POS: Ποιοι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαθέτουν από την Πρωτοχρονιά

Όλα δείχνουν ότι το πρόστιμο παραμένει στα 1.500 ευρώ - Έως τις 29 Φεβρουαρίου η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Δεκαπενταύγουστός... Παραδοσιακό πανηγύρι – κατά προτίμηση στη Βίτσα Ζαγορίου ή σε οποιοδήποτε άλλο χωριό του Ζαγορίου αλλά αυτά είναι υποκειμενικά. Στήνεσαι στην ουρά, παραγγέλνεις τα «κοψίδια» και τα ποτά κι αφού η παραγγελία σου ετοιμαστεί, δηλώνεις κατηγορηματικά ότι θα πληρώσεις ηλεκτρονικά. Ο υπεύθυνος ΔΕΝ βάζει τα γέλια, απαντά βεβαίως και ετοιμάζει το POS προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Πληρώνεις και φεύγεις για το τραπέζι σου...
 
Αυτήν την στιγμή η εικόνα που μόλις περιέγραψα είναι εικόνα επιστημονικής φαντασίας. Από την Πρωτοχρονιά όμως θα γίνει πραγματικότητα κι άρα στα πανηγύρια του ερχόμενου καλοκαιριού – εφόσον το θέλεις – θα μπορείς να αγοράζεις τα σουβλάκια και τις μπύρες σου με την κάρτα ή το κινητό σου.  

Υπουργείο Οικονομικών – το θέμα τρέχει ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης - και Υπουργείο Ανάπτυξης βάζουν τις τελευταίες πινελιές μιας υπουργικής απόφασης που η οποία αναμένεται έως τα μέσα Νοεμβρίου και η οποία θα επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη λιανικής. Με άλλα λόγια από την πρωτοχρονιά δεκάδες κλάδοι της οικονομίας θα υποχρεούνται να προσφέρουν στους πελάτες τους και τη δυνατότητα της πληρωμής με POS και δεν θα τους υποχρεώνουν – όπως συμβαίνει τώρα – να βάζουν το χέρι στην τσέπη για μετρητά. Μεταξύ άλλων την υποχρέωση εγκατάστασης POS θα έχουν:  

-    Ταξί 
-    Κινηματογράφοι 
-    Περίπτερα και Παντοπωλεία  
-    Πανηγύρια και Λαϊκές αγορές  
-    Κινηματογράφοι και Συναυλιακοί Χώροι  
-    Εμπόριο 
-    Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες 
-    Ασφαλιστικές εταιρείες  
-    Γυμναστήρια 
-    Πάρκινγκ 

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, το πρόστιμο της μη εγκατάστασης POS – ενώ υπάρχει υποχρέωση – παραμένει στα 1500€. 

Όπως παραμένει και για τους συγκεκριμένους κλάδους η υποχρέωση της διασύνδεσης των POS που θα προμηθευτούν με τις ταμειακές μηχανές έως τις 29 Φεβρουαρίου. Όπως εξηγούσαν στον skai.gr αξιωματούχοι του υπουργείου οικονομικών οι κλάδοι που θα αποκτήσουν τώρα την υποχρέωση για pos , έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους που ήδη υποχρεούνται διότι θα αγοράσουν καινούρια μηχανάκια POS τα οποία δεν χρειάζονται αναβάθμιση. Το μόνο λοιπόν που έχουν να κάνουν είναι από την ημέρα της αγοράς του POS να το συνδέσουν με την ταμειακή εντός 30 ημερών.  

Υπολογίζεται ότι η σχετική υπουργική απόφαση αφορά ίσως και περισσότερους από 130.000 επαγγελματίες κι όπως είναι εύλογο θα αφορά ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.  

Μόλις χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στη βουλή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 13 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε πέρυσι είτε μηδενικό εισόδημα είτε ζημιές. Κι από αυτούς όμως που δήλωσαν ότι έχουν εισόδημα 1/4 εμφάνισε ετήσιο εισόδημα έως 5.000€ δηλαδή ισχυρίζεται ότι ζει με 420€/μήνα, λιγότερα από κάποιον που τυχόν απασχολεί.  

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι έως το τέλος του 2026 να έχει μειώσει το περίφημο κενό ΦΠΑ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το 9% , που θα προσθέσει επιπλέον 2,5ισ€ στα δημόσια έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για επιπλέον μειώσεις φόρων.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φοίβος Ιωαννίδης: Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα

Ο κ. Τασούλας κάνει λόγο για «μια πολυσχιδής πολιτική προσωπικότητα "έφυγε" λίγο πριν την Ανάσταση …