Να μειωθεί το αφορολόγητο ποσό για μισθωτούς και συνταξιούχους, που συνεπάγεται νέα φορολογική επιβάρυνση για τα πλέον αδύναμα στρώματα, υπό την ανοχή της Αριστερής κυβέρνησης απαιτούν οι θεσμοί, που επέστρεψαν στην Ελλάδα για να αποτελειώσουν ότι προσπαθεί να κρατηθεί όρθιο!
Με πρόσχημα την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έρχεται το τέλος, διότι η επιβάρυνση θα εξαρτηθεί από το πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο που σήμερα είναι 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με τρία προστατευόμενα τέκνα, 9.090 με δύο προστατευόμενα μέλη, 8.864 με ένα προστατευόμενο μέλος και 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα μέλη.
Αν όμως η μείωσή του κυμανθεί στα 1.000 ευρώ, ο επιπλέον φόρος θα αγγίξει τα σε 220 ευρώ ετησίως, αφού θα φορολογηθεί με συντελεστή 22%.
Μια ακόμη πληροφορία από το enikonomia.gr, αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ να θέσουν θέμα περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, πράγμα για το ποίο είχε προϊδεάσει η Ντέλια Βελκουλέσκου λίγο πριν αποχωρήσει από την Αθήνα τον περασμένο μήνα.
Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, αρνείται κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για τη μείωση των συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό έκλεισε και δεν πρόκειται να ανοίξει, ενώ στα τεχνικά κλιμάκια που έθεσαν θέμα αφορολόγητου η ελληνική πλευρά απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και επιστράτευση το επιχείρημα ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο από τη στιγμή που τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι φέτος το εννεάμηνο περισσότερα κατά 1,4 δισ. από τα προϋπολογισθέντα, καθώς και ότι με την καθιέρωση της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.