Συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα: Σήμερα οι αποφάσεις για τη νέα νομισματική πολιτική

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νέα νομισματική πολιτική

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας στην Αθήνα, με οικοδεσπότη τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Οι διοικητές των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ συνεδριάζουν στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την νομισματική πολιτική το επόμενο διάστημα.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νέα νομισματική πολιτική.

Συνέντευξη Λαγκάρντ στον ΣΚΑΪ

Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε στον ΣΚΑΪ για τον εφιάλτη των τιμών, τον κίνδυνο νέων πληθωριστικών πιέσεων λόγω της ανάφλεξης στη μέση Ανατολή αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Σία Κοσιώνη: Tο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει αύριο στην Αθήνα για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. Αλλά αυτό συμβαίνει σε ένα πολύ βαρύ, ασταθές διεθνές περιβάλλον λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω πρώτα, αν ανησυχείτε για την πιθανή νέα ενεργειακή κρίση και για έναν πιθανό νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων. Έχετε εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο στην ΕΚΤ;

Κριστίν Λαγκάρντ: Λοιπόν, επιτρέψτε μου πρώτα να εκφράσω τις σκέψεις και τη θλίψη μου για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται σε αυτές τις φρικτές εξελίξεις που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι το πρώτο και το κυριότερο. Και στη συνέχεια, φυσικά, ως κεντρικοί τραπεζίτες, πρέπει να εξετάζουμε τις πιθανές συνέπειες κάθε σύγκρουσης και αναταραχής σε όλο τον κόσμο. Εξετάζουμε προσεκτικά την κατάσταση, παρακολουθούμε τις τιμές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Εξετάζουμε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες φυσικά αποτελούν σημαντικό συστατικό της ζωής μας και οι οποίες αποτέλεσαν βασικό παράγοντα του πληθωρισμού που είχαμε, τα τελευταία τρία χρόνια. Λοιπόν. Συνεπώς το παρακολουθούμε.

Σία Κοσιώνη: Οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες επίσης παλεύουν με τον συνδυασμο των υψηλών επιτοκίων και των υψηλών τιμών. Πιστεύετε πως ήρθε η ώρα οι ευρωπαϊκές κυβέρνησεις να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού; Πιστεύετε ότι έχουν κάνει αρκετά; Θέλω να πω, εσείς έχετε το δικό σας ρόλο, «τρέχετε» τη νομισματική πολιτική. Τι πρέπει να κάνουν οι κυβέρνησεις;

Κριστίν Λαγκάρντ: Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα, διότι για τις κυβερνήσεις το να κάνουν περισσότερα, πιθανώς σημαίνει να κάνουν λιγότερα. Και αυτό είναι που εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες υποστηρίξαμε πρόσφατα, ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα και οι δημοσιονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στους πολίτες, στις μικρές και στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά την κορύφωση της κρίσης. Τώρα οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί. Δεν υπονοώ ότι έχουν μειωθεί τελείως, αλλά τώρα που η κρίση έχει καταλαγιάσει, είναι καιρός να ανακληθούν αυτά τα μέτρα. Κι αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος να μας βοηθήσει να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρουμε στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Σία Κοσιώνη: Ο κόσμος αναρωτιέται αν οι τιμές θα επανέλθουν ποτέ στα φυσιολογικά, ας πούμε, επίπεδα. Ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάποια στιγμή. Αλλά τι γίνεται με τις τιμές; Θα επιστρέψουν ποτέ πίσω στα κανονικά επίπεδα; Κριστίν Λαγκάρντ: Είναι επίσης μια πολύ καλή ερώτηση. Τα επίπεδα των τιμών έχουν ανέβει και μάλλον θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές λλκ θα περιοριστούν και θα σταθεροποιηθούν. Αυτή είναι η αποστολή της ΕΚΤ. Σταθερότητα τιμών. Αλλά ξέρετε ότι τα επίπεδα των τιμών έχουν αυξηθεί και δεν θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα, ούτε όμως οι μισθοί θα επιστρέψουν σε αυτή την εποχή. Συνεπώς, περνάμε σε μια διαφορετική περίοδο.

Σία Κοσιώνη: Τι γίνεται με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας; Κυρία πρόεδρε, πήραμε ξανά την επενδυτική βαθμίδα μετά από τόσα χρόνια, η πρώτη μεγάλη συμφωνία μετά από 17 χρόνια στον τραπεζικό τομέα βρίσκεται προ των πυλών και θέλω να σας ρωτήσω αν βλέπετε κινδύνους από εδώ και πέρα.

Κριστίν Λαγκάρντ: Το πρώτο πράγμα που βλέπω για την ελληνική οικονομία είναι κάποια πολύ, πολύ θετικά σήματα και καλά νούμερα. Όταν κοιτάζω τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και τα αντίστοιχα ελληνικά είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εκτός από την ανεργία, που είναι ακόμη λίγο υψηλότερη, αν και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Λοιπόν, αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, την πρόταση για την απόκτηση μεριδίου σε μία από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, αυτά είναι πραγματικά θετικά μηνύματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Τώρα, έχει ολοκληρώσει η ελληνική οικονομία όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ώστε, να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή της δυναμική; Μάλλον όχι. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πάντα υπάρχει δουλειά να γίνει.

Σία Κοσιώνη: Κοιτάζοντας πίσω, πώς νιώθετε για την ελληνική κρίση και αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στη «συνταγή» του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για την Ελλάδα, τι θα ήταν αυτό;

Κριστίν Λαγκάρντ: Η καλύτερη «συνταγή» μου θα ήταν η ζώνη του ευρώ, εκτός από νομισματική ένωση, να ήταν και δημοσιονομική ένωση, τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών. Νομίζω ότι αυτό θα άλλαζε ουσιαστικά με δραστικό τρόπο, τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε και αντιμετωπίστηκε η κρίση. Αλλά δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία.

Σία Κοσιώνη: Η τελευταία μου ερώτηση είναι λίγο προσωπική. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στιγμή που θυμάστε από εκείνη την περίοδο;

Κριστίν Λαγκάρντ: Δύο στιγμές δεν θα ξεχάσω ποτέ. Η μία είναι μια Κυριακή του Πάσχα που πέρασα στην Ουάσιγκτον, στο γραφείο μου στο ΔΝΤ, μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Και για μένα, το Πάσχα είναι σημαντικό. Είναι μια γιορτή. Και να είμαι κολλημένη 11 ώρες στο γραφείο μου συζητώντας ήταν σοβαρό. Δεν ήταν ο ιδανικός τρόπος για να περάσω την Κυριακή του Πάσχα, αλλά έπρεπε να γίνει. Η δεύτερη είναι μάλλον η 13η Ιουλίου 2015, η ημέρα πριν από την Επετέιο της Βαστίλης στη Γαλλία, όπου περάσαμε όλη τη μέρα και το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας μαζί με τους ηγέτες της ευρωζώνης και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας αναζητώντας μια διέξοδο, η οποία έπρεπε να είναι έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, αλλά με παραμονή της στη ζώνη του ευρώ.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

myNAT: To νέο app για τους ναυτικούς

Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, τόσο για τους νέους ναυτικούς που ξεκίνησαν την καριέρα τους …