Προϋπολογισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 8μηνο - Πώς επηρεάζονται ΦΠΑ και ΕΦΚ

Η αξιολόγηση των εσόδων για το πρώτο 8μηνο του 2023 δείχνει ότι η υπέρβαση στα έσοδα έρχεται από τον φόρο εισοδήματος

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Όχι πια προϋπολογισμός ακρίβειας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την αξιολόγηση των στοιχείων της έως τώρα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους 8 μήνες.  

Το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος πέρυσι η υπέρβαση των εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος ήταν σχεδόν η ίδια:

-1,45δισ€ η υπέρβαση από ΦΠΑ  

-1,76δισ€ η υπέρβαση από φόρο εισοδήματος  

Φέτος η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην – έστω και αν η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί ακόμη το επιχείρημα της ακρίβειας – καθώς η υπέρβαση εσόδων από ΦΠΑ είναι κάτω και από το μισό αυτής από το φόρο εισοδήματος:  

-800εκατ€ από ΦΠΑ  

-1,71δισ€ από φόρο εισοδήματος  

Μάλιστα όσον αφορά στον ΦΠΑ, τον τελευταίο χρόνο, «γύρισε» αρνητικός και ο ΦΠΑ των ενεργειακών προϊόντων -97εκατ€ (+317εκατ€ πέρυσι) καθώς φέτος τόσο η τιμή του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου είναι τους πρώτους 8 μήνες μεσοσταθμικά αρκετά χαμηλότερες από πέρυσι, ειδικά το φυσικό αέριο.  

Φυσικά έχει υποχωρήσει και η κατανάλωση καθώς παρά τις χαμηλότερες τιμές αρνητικός είναι και ο ΕΦΚ των ενεργειακών προϊόντων κατά 115εκατ€ , ο οποίος είναι μοναδιαίος και όχι αναλογικός, επιβάλλεται δηλαδή ως σταθερό ποσό σε κάθε λίτρο που πωλείται, σε κάθε ΚWh που καταναλώνεται. Σε κάθε περίπτωση και με τους 2 φόρους αρνητικούς είναι πρακτικά αδύνατο να συζητηθεί μείωσή τους χωρίς ταυτόχρονη επιβολή άλλου φόρου ως αντιστάθμισμα για τα έσοδα.  

Άλλους φόρους όμως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αυξήσει και λόγω πολιτικής επιλογής αλλά και γιατί γνωρίζει πρακτικά ότι η καλύτερη λύση αύξησης των εσόδων είναι η ανάπτυξη. Η φετινή - όπως και η περσινή υπέρβαση των εσόδων - από φόρο εισοδήματος δεν προέρχεται από νέους φόρους ή αύξηση παλιών αλλά από έναν ρυθμό ανάπτυξης 5,9% με περισσότερες θέσεις εργασίας κι άρα περισσότεροι να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Κι όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα έγιναν μειώσεις επιβαρύνσεων όπως της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες.  

Όπως γράψαμε εδώ στον skai.gr όλη αυτή η υπέρβαση εσόδων έχει ήδη αναλωθεί – 2 συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, market pass, youth pass, αποζημιώσεις για τις πλημμύρες – και δεν υπάρχουν αυτήν την στιγμή περιθώρια για άλλες παροχές.  

Αποκτά υπό αυτό το πρίσμα κομβική σημασία η πορεία του προϋπολογισμού τους επόμενους 3 μήνες. Ενδεχόμενη αύξηση της υπέρβασης των εσόδων, θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ σε πολιτισμό, τουρισμό , αθλητισμό και πέρα από το τέλος του έτους ή ακόμη και να δώσει κάποια έκπτωση στην αντλία και στο πετρέλαιο θέρμανσης αν οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο, η τιμή του κρέατος ήταν αυτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+1,6%) παγκοσμίως …