Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια μέθοδος συμφέρει - Crash test

Τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στις παγκόσμιες αγορές - Πόσο και πώς επηρεάζει η κλιμάκωση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να εκτοξεύεται και πάλι στα 90$/βαρέλι κάνοντας άλμα που ξεπέρασε το 4,5%. Και το μέλλον είναι άδηλο αφού σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις συναρτάται με το αν και πόσο θα κλιμακωθεί ο πόλεμος στο Ισραήλ.  

Ταυτόχρονα όμως αυξήθηκε και η τιμή του φυσικού αερίου το οποίο από τις 5 Οκτωβρίου και τα 36€ έχει φτάσει στα 56€/Mwh κι όπως με το πετρέλαιο και εδώ προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Τα γεγονότα στο Ισραήλ, τυχόν νέα «ατυχήματα» σε υποδομές όπως το τελευταίο με τον αγωγό στην Φινλανδία αλλά και η ένταση του χειμώνα που έρχεται θα καθορίσουν κι εδώ το πώς θα κινηθούν οι διεθνείς τιμές.  

Με δεδομένα λοιπόν ότι έχουμε μπει στη χειμερινή περίοδο όπως αυτή σηματοδοτείται από την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και ότι από την πρωτοχρονιά οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λαμβάνουν τέλος, είναι εύλογο τα νοικοκυριά να προσπαθούν να υπολογίσουν ποια πηγή θέρμανσης συμφέρει περισσότερο τους προϋπολογισμούς τους. 

Θα πάρουμε ως βάση για τα παραδείγματα μας ένα σπίτι 100τ.μ. με μέτρια θερμική μόνωση - όπως άλλωστε η πλειοψηφία – στο κέντρο της Αθήνας :  

-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ : Ας θεωρήσουμε ότι μια μέση οικογένεια λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης 5 ώρες – αν και σε πολλές πολυκατοικίες λειτουργεί αρκετά λιγότερες – με το θερμοστάτη στους 20 βαθμούς. 5 ώρες ισοδυναμούν με περίπου 3,1λίτρα/ημέρα και επομένως μηνιαία κατανάλωση 93 λίτρα. Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται στα 1,38€/λίτρο οπότε το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 128,3€. 

-ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ : Η μετατροπή μας δίνει ότι ένα λίτρο πετρελαίου με ας πούμε απόδοση 90% ισοδυναμεί με 10,6Kwh. Επομένως τα 93 λίτρα του προηγούμενου παραδείγματος ισοδυναμούν με 986 – με στρογγυλοποίηση – θερμικές Kwh. Με τιμή φυσικού αερίου στα 55€/Mwh αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος της μηνιαίας θέρμανσης θα ανέλθει σε 986χ0,055=54€ 

-ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ( Εδώ γίνεται λόγος αποκλειστικά για τεχνολογία inverter 1 σώμα των 18.000 btuκαι 2 των 9.000 btu). Η κατανάλωση για τις 5 ώρες του παραδείγματος είναι στις 15,3 Kwh/ημέρα κι άρα 459 Kwh/μήνα. Με μέση τιμή ρεύματος τα 20 λεπτά/ Kwh το τελικό μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 92€. 

- Κλιμαστικό χωρίς τεχνολογία inverter θα κόστιζε 131€-. 

-ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (Υψηλής ενεργειακής απόδοσης) : Χοντρικά ένα τέτοιο σύστημα θα κατανάλωνε 10 Kwh ημερησίως ή 300 Kwh/μήνα. Με μέση τιμή ρεύματος τα 20 λεπτά/ Kwh το τελικό μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 60€. 

-ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ/ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ: Η κατανάλωση με αυτό το σύστημα ανέρχεται σε 30Kwh/ημέρα ή 900Kwh. Με μέση τιμή ρεύματος τα 20 λεπτά/ Kwh το τελικό μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 180€/μήνα.  

Συμπερασματικά με διαφορά στήθους, η πιο φθηνή επιλογή είναι το φυσικό αέριο κι ακολουθεί η αντλία θερμότητας. Με τις περσινές τιμές όταν και το φυσικό αέριο είχε 110€/Mwh , πρωταθλήτρια θα ανακηρυσσόταν εύκολά η αντλία θερμότητας.  

Όπως αναμενόταν ο πιο ακριβός τρόπος θέρμανσης είναι τα ηλεκτρικά σώματα κι ακολουθούν τα παλιά κλιματιστικά και το πετρέλαιο θέρμανσης με πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

POS: Έρμαια στις διαθέσεις των τεχνικών πολλές επιχειρήσεις - Ανησυχούν για τις προθεσμίες διασύνδεσης

Κάποια από αυτά τα e-mails αυτά έφτασαν και στο skai.gr από επιχειρηματίες που αγωνιούν πλέον …