Βαρύ και διπλό το νέο «χαστούκι» στα εφάπαξ!(ΠΙΝΑΚΑΣ)

efapax3

Νέα δεινά καθυστερήσεων έρχονται για το εφάπαξ και νέα βασανιστική αναμονή για χιλιάδες πολίτες που πρέπει να το εισπράξουν. Οι δανειστές, εκμεταλλευόμενοι τα ποσά που έχουν τα Ταμεία και μάλιστα του Δημοσίου ως αποθεματικά και μετά από πολλές αντεγκλήσεις, προχώρησαν σε ακύρωση του αρχικού προγράμματος πληρωμών του εφάπαξ μειώνοντας σημαντικά το αρχικό ποσό.

Έπρεπε να δοθούν 612 εκατ. ευρώ. Δίνουν μόλις 116 εκατομμύρια. Χρωστούν δηλαδή 496 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το Ταμείο του Δημοσίου έχει 1,7 δισ. στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν ζητήσει τμήμα του ποσού, θα πρέπει να σπάσει ομόλογα… Σπάζοντας όμως ομόλογα, θα χάσει. Θα έχει περιπέτειες. Αν πάλι δεν πληρώσει τα εφάπαξ, θα υπάρχει θέμα με χιλιάδες ενδιαφερομένους.

Νέες καθυστερήσεις, σύμφωνα με το "Παρασκήνιο", έρχονται στο εφάπαξ. Μειώσεις, ανατροπές, περικοπές και νέα αναμονή. Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οι δανειστές ακύρωσαν το αρχικό πρόγραμμα πληρωμών για τα καθυστερούμενα εφάπαξ άνω των 55.000 δικαιούχων. Η εξέλιξη αυτή έπεσε ως κεραυνός στην Αθήνα, η οποία αντιδρά στο σχέδιο των δανειστών.

Οι αναβολές και οι περικοπές αφορούν τα ταμεία πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα. Η καθυστέρηση, πλέον, είναι εμφανής. Εκ των πραγμάτων, η λίστα αναμονής στο Δημόσιο φτάνει τους 30.000 δικαιούχους. Όλοι αναμένουν την καταβολή των χρημάτων.

Ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Νίκος Καλάκος, τονίζει στο «Παρασκήνιο» ότι «θα παλέψει για να ρυθμιστούν όλα αυτά τα προβλήματα που είναι τεράστια!». Η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου αναφέρει ότι «το εφάπαξ είναι χρήματα των πολιτών και πρέπει να δοθούν τώρα. Είναι οικονομίες ετών, είναι υποχρέωση του κράτους να τα χορηγήσει άμεσα!». Οι δανειστές λοιπόν, αντί να εγκρίνουν την καταβολή των 612 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επέλεξαν την έγκριση μόλις 116 εκατ. ευρώ, αφήνοντας απ’ έξω 496 εκατομμύρια! Εκτός αυτού, προχωρούν και σε μειώσεις έως 22%!

Μία ακόμη αιτία είναι ότι «η μείωση που προκαλεί ο νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ για τα έτη ασφάλισης έως τις 31/12/2013 φτάνει το 22% αντί 12% έως 15%, που είχαν εκτιμήσει αρχικά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οδηγούμαστε σε μεγάλες μειώσεις στο εφάπαξ, έως και 22%, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τις γενικότερες μειώσεις στο Δημόσιο…». Ο χρόνος ασφάλισης έως το 2013 θα υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του κάθε Ταμείου και με τις περικοπές που ισχύουν.

Ακόμη, το τμήμα της παροχής από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών. Κατά τον κ. Καλάκο, «η καθυστέρηση όσον αφορά τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού και κατά συνέπεια την έκδοση των εφάπαξ παροχών παρατείνεται τουλάχιστον κατά έξι μήνες, ενώ ήδη υπάρχει καθυστέρηση 30 μηνών». Για την απονομή του εφάπαξ απαιτείται η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης από τον κύριο συνταξιοδοτικό φορέα (αρθ. 53, Ν. 2084/1992).

Τα ποσά

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για νέα δεινά σε χιλιάδες δικαιούχους. Να δούμε τώρα τι εισπράττουν οι νέοι δικαιούχοι. Το μέσο εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας με αποχώρηση από 1/9/2013 ως 31/12/2013 είναι 23.000 ευρώ, αντί 25.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Αυτό τόνισαν οι δανειστές και υπολόγισαν ότι το ποσό που θα απαιτηθεί από τη νέα υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν τα καθυστερούμενα εφάπαξ σε όσους έχουν εξέλθει της υπηρεσίας τους από το 2014 και μετά δεν ξεπερνάει τα 150 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε 612 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν τα καθυστερούμενα εφάπαξ για όσους αποχώρησαν από το 2014 και μετά. Λόγω όμως νεότερων εξελίξεων, η τρόικα απέρριψε τα 612 εκατ. ευρώ και δήλωσε ότι το Ταμείο Πρόνοιας μπορεί να πάρει μόλις 116 εκατ. ευρώ και αν χρειαστεί να πληρώσει από τα αποθεματικά του, που φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ. Όμως τα αποθεματικά του Ταμείου είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν το κάνει αυτό, πρέπει να κάψει ομόλογα με σπάσιμο, χάνοντας απόδοση και τόκους! Δραματικές εξελίξεις πλέον και καθυστερήσεις. Μιλάμε για μεγάλο μπλέξιμο, που δημιουργεί προβλήματα σε όλους: δικαιούχους, Ταμεία και κράτος.

efapax

Ποιοι παίρνουν εφάπαξ-Τα δικαιολογητικά:

  • Αίτηση απονομής.
  • Δελτίο ατομικής υπηρεσιακής κατάστασης.
  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
  • Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86, στην οποία να δηλώνεται αν έλαβε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (αφορά μόνο τους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους).

Οι δικαιούχοι για το εφάπαξ σε περίπτωση θανάτου άμεσα ασφαλισμένου έχουν τα παρακάτω πρόσωπα:

Η χήρα σύζυγος και για όσο διάστημα τελεί εν χηρεία. «Το δικαίωμα γεννάται», κατά την Ολυμπία Νικολοπούλου, «εάν ο γάμος τελέστηκε δύο πλήρη έτη πριν από τον θάνατο του ασφαλισμένου. Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει εφόσον γεννηθεί τέκνο που ζει».

Στα άγαμα και ανήλικα τέκνα δίδεται και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Σε περίπτωση που σπουδάζουν, μέχρι του πέρατος των σπουδών τους και πάντως μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Στα ενήλικα τέκνα με κληρονομητήριο.

Στα θετά και ανίκανα για εργασία τέκνα εφόσον η ανικανότητα επήλθε πριν από τη συμπλήρωση των ορίων της ηλικίας της προηγούμενης περίπτωσης.

Στους άπορους γονείς και στα άπορα αδέλφια σύμφωνα και με τα ισχύοντα για την κύρια σύνταξη.

Το εφάπαξ βοήθημα λόγω θανάτου καταβάλλεται ως εξής:

Στον επιζώντα σύζυγο τα 2/4 του εφάπαξ, προστίθεται δε 1/4 για κάθε τέκνο και μέχρι την ολοκλήρωσή του. Εάν δεν υπάρχει επιζών σύζυγος και κατά τον χρόνο του θανάτου υπάρχουν ένα ή περισσότερα τέκνα, δίνεται όλο το εφάπαξ, το οποίο επιμερίζεται σε αυτά εξίσου.

Στους άπορους γονείς ή άπορα αδέλφια όλο το εφάπαξ, που κατανέμεται εξίσου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν εισπράξει το εφάπαξ βοήθημα εντός εξαμήνου, αυτό επιστρέφει στον Τομέα.

Η είσπραξη

1. Την Εθνική Τράπεζα αν ανήκετε στον Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στον Τομέα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, στον Τομέα Υπαλλήλων ΕΒΕΒΕΚ, στον Τομέα Προσωπικού Ταμείου Νομικών και στον Τομέα Ορθοδόξου και Εφημεριακού Κλήρου της Ελλάδος.

2. Την Εμπορική Τράπεζα αν ανήκετε στον Τομέα Υπαλλήλων ΝΠΔΔ.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα, η φορολογική ενημερότητα, το Χρηματικό Ένταλμα Πληρωμής.

Μπορείτε να προσφύγετε κατά της απόφασης χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της αποφάσεως, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σε έξι μήνες.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης - ανασκόπηση: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και δημοσιονομικά υπεύθυνος

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, έχουμε 2,5 χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου για …