμε” στους αριθμούς του 2015 ενώ επεσήμανε ότι πλέον η χώρα έχει μηχανισμούς ταχύτερης εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. “Εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που είχαμε φτάσει μέχρι και στις 800.000”, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα του τελευταίου 48ωρου καθώς ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που βελτιώνει την εικόνα αλλά δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να ενημερώσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με την Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιοχανσον αλλά και τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Γεραπετρίτης με την Ευρωπαία αξιωματούχο συζήτησαν το μεταναστευτικό ζήτημα με στόχο -σύμφωνα με πληροφορίες – η Ε.Ε. να αυξήσει τα κονδύλια προς την Άγκυρα, προκειμένου οι τουρκικές αρχές να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά και κατ' επέκταση ευρωπαϊκά σύνορα. “Όσο καλά και να λειτουργεί το ελληνικό κράτος, οι ελληνικές αρχές, το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει μία συνολική αντιμετώπισή του εκτός συνόρων” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξ αυτού η ελληνική πλευρά εστιάζει στο ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων ροών από τους διακινητές και εντατικοποιεί τις επαφές της με Ε.Ε., Βερολίνο – που έχει ενεργό ρόλο- αλλά και με την Άγκυρα.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να ενημερώσει και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος έχει αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με την Άγκυρα και είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλικαγιά, στον οποίο έχει διαμηνύσει ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και πως είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την καταπολέμηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. 

Την Πέμπτη ο κ. Καιρίδης θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον αλλά και την γερμανική πλευρά που συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις ενώ θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του. Το μεταναστευτικό πάντως αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής EU-MED9 που θα διεξαχθεί στη Μάλτα, την προσεχή Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και στην οποία θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Προϋπολογισμός 2024: Ποιές είναι οι κύριες πηγές για την αύξηση των εσόδων

Οι θετικές εξελίξεις αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, που διαμορφώθηκε στο 1,9% του …