Το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες εξασφάλισε την έγκριση της πλειονότητας των πιστωτών εκτιμάται πως θα αποτελέσει «οδηγό» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ταλανίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις.
Η είσοδος επενδυτή, η αλλαγή μάνατζμεντ και η απομάκρυνση των υφιστάμενων μετόχων και κυρίως το οριζόντιο «κούρεμα» στους προμηθευτές, η γενναία ρύθμιση των οφειλών προς τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και η αναδιάρθρωση του δανεισμού με ευνοϊκότερα επιτόκια και μακρά περίοδο χάριτος σε συνδυασμό με την παροχή νέας χρηματοδότησης που εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της πολύπαθης αλυσίδας εκτιμάται πως θα αποτελέσουν τον «κορμό» του μοντέλου που θα ακολουθηθεί για την εξυγίανση και άλλων «προβληματικών» επιχειρήσεων της χώρας.
Βέβαια, το μείγμα της συνταγής που θα εφαρμόζεται κάθε φορά δεν θα είναι το ίδιο, αλλά θα κρίνεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Η αγορά περιμένει με αγωνία τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια, αφού η διευθέτησή τους θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα δώσει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Βραδυφλεγής βόμβα για χιλιάδες επιχειρήσεις
H "Ημερησία" αναφέρει πως με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση έχουν εξαντλήσει τις αντοχές της αγοράς, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της απόλυτης κατάρρευσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, στο επόμενο εξάμηνο υπολογίζεται πως θα μπει λουκέτο σε πάνω από 18.000 μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους και περίπου 33.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι και το σύνολο των επιχειρήσεων που ήταν προμηθευτές μεγάλων εταιρειών που βρίσκονται σήμερα σε δυσκολίες ή/και εκκαθάριση.
Ήδη, πάντως αρκετές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ σχεδόν, δύο στα τρία μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα (δεν συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν καταγγελθεί) εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Κάτι που σημαίνει ότι το 40% των συγκεκριμένων περιπτώσεων έχουν στην κυριολεξία... ξεχάσει να πληρώνουν το δάνειό τους, καθώς η καθυστέρηση εξυπηρέτησης ξεπερνά τις 720 ημέρες, με αυξητικές τάσεις. Μόνο για φέτος εκτιμάται ότι τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ., ρυθμός που ωστόσο αναμένεται να επιβραδύνει προοδευτικά από το 2017. Υπολογίζεται τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται στα 15,2 δισ. ευρώ και σε 16 δισ. ευρώ τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων, τα οποία αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα σαθρά θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.